Wallstreet (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 10 år
Speltid: 2-3 timmar
Innehåll: 1 spelplan, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 20 byggnader, 20 svenska företagsbevis, 36 utländska fonder, 36 utländska aktier, 18 lånebevis, 6 skrotbilscertifikat, 6 sportbilscertifikat, 6 försäkringsbrev, Bankomatkort, Bankinspektionskort, Wall Street News-kort, 1 räntebarometer, 6 bankböcker, 2 lathundar för multiplikationstabellen, sedlar i olika valörer, regler
Konstruktör: Lasse Kronér

Lasse Kronér stjäl skamlöst stora bitar rakt av från gamla klassiska ekonomispel såsom Monopol och Finans, modifierar somligt samt lägger till lite helt nytt när han skapar sitt Wallstreet-spel. Egentligen är jag i grunden emot härmapor men här tycker jag faktiskt att det är helt okej att plagiera. Dels är det originalens bästa grundbitar som kopieras, dels finns här tillräckligt mycket nytt där allt tillsammans faktiskt blivit ett spel mer underhållande än båda de gamla klassikerna. Japp, jag väljer Wallstreet före både Monopol och Finans.

I vanlig ordning finns här en spelplan att vandra runt på, i varv på varv. De flesta rutorna utgörs av olika företag som på traditionellt Monopol-manér ingår i branschspecifika serier. Här finns några läkemedelsföretag, några företag i elektronikbranschen, och några finansinstitut. Somliga företag bedriver handel med skog, fastigheter eller är verksamma inom tjänstesektorn och dessa olika branschserier utgörs av 3-4 företag vardera. Generellt sett är tjänsteföretagen minst värdefulla, finansinstituten dyrast och mest värdefulla och resten kommer däremellan.

Utöver företagsrutorna finns här fält för Auktioner, Ränteändringar, Fondutdelningar, Bankinspektionen och annat. Du kan ta Bankomatkort eller Wall Street News och hoppas på gynnsamma nyheter. Fält för sex olika stora banker finns här också, London Bank, Bundesbank, Wall Street Bank, liksom banker i Monaco, Italia och France. Här, på dessa rutor, får alla som vill göra affärer. Det går att köpa sig en aktie och/eller en fond i respektive bank per besök. Sedan ger fonden (eller fonderna) alltid utdelning när du besöker samma bank igen under spelets gång, med aktierna gäller det att ha tur med tärningskasten…

Förflyttning spelplanen runt kan ske efter en kastad tärning eller två, det beror på om du investerat i en bil eller inte. Sedan kan du för olika specialförflyttningar välja att köpa skrotbilen eller sportbilen!

Hamnar du på företagsrutorna kan du köpa motsvarande företagsbevis. Denna investering kan senare ge dig intäkter i form av hyra från motspelare som besöker ”din” ruta. Har du företagsbevisen för alla företagen i en viss serie utgår dubbel hyra för ett besök. Hamnar du på spelplanens ruta 9 (Bygg) får den som vill och har råd uppföra byggnader på sina företagsrutor. Alla byggnader kostar lika mycket och man köper och bebygger det man har lust med. Bebyggda företagsrutor kostar det såklart ännu mer för motståndarna att hamna på.

Att passera ett helt varv på spelplanen, 40 rutor, brukar i somliga liknande ekonomispel alltid ge en slant tillbaka till spelaren ifråga. Här kan det bli mycket, lite eller inget alls. Ersättningen (räntan) är beroende dels på aktuellt ränteläge i spelet och den kommer att både stiga och sjunka under spelets gång, dels avhängig hur mycket pengar du satt in på ditt bankkonto. Du kan samla alla dina pengar på hög framför dig, men lägger du inte då och då undan en del av dem och sparar dem på banken blir det såklart ingen ränta! Fiffigt och ett mycket bra sätt att variera ersättningen till spelarna hela tiden. Man kan aldrig vara helt säker på hur mycket pengar man kommer att få i nästa spelvarv.

Ibland bjuder somliga händelsekort på obehagliga överraskningar, då kan det ha varit bra att ha köpt sig en försäkring. 150.000 kr kan vara ett mycket billigt pris för att kunna hålla sig kvar i spelet.

Den exekutiva auktionen är dock en obehaglighet mot vilken en försäkring inte hjälper. Här tvingas man sälja ut ett företag man äger och som inte ingår i en komplett serie, en koncern. Vill inte motståndarna ha ditt företag kan du kanske få köpa tillbaka det själv för en spottstyver.

Skulle pengarna någon gång tryta går det att ta lån eller alternativt att sälja en byggnad eller ett företag tillbaka till banken för kontanter. Du får lyckligtvis alltid tillbaka exakt det du en gång betalat och det måste ju sägas vara mycket generöst!

Ett parti Wallstreet kan vara några timmar, speltiden på asken är satt till hela 2-3 timmar, men det är såklart något som kan justeras både uppåt och nedåt. Vinn genom att ha samlat ihop 4 miljoner i kontanter (eller ett lägre belopp för kortare speltid) eller genom att äga en koncern (en komplett företagsgrupp) + ett visst belopp i pengar. Ja, det här kan ni styra själva.

Wallstreet är snyggt, med tydliga rutor, siffror och färger på spelplanen. Reglerna är överskådliga och allt (både regler och spelplan) noggrant markerat och indelat så att man snabbt kan hitta rätt med avseende på specifika rutor, banker, företag osv.

Visst, man kan vara elak och ärlig och säga att detta bara är en Finans- eller Monopol-kopia, men man kan också hävda att det är lite av båda dessa spel och faktiskt bättre! Spelupplägget är i mycket likt föregångarna, men rejält varierande belopp i återbäring varje varv, flera olika förflyttningssätt, ständigt varierande ränta, många olika banker, fonder och aktier, pengar på bankboken, full återköpsrätt och annat känns annorlunda.

Det hela blir både mer verklighetsnära och utmanande. Somligt blir svårare, annat upplevs lättare/snällare. Wallstreet skänker nytt liv åt ekonomispelsgenren och får av mig en stark trea i betyg. Kanske rentav att en fyra varit rättvist för design och upplevelse, men jag är personligen främst insnöad på spel som inte enbart bygger på tur med tärningar.