Words (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 12 år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Spelplan, 110 ämneskort, 44 bokstavskort, 12 gissningskort, 144 spelmarker, snurrpil , timglas och regler
Konstruktör: Kent Lörd

Du har en minut på dig. Tror du att du kan nämna en vetenskapsman, ett hav, en biblisk figur eller kanske ett köksredskap på den tiden? En grönsak, ett pojknamn, en stad i USA?

Jovisst, självklart kan du det. Inget snack om saken. Men kan du lyckas om ditt svar måste innehålla en, två eller rentav tre specifika bokstäver?

Ett pojknamn innehållande bokstaven E är kanske inte så svårt, men ett hav med bokstäverna H och C? En vetenskapsman med T, D och M i namnet? Jo, då blir det plötsligt svårare, eller hur?

Words är ett spel i vilket du försöker finna ett passande svar innehållande rätt bokstäver. Det är också ett spel i vilket du slår vad om huruvida du själv och motspelarna kommer att lyckas med uppgiften.

När det är din tur att finna ett ord, ett enda svar i aktuell kategori kan du såklart endast satsa på att lyckas, dina motståndare kan dock välja mellan att tro på din framgång eller ditt nederlag. Alla spelare får hela tiden satsa 1-3 spelmarker på sin gissning. När betänketiden är slut och ett svar avgetts (eller inte!) får alla som gissat rätt tillbaka insatsen och lika många brickor till från banken. En felaktig gissning betyder såklart att insatsen går förlorad.

Den som först lyckas spränga banken, dvs. få samtliga 24 spelbrickor i sin färg i sin ägo, vinner spelet. Löjligt enkelt kan tyckas, men de bokstäver som måste ingå i svaret kan förstås begränsa möjligheterna till framgång markant.

Det är också så att alla gör sina gissningar och insatser INNAN bokstavskorten vänds upp och avslöjas. Det enda som alla vet från början är endast ämneskategorin och antalet bokstavskort som kommer att behövas. Exakt vilka bokstäver man måste arbeta med får alla veta först när alla gjort sina val och insatser… Och antalet bokstavskort som måste dras snurrar man fram med en pil på spelbrädet… Här finns två kort vardera av samtliga bokstäver i alfabetet utom Q, W, X, Z, Å, Ä, Ö.

Words är snabbspelat och lagom underhållande, ett trevligt sällskapsspel med kunskapsmoment och vadslagningsinslag helt enkelt.