Yuppie (Olsen/Top Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Innehåll: Spelplan med 40 fält, 200 sedlar, 150 aktier, 20 telexkort, 15 passerkort, 6 kreditkort, 2 beräkningstabeller, 6 spelpjäser, 2 tärningar, regler

Yuppie är ett av de här finansspelen som kan ta en försvarlig del av dagen eller kvällen i anspråk. Du köper och säljer (hus, aktier eller något annat), vinner eller förlorar stora summor (på dina investeringar eller hasardspel) och sakta men säkert försöker du få ihop miljonen pengar eller mer, ja, vad nu som krävs för att vinna. Du har säkert redan bekantat dig med Monopol, Anti-Monopol, Finans, Wallstreet och en samling andra liknande sällskapsspel på samma tema. Här kommer Yuppie – High Finance!

Gå runt spelplanen och köp eller sälj aktier, alltid upp till 5 eller 10 stycken, beroende på vilken ruta du besöker. I din tur är det bara ett enda aktieslag du får göra affärer med (köpa eller sälja en sorts aktier) och här finns 6 olika att välja bland. Det handlar om Bank, Försäkring, Olja, Data, Bil och Sjöfart.

Startpriset för en aktie sätts med ett inledande tärningsslag, sedan kommer kursen att variera rejält under spelets gång, faktiskt i takt med varje köp eller försäljning. Exakt vad varje aktieslag är värt just nu visas med spelplanens sex stora cirklar (en för varje aktietyp såklart!) som man kontinuerligt vrider fram till aktuellt värde. Här ligger värdena för respektive sorts aktier hela tiden mellan 5000 och 35000:-, alternativt pekar en pil på Crash! om marknaden fallerat.

Köper man en aktie ökar omedelbart priset/värdet på en aktie av den sorten med 1000: -, köper du fem aktier i en klump vrider du upp priset på snurran med 5000: -. På samma sätt sjunker priset med X antal tusen kronor när du säljer X aktier. Köp mycket när kursen är som lägst och hoppas på att värdet stiger ytterligare. Sälj när värdet är på topp.

Passa dig för konkurser som i ett slag kan göra att alla aktier av en viss typ genast blir värdelösa och måste återlämnas till ”banken”. Ibland faller kursen, eller stiger, även oavsett handeln som pågår och då kan man göra ett klipp eller en brakförlust hur enkelt som helst. Dessa händelser kan dyka upp på ett draget nyhetskort (telexkort). Lyckligtvis går det att, för i alla fall en spelare i taget, få en liten förhandstitt på vad som komma skall, så att man kan förbereda sin eventuella försäljning eller samla ihop pengar till ett riktigt klipp!

Passerkorten kan hjälpa dig att hamna på en önskad ruta och på spelplanens rutor för Samla Kuponger, Arv, Stöld, Tävlingsvinst, Aktieskatt osv. kan man få eller få betala en slant. Det kan också bli så att du får eller förlorar en aktie. På Kreditrutan får du låna pengar, till skyhög ränta, om det skulle vara så ont om kontanter i kassan att du inte kan fortsätta göra affärer. Fast å andra sidan, har du redan slarvat bort det du haft skall du kanske inte låna mer…

Samla helst på dig 13 av respektive series 25 aktier för en säker majoritet, då kan det bli extrapengar i plånboken och fortsätt spela spelet tills du fått ihop minst 15 valfria aktier och en miljon dollar i sedlar. Då kan du kalla dig vinnare av spelet Yuppie.