World Grand Prix (Ravensburger)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 5-99 år
Speltid: 20-30 minuter
Typ av spel: Tur 5/5, Strategi 2/5, Handling 3/5
Innehåll: Tvådelad vändbar spelplan, 4 bilar med hållare, 4 marker, 4 bilar/växellådor, 16 hjul, ett ark klistermärken till hjulen, 4 växelspakar, 2 vägskyltar med hållare, 4 tärningar, regler
Konstruktör: Ronald Hofstätter

Detta är en motortävling med spelpjäser och illustrationer hämtade från Disney/Pixar-filmen Bilar 2. Den dubbelsidiga spelplanen erbjuder två racingbanor att spela på. Den ena ger dig något fler steg att passera på väg mot mål än den andra banan, det är dock lika många specialfält på båda. Specialfälten låter dig Kasta en tärning igen, Köra på en oljefläck och mista ett hjul och få växla till 1:ans växel eller Få tillbaka ett hjul.

Som du förstår handlar detta om att komma först över mållinjen efter ett passande antal körda varv. Reglerna föreslår 3 varv men man kan såklart köra fler eller färre för en förändrad speltid. Spelet handlar också om att på bästa sätt hantera sitt fordons växellåda och hjul, rätt centrala delar i en tävlingsbil, inte sant?!

Varje spelare sköter vid sidan av spelbrädet varsin pappskiva, uppifrån sett formad som en racerbil. Till denna adderas fyra svarta plasthjul och en svart pjäs som växelspak. Bilen har en utstansad växellåda med positionerna 0, 1, 2, 3 samt 4 i vilken du skjuter växelspaken uppåt, nedåt, åt sidorna till passande läge. Du startar tävlingen i läge 0 och vill såklart lägga i allt högre växlar när loppet är igång.

Aktuell växel anger det antal tärningar du skall slå för att få veta hur långt din bil kommer i ditt drag! Samtliga tärningar visar siffrorna 1, 2, 2, 3, 4 samt en blank sida. Generellt sett kommer du troligen längre ju fler tärningar du får kasta, men det kan ju också bli så att du får stå kvar eller bara får röra dig framåt något enstaka steg.

Tja, det du gör i din tur är först att lägga i en vettig växel. Du får flytta växelspaken ett steg åt något håll, uppåt eller nedåt. Därefter slås alltså motsvarande antal tärningar och spelpjäsen (en Disney/Pixar-bil) flyttas framåt på banan. Du kan tävla som Lightning McQueen, Shu Todoroki, Francesco Bernoulli eller Raoul ÇaRoule.

Vänta in din nästa tur på de flesta av spelplansfälten eller hantera ett av ovanstående specialfält. Slå en tärning igen eller plocka bort eller sätt tillbaka dina däck! Om någon annan kör ifatt dig och ni båda hamnar på samma ruta anses ni ha krockat och du mister ett hjul och måste sätta växellådans spak i läge 1 (samma effekt som en oljefläck således). Aj då.

Förlorar du alla hjulen kan du såklart inte tävla. Kör av banan och stå över ett slag. Passa på att besöka depån och få tillbaka dina hjul så att du kan fortsätta tävlingen i nästa omgång.

Vill du tävla i ett proffslopp kan två extra varningsskyltar sättas upp någonstans på banan. De anger maximal växel som får användas på en viss farlig plats. Kör du snabbare än tillåtet just där händer en olycka. Gissa vad? Jo, du tappar ett hjul och får lägga i 1:ans växel.

Du kan också spela med de alternativa förflyttningsreglerna som undviker tärningarna. I så fall flyttar man alltid lika många steg som den växel man har ilagd. Då får man troligen längre speltid men samtidigt bättre möjlighet att styra sin förflyttning till eller förbi vissa specialfält.

World Grand Prix är ett lagom skojigt racingspel för yngre förare. Jodå, det kan vara okej även för vuxna att köra ett lopp ibland. Allt ser nog så tjusigt ut och reglerna är tydliga men jag oroar mig lite för bilarnas hållbarhet, och då menar jag inte bilpjäserna av papp i hållare på banan utan de man sköter vid sidan av spelplanen. Hjul och växelspak är av plast men bilen alltså av 1,5 mm papp.

Hjulen trycks dit och plockas bort, igen och igen. Och växelspaken skall skjutas fram och tillbaka kanske ett tjugotal gånger per lopp i sin ränna. Rätt snart kommer pappen att ta skada och göra att växelspaken inte kan flyttas så lätt eller att däcken faller av eller inte fäster...

Idén är fiffig och snygg, men högst måttligt funktionell, i alla fall om man tänker långsiktig hållbarhet. I ett barnspel som det här borde det ha ställts högre hållbarhetskrav kan jag tycka. Nu spelar vi helst vidare med hjulen avtagna intill bilen och växelspaken som en lös pjäs att ställa intill önskat växelläge. Det ser inte riktigt lika häftigt ut men allt kommer att hålla mycket längre.

Ett solklart medelbetyg utdelas för detta racingspel för barn, det är lagom roligt, enkelt och snyggt men ett litet minus ges för begränsad hållbarhet på framförallt växellådorna. (Fast de brukar ju paja på Formel 1-bilar lite nu och då har jag förstått...)