Wangaratta (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare (nåja den sjätte får i så fall bara sköta banken)
Ålder: Från 12 år enligt asken, 10 år enligt reglerna
Innehåll: Spelplan, 15 fartyg i tre olika viktklasser, 2 lastbilar, 2 tärningar, 30 varumarkeringar, 30 varukort, 12 destinationskort, 16 telegram, 14 handelssidor, 8 valutakurskort, 1 orkancentrum, sedlar i kronor, dollar och pund, protokollblock samt regelhäfte

Det klassiska sjöfartsspelet? Jo, visst kan det stämma men nog tycker jag detta handlar om så mycket mer än bara sjöfart. Handel och valutaspekulation till exempel.

Du börjar spelet med att hyra dig fartyg för att ge dig ut på världshaven. Spelplanen är en inrutad världskarta med en mängd hamnar på olika håll. Du drar uppdragskort som berättar vilken vara du skall köpa och var den skall inhandlas, kastar dina tärningar och ger dig iväg.

Du kan om du vill slå ihop tärningarnas ögon och flytta ett fartyg långt men oftast färdas ett fartyg efter den ena tärningen och fartyg två efter den andra. Så länge ett skepp är tomt får det dessutom flytta sig dubbla sträckan så ibland kan det gå fort att ta sig fram.

Väl framme på destinationen köper du varan som kan vara t.ex. kaffe, kakao, vete eller något liknande i en viss valuta och sedan skall du bestämma dig för vart du skall styra kosan. Vill du sälja din last för att få dollar styr du mot New York, vill du ha brittiska pund åker du lämpligen till London.

Vad som kan vara bäst visas hela tiden på ett uppvänt valutakort där den just nu rådande växelkursen står angiven. Det finns således både svenska kronor, dollar och pund att samla på och köpa och sälja och mycket pengar kommer du att behöva. Varorna är inte gratis att köpa och allt eftersom spelet rullar på vill du säkert inte bara hyra dig ett fartyg för varje resa utan kanske rentav köpa dig ett fartyg eller två. Spelreglerna säger dessutom att ett parti är över först när någon äger tre fartyg i olika viktklasser, de har alla gjort minst en resa vardera och spelaren förfogar över 2 miljoner kronor. Ja, det största fartyget kostar 12 miljoner att köpa så du förstår att det kan ta sin tid att spela igenom ett fullständigt parti Wangaratta.

Nåväl, du färdas till USA eller England, säljer din last och får dina pengar. Har nu någon spelare slagit en 6:a med tärningarna skall man bums byta till ett nytt valutakort och detta kanske säger att dollarn just nu är jättedålig eller kanske pundet eller den svenska kronanů.. Ja, valutornas värde förändras hela tiden. Du får bedriva valutahandel när du är i en hamn och köpa eller sälja en typ av valuta för ett visst belopp så det gäller att ta tillfället i akt.

Det känns nästan som att det är valutahandeln som är det centrala i spelet, inte att köpa en last med kakao och sälja den för lite mer. Det går att göra större klipp genom att växla valuta ofta än att frakta laster men det sistnämnda är såklart helt nödvändigt i början för att få ihop ett rejält handelskapital.

Varje gång ett fartyg passerar ett par centrala linjer på spelplanen skall man dra kort. Det kan vara Handelssidor som gäller alla eller Telegram som bara rör den just nu aktiva spelaren. Här kan man få veta att en viss hamn är stängd, att orkaner härjar och blockerar vissa rutor på spelplanen för passage, att värdet på en vara stiger eller sjunker eller att något händer med ett visst fartyg. Ja, de kan gå på grund och tillfälligtvis få stå still eller rentav sjunka till botten med last och allt. Så du har väl betalat för extra försäkringar?

Känner du inte för att färdas runt Sydamerika eller Afrika kan du hyra en lastbil som färdas över kontinenten för att leverera din last från en avlägsen hamn. Ja, det handlar bara om att ha pengar för det kostar såklart extra, precis som med försäkringarna ovan.

Ja, slå tärningar, flytta dina fartyg, köp varor till dina lastfartyg. Fundera på hur du vill ha betalt, slå tärningar på nytt, flytta fartygen igen och sälj din last. Sakta men säkert växer (nog) din förmögenhet. Krydda spelet med några positiva och negativa dragna kort, ett par orkaner och fluktuerande valutor och du får spelet Wangaratta. Wangaratta är rätt underhållande om man hittar spelkamrater som vill kasta tärningar och göra affärer under några timmar. Jag kan tänka mig att bjussa på en trea i betyg, något lite åt det starkare hållet.