Yucata´ (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Bäst för barn 7-12 år men passar även tillsammans med vuxna
Speltid: 15 minuter
Spelregler: Du kan börja spela inom 5 minuter
Typ av spel: Taktik 9/10, Spänning 7/10, Tur 3/10, Skrattfaktor 4/10
Innehåll: Spelplan, 4 spelpjäser, 35 spelstenar i trä (25 ljusa, 9 blå, 1 röd), 28 spelkort samt spelregler
Konstruktör: Stefan Dorra

Du skall flytta din spelpjäs från start till mål över 39 fält. På vägen fram vill du plocka upp de ljusa poängstenarna samtidigt som du undviker de blå som ger poängavdrag. Om du rusar fram eller vill ta det långsamt bestämmer du själv men ett parti tar under alla omständigheter inte speciellt lång tid. Det är nästan så att det tar längre tid att förklara reglerna och de är ändå riktigt enkla. Spelet är slut när någon nått målrutan och brädet således blivit helt rensat på olika poängstenar och då vinner spelaren som fått flest poäng.

Alla spelare har identiska uppsättningar spelkort på handen. Dessa sju kort spelas ut ett i taget för att möjliggöra förflyttning av ens pjäs och när alla korten sedan använts en gång vardera (efter 7 omgångar/förflyttningar alltså) tas de upp på nytt och kan återigen nyttjas efter behag. Fem av korten erbjuder förflyttning 1, 2, 3, 4 eller 5 steg framåt, ett kort låter dig hoppa fram till rutan framför den som just nu leder (eller bara ett steg framåt om du själv är i ledningen). Det sista kortet ger dig exakt samma antal steg framåt som spelaren precis före dig just flyttat. Man får visserligen stå flera spelare på samma ruta men det är den som först passerar över och stannar på en ruta som plockar upp ev. utplacerade stenar och därmed får poängen och/eller minuspoängen.

Eftersom du aldrig får gå bakåt är det mest en fråga om exakt hur långa steg du tar framåt i varje drag och det beror väl på hur situationen just nu ser ut. Finns det många bra poängstenar i rad att plocka upp eller har motståndarna rensat vägen fram? Ligger det bara dåliga stenar på vägen närmast, ja då ser du säkert helst att en motståndare tar täten? Har du rätt kort tillgängligt på handen för att få flytta som du vill? Utmaningen ligger i att du aldrig får spela ut ett likadant kort som spelaren just före dig.

Ja, här vinner den som smartast utnyttjar sina spelkort och är synnerligen uppmärksam på spelplanen och motståndarnas använda kort och faktiska förflyttning. Att plocka upp en blå sten eller två kan vara okej men passa dig för att få för många. Det krävs t.ex. 6 ljusa stenar för att neutralisera 3 blåa, 10 ljusa för 4 blå och hela 15 ljusa om du samlat 5 blå…..

Yucata’ är ett lättsmält strategispel med mycket kort speltid. Reglerna bjuder på flera olika spelscenarion vad gäller utplaceringen av goda och dåliga poängstenar och ser till att spelet håller för att spelas om igen men så värst många partier på raken blir det nog inte. Medelbetyg eller kanske mer rättvist en svag trea får det bli men till mer än så räcker inte innehållet och upplägget. Och det hade i vanlig ordning fungerat att göra förpackningen hälften så stor, allt hade fått plats ändå….