Zooloretto (lautapelit.fi)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: Från 8 år
Speltid: Ca 45 min
Innehåll: 5 zoobräden, 5 expansionsbräden, 5 lastbilar, 30 mynt, 1 rund trämarkör, 16 runda barndjurbrickor, 112 fyrkantiga brickor föreställande djur, marknadsstånd och mynt, regelhäfte
Konstruktör: Michael Schacht

I Zooloretto sköter varje spelare ett eget zoo. Vinner spelet gör den som på bästa sätt fyller djurparkens inhägnader med djur, skaffar rätt marknadsstånd till parken och samtidigt undviker att förvara några djur i ladan.

Inför spelstarten tar varje deltagare en spelplan (tom djurpark) och 2 silvermynt. Placera lika många lastbilar mitt på bordet som det är spelare som deltar. Alla fyrkantiga brickor blandas med bildsidan nedåt och läggs mitt på bordet. Här finns nu alla djurbrickor (8 olika djurarter), marknadsståndsbrickor (4 olika) samt brickor värda vardera ett silvermynt. Femton av dessa brickor läggs slumpvis undan i en egen hög. Det är när man börjat ta av dessa som spelet är inne i sin sista omgång. Spelet spelas över ett antal omgångar. Dessa varierar till både längd och antal. När det är din tur har du tre möjliga handlingar att välja mellan. Du skall varje gång göra en av dem.

Ta en bricka och placera den på en lastbil
Utför en pengahandling
Ta en lastbil med tillhörande brickor (1-3 stycken)

Så fort du väljer att ta en lastbil med en eller flera lastade brickor, är de brickorna dina. De skall omedelbart placeras ut i din djurpark på bästa sätt och därefter är omgången slut för dig. Så fort alla spelare tagit varsin lastbil är den aktuella omgången slut och en ny påbörjas. Startar nu gör den som just tog den sista lastbilen med brickor.

Så länge du inte väljer att ta lastbilen är du med i omgången och får göra fortsatta handlingar, Du kan istället var gång det är din tur välja att ta upp och placera ut en ny bricka på lastbilarna eller utföra en pengahandling. Du kan fortsätta med båda så länge du har pengar kvar och/eller det finns ledig plats på en lastbil. Du kan alltså hålla liv i den pågående omgången flera turer, men förr eller senare måste du ta hand om en lastbil.

Om du vill får du ta en lastbil så fort den har en enda bricka på sig, men då kan du som sagt inte göra de andra momenten på ett tag. De brickor spelarna drar fram blir alltså tillgängliga för alla, och blir dina först när du avslutar din omgång med att välja en lastbil. Så tänker du vara snabb och ta en lastbil med en enda bricka, den du verkligen vill ha, eller har du is i magen och kan vänta på en bättre bil lastad med fler djur? Men tänk om någon som sitter före dig i draget tar bilen med bra djur, pengabrickor och rätt sorts marknadsstånd rätt framför näsan på dig? Tänk om det till slut bara är du kvar som inte tagit en lastbil och du får den sämsta med 3 djur du inte behöver? Då får du förvara djuren i ladan och där vill du nog inte ha dem. Det kostar pengar att få bort dem, eller minuspoäng i slutet. Fast å andra sidan kanske någon vill köpa dem av dig, och då kan du tjäna på affären.

Pengahandlingarna varierar till utbudet och innebär att du väljer att spendera 1, 2 eller 3 mynt. För en peng får du byta plats på ett felplacerat djur eller marknadsstånd, eller rentav byta alla djur i en inhägnad mot djuren i en annan. För två mynt kan du köpa ett djur som du vill åt från en annan spelares lada eller låta en egen bricka helt utgå ur spelet. För tre mynt kan du expandera din djurpark och köpa till ytterligare en inhägnad att placera djur i. Tänk bara på att du inte får ha olika djur inom en och samma inhägnad. Placerar du vissa speciella mamma- och pappa-djurbrickor tillsammans kan de få en unge, och vips har du ett bonusdjur i parken.

När spelarna så börjar ta av de allra sista brickorna man la undan i spelets början är det inte mycket tid kvar att spela på. Till slut summeras poäng för fulla eller nästan fulla inhägnader i parken. Nästan tomma delar av djurparken kan också ge poäng men då måste det finnas ett attraktivt marknadsstånd i närheten som lockar dit besökare. Och så var det det här med ladan. Finns det djur och marknadsstånd förvarade där blir det minuspoäng. Pengar du har kvar är till ingen nytta, de räknas inte om till poäng så se till att ha handlat upp dem innan det är försent.

Zooloretto är lättspelat och snabbspelat. Ett parti blir gärna ett eller två till. Revansch vill man ha och så skall man förstås testa en annan strategi. Betyget blir ett solklart 3+ som kunde ha blivit än mer. Den gulliga pandan och färgerna på omslaget kan göra att man luras att tro att detta bara är ett spel för barn, så är det absolut inte. Själva asken är onödigt stor för innehållet, och spelplanerna föreställande djurparkerna hade gärna fått vara lite tjockare, mer robusta. Förr eller senare kommer nog pappersarken att få skadade hörn eller andra veck på sig.