Witch´s Brew (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: 9+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: 91 kort, 60 droppar av trä, 24 guldklimpar, 8 trollformler, 45 provrör, regelhäfte
Konstruktör: Andreas Pelikan

Är du den häxa som kan koka ihop de bästa magiska dryckerna och samla flest poäng för att vinna ett parti av Witch´s Brew? Ja, säg det. Varför inte göra ett försök i alla fall?

Du kommer att behöva guldklimpar, trollformler och flera olika ingredienser och det kommer att bli hård konkurrens om sakerna. Andra häxor vill garanterat åt samma saker som du.

Använd dina 11 olika assistenter smart och utnyttja deras unika färdigheter för att komma över just det som känns bäst och viktigast för tillfället. Med mycket tur och lite skicklighet kan de komma hem med mycket av det du vill ha, eller kanske bara litegrann, eller rentav ingenting alls. Japp, är oturen framme kan du faktiskt gå helt tomhänt ifrån en viss spelomgång, men då är du säkert mer lyckosam i en kommande runda. Sådant brukar jämna ut sig i ett spel som detta.

Witch´s Brew spelas med kort och alla deltagare har tillgång till varsin identisk uppsättning spelkort. Alla förfogar över en Häxa och ytterligare elva karaktärer. Här finns Druiden, Magikern, Ormjägaren, osv. och de har alla sina olika förtjänster när det gäller att samla in resurser.

I varje spelrunda i ett parti gäller det att titta igenom sina 12 kort och välja ut 5 av dem att spela med. När allas kort spelats ut varsin gång och deltagarna således sitter med tomma händer är en runda över.

Då är det dags att göra om processen med fem kort igen. Om det blir exakt desamma fem som tidigare igen, fem helt nya av de tolv, eller en mix av nya och redan använda karaktärer är helt upp till respektive spelare att besluta. Håll alltid dina val hemliga för alla andra tills det är dags att spela ut korten.

För allra största framgång i spelet är det självklart bäst att man i en viss spelrunda sitter ensam om att ha valt ett visst kort. Om flera deltagare har samma personkort på handen kan belöningen minska, ja rentav helt utebli.

Så här ligger det till: Varje karaktär i spelet har två olika önskemål när det gäller att samla ihop resurser eller erbjuda dig en viss förmån, ett övergripande huvudmål i förstahand och sedan ett lite mer blygsamt mål sekundärt.

Den i spelgänget som börjar ett spelvarv spelar ut valfritt kort och går ”all in”, man måste sikta på karaktärens huvudmål, att få ut den maximala belöningen. ”Det är jag som är…” Häxan, Trollkarlen, Ormjägaren eller vilket kort som nu spelas.

Har nu ingen annan efterföljande spelare just detta kort på hand i samma spelrunda blir det självklart inga protester, personerna måste ”passa”. Personen som inledde spelvarvet kommer åt huvudmålets fulla fördel, får maximalt med resurser etc. Skulle dock en eller flera andra spelare faktiskt ha samma kort på handen måste den eller de personerna göra ett val.

Skall näste spelare i tur med samma kort spela ut kortet och själv säga ”Det är jag som är…” och därmed satsa på det stora priset, huvudmålet, och ta över ”ledarrollen” för nämnd spelkaraktär eller säga ”Okej då” och nöja sig med vad som nu erbjuds som det lite mindre erbjudandet?

Tar en spelare över rollen, dvs. säger ”Det är jag som är…” kommer alla föregående personer som spelat samma kort och sagt samma sak att gå helt lottlösa från allt vad spelkortet kan erbjuda. Man får varken första- eller andrapriset så att säga. Det är allt eller inget som gäller och det allra största priset (flest resurser etc.) kommer att gå till den som sist i raden av spelare utropat sig till nämnd spelfigur.

Nöjer sig en efterföljande spelare med att säga ”Okej då” tar denne omedelbart sin (mindre) belöning och låter en tidigare spelare fortsätta med Huvudrollen. Belöningen för att ha fått sin titel och huvudrollen (och därmed det allra största priset) plockas dock ut sist, först när alla andra ”Okej då”-are fått sina andrapriser. Du kan få mycket men detta spelsätt kan också innebära att du trots att du ”vinner” ändå går ut som en förlorare. Övriga spelare kan med sina redan uthämtade andrapriser ha tagit slut på en viss resurs, dragit det kortet du vill åt etc.

Ja, allt det här fungerar synnerligen smidigt och fiffigt som spelmekanik betraktat. Vill du chansa på att få allt och riskera att få noll, eller nöjer du dig med en betydligt mindre men säker belöning? Spelar du först i en omgång måste du som sagt satsa på det stora priset. Sedan är det den som faktiskt vinner det stora priset (vare sig man kan/har råd att hämta ut priset eller ej) som inleder en ny runda med ett nytt kort från handen.

Witch´s Brew kommer med enkla regler och en härligt klurig mekanik där det är spännande val i fokus. Sitter man först är man riktigt utsatt, spelar man sist kan man jäklas med föregående spelare och vinna massor. Och vinner man massor går man sedan först ut med nästa kort… Hm… Ett rätt välbalanserat spel, det här.

Här finns kort som låter dig plocka på dig röda, vita, gröna ingredienser, här kan du koka ihop de dekokter som ger dig de poäng som krävs för seger. Med andra kort stjäl du pengar eller resurser från övriga spelare, du kan utnyttja en viss trollformel för en fördel eller något annat.

Alla kort är självklart viktiga på något sätt, frågan är bara när de är som bäst. Somliga kort bör spelas i en viss ordning för bästa utfall. Tänk så förfärligt illa det är om du t.ex. går miste om en belöning någonstans. Då kanske andra kort du också tänkt spela i samma spelrunda är mindre gynnsamma!

Ja, ett visst mått av planering krävs för framgång, men nog är det också en hel del slump som spelar in. Nåväl, detta är så fiffigt, snabbspelat och spännande att jag verkligen kan rekommendera detta. Spelet blir bättre och mer utmanande ju fler som deltar.