Zoobaloo (Selecta Spiel/Competo)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 5 år
Speltid: 20-30 minuter
Innehåll: 6 flottar, 30 djur, 30 djurkort, 18 segerpoäng, 4 ”ja”-brickor, 4 ”nej”-brickor, 1 timglas, spelregler
Konstruktör: Carlo A. Rossi

Luras nu inte att tro att det här spelet med sin fyra i betyg nödvändigtvis måste vara ett bättre spel än ett som fått betyget tre i t.ex. kortspelsklassen, eller bland sällskapsspel eller strategispel för vuxna, för så fungerar inte min betygssättning. Ett barnspel måste för en någorlunda rättvis bedömning jämföras med andra barnspel och det är som sådant det sticker ut och förtjänar sitt fina betyg.

Reglerna är enkla, spelinnehållet färgglatt och av bra kvalitet och asken inte överdrivet stor (men kunde ha varit ännu något mindre och ändå rymt allt). Somliga bitar är av rejält tjock papp och alla djuren är av trä. Här finns inget att klaga på.

Ja, som namnet antyder handlar detta om djur, djur av olika arter. 10 stycken olika för att vara alldeles korrekt. Här finns kycklingar, kaniner, lamm, grisar, rävar, ormar men också mer exotiska djur såsom elefanter, kameler, isbjörnar och lejon. Inom varje art finns 3 identiska pjäser och varje sorts djur har sin egen färg, lejonen är gula, grisar rosa, kameler bruna etc.

En mix av djur blir således en riktig färgexplosion. Respektive art har såklart också sin speciella form på pjäsen. Ormpjäsen är långsmal och veckad, elefanten stor och kompakt, räven har en lång svans. Ja alla ser helt enkelt olika ut. Kycklingen må vara det minsta djuret men jag undrar om inte grispjäserna är något lite mindre än kycklingens. Elefanten är dock allra störst. Och så kamel, lejon osv. däremellan. Nu skall spelarna placera ut de här olika träpjäserna på spelytan liggande så att respektive djurs silhuett syns när man tittar på dem uppifrån.

Själva spelupplägget handlar om att djuren skall lastas på olika flottar. Kommer de att få plats? Går det att packa djuren så bra att de alla kan följa med? Eller kommer något djurs långa, stora, runda, kantiga eller kanske spretande; öron, hals, ben, svans, kropp etc. att sticka ut och omöjliggöra att de alla ryms på flottens begränsade utrymme?

Ni kan spela spelet med 6 olika flottar som alla har olika stort utrymme för djuren. Ett komplett parti av Zoobaloo omfattar just sex omgångar så alla flottarna kommer i spel en gång vardera. Välj en flotte och placera den framför spelarna, lägg alla djuren i en hög intill.

Blanda så alla djurkorten och vänd upp tio stycken i en cirkel runt flotten. Placera matchande djur från högen på respektive kort och titta nu på alla träpjäserna som ligger på korten. Kommer alla dessa djur att rymmas på flotten?

Ta fram din Ja- respektive Nej-bricka och låt alla spelare göra detsamma. Vänd sedan upp dem samtidigt och granska utfallet.

Säger samtliga deltagare Nej, djuren får inte plats, så får ni blanda djurkorten och byta ut ett av dem och göra om röstningen.

Säger alla spelare Ja, djuren ryms på flotten, drar ni fram ett nytt djurkort och motsvarande pjäs och lägger runt flotten. Nu skall alltså ytterligare ett djur med på flotten. Får alla plats nu? Rösta igen.

Så länge alla är överens enligt ovan adderas hela tiden ett kort i taget, till de tio första, (alla säger JA) eller också byts ett av de befintliga korten ut (alla säger Nej).

Spelet går in i en ny fas så snart delade meningar råder. När någon (eller några, men inte alla) svarat Nej är det upp till bevis för den eller de som sagt Ja, att visa att djuren faktiskt ryms på flotten. Under en minut skall spelaren/spelarna försöka få samliga djurpjäser som ligger på korten runt flotten att liggande få plats på flottens begränsade utrymme. Pjäserna får inte ställas på kant eller staplas och naturligtvis får ingen kroppsdel sticka ut utanför ramarna…

Lyckas man med uppgiften när man sagt JA får man poäng, om inte går istället poängen till motståndaren/motståndarna, dvs. de som sagt Nej. I spelets första rond utdelas 1 poäng till segraren, i rond 2 erhålls 2 poäng osv. Du kan alltså förlora de första ronderna och sedan ensam ta hem den tredje ronden för att poängmässigt vara ikapp. Spelaren med mest poäng efter 6 spelade ronder vinner Zoobaloo.

Zoobaloo är precis lagom lättsamt, spännande, snyggt och välgjort för att passa både barn och deras föräldrar för en liten trevlig spelstund.