Würfel Bohnanza (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: 61 orderkort, 7 böntärningar, 5 översiktskort, 1 bönfältskort, spelregler (regler på tyska, men innehållet språkoberoende)
Konstruktör: Uwe Rosenberg

Bohnanza som tärningsspel, kan det vara något att ha?

Jodå, visst fungerar det och jag ser en del små typiska bön-illustrationer på kort och tärningar, men nja, inte känns det riktigt som klassiska Bohnanza. Detta är mer ett kvickt tärningskastande för att få ihop olika poänggivande kombinationer. Så visst, det handlar om väldigt mycket slump och tur men ett visst mått av uppmärksamhet och beräkning krävs ändå.

Här finns olika tärningar. Vilken eller vilka skall du spara på eller slå om? Hur ser oddsen ut för att kunna få fram en eller flera gröna bönor eller en orange och en brun och en blå? Illustrationerna är oftast så små att de kan kvitta, det är färgerna du får fokusera på.

Dela ut ett par order-kort till varje deltagare. Korten är alla olika och avbildar var och en sex stycken olika beställningar på Bohnanza-bönor. Dessa skall du nu försöka att slå fram med tärningarna så att respektive order kan avslutas eller levereras eller hur du nu vill se på saken.

De första beställningarna på respektive kort är såklart ganska enkla att slå fram (det krävs få bönor/färger av en viss typ, oftast en sort som finns på många tärningar/flera sidor). Sedan ökar kanske svårighetsgraden/oddsen för att lyckas. Du skall få fram en röd och en gul böna, sedan två blå och en grön. Kanske att fyra tärningar måste visa bruna eller lila bönor i valfri mix, du kanske måste ha 2 blå, 2 gula, 2 bruna bönor eller vad det nu är som gäller.

Du måste ta hand om dina beställningar i tur och ordning. Du börjar längst ned på ett kort och jobbar dig uppåt. Efter ett par lyckade leveranser kan du till och med få betalt för det du får ihop om tärningarna matchar efterfrågan. De avslutande fyra tärningskombinationerna ger ökande belöning, 1-4 Bohnanza-guldpengar.

Du greppar de 7 tärningarna och slår dem alla i din tur. Minst en skall behållas efter varje kast och plockas undan till det medföljande lilla bönfältet! Du fortsätter att slå så länge du vill och när du stannar gäller det att du lagt undan tärningar i passande antal och färger så att du kan matcha de olika beställningarna på ditt kort. Varje tärning får räknas en gång för respektive order, men med lite tur kan samma tärningar även hjälpa till att fixa nästa beställning i tur också. Och kanske även nästa, och nästa. Allt beroende på exakt hur ditt orderkort ser ut. Med mycket tur kan du kanske slutföra ett helt orderkort i ett enda speldrag? Andra beställningar kan ta väldigt lång tid beroende på hur tärningsutfallen blir.

Först att samla in ett antal guldpengar vinner spelet.

För att det inte skall bli riktigt trist att endast sitta och vänta på att en eller flera andra spelare skall bli klara med sina tärningskast har det blivit fullt möjligt att få ”låna” andra spelares tärningar. Dock aldrig de som lyfts undan och sparats på åkern/bönfältet (de tillhör enbart aktiv spelare). Du får istället endast låna de som för tillfället är aktiva och just har kastats (dvs. precis innan aktiv spelare väljer att spara en eller flera av dem och placera dem på åkern).

Ja, här gäller det att vara uppmärksam. Om aktiv spelare kastar sina tärningar och i ett enda drag får fram något som helt motsvarar din nu gällande order får du raskt tacka för hjälpen och bocka av en klarad nivå på ditt orderkort (eller flera om tärningarna kan matcha ännu mer!) Hela ordern måste således fixas i ett svep, när du lånar tärningar i någon annans drag kan du inte ta dig an uppgiften stegvis. Det är hela ordern på en gång eller inget alls. Då får du försöka att göra jobbet med tärningskast i din egen tur istället.

Tja, det är tärnings-Bohnanza det. Kasta tärningarna och få fram de symboler/färger som du ser på ditt orderkort. Lös uppgiften en i taget, nerifrån och upp. På de övre nivåerna börjar du samla in pengar. Mest pengar vinner så se till att vara först med att ha tagit dig an många orderkort snabbt. Skulle en viss beställning förorsaka dig stora besvär kan du få byta ut ett kort mot ett nytt.

Spelets sju tärningar är fördelade på två olika typer. Fyra av tärningarna är identiska med sidor för orange-gul-röd-blå-brun och brun igen. De andra tre tärningarna ser likadana ut med följande sidor: orange-grön-blå-blå-lila-lila. Detta är förstås viktigt att ha koll på när det gäller att bestämma vilken tärning som skall sparas. Går det ens att slå fram det man vill med den eller de tärningar som finns kvar?

Tärnings-versionen av Bohnanza är småkul och småfiffig (och synnerligen kompakt) men bygger egentligen enbart på ett konstant kastande av tärningar. Gillar man sådant i ett spel kan detta vara något att placera i spelsamlingen!

Till framtida utgåvor skulle man kunna skippa de här pyttesmå bilderna på olika bönor som pryder tärningssidor och orderkort. De tillför egentligen ingenting, det är färgerna som gäller. Fast visst, det är bönorna som gör Bohnanza, men då skulle man ju kunna döpa om spelet till något annat. Sedan kunde väl de båda tärningssorterna ha skiljt sig mer åt. Fyra tärningar är i grunden vita, de övriga tre i något slags benvit färg (eller kalla nyansen beige eller smutsigt gulaktig…) Du måste titta noga för att i kampens hetta inte greppa fel tärning om det är en speciell du söker…