Wadi (Emma Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30-40 minuter
Innehåll: 39 landbrickor, 17 wadi-/vattenbrickor, 28 vattenpumpar, 21 runda vattenpjäser, startspelar-talisman och regler.
Konstruktör: Martyn F

Av 56 fyrkantiga brickor föreställande land (i grön, gul eller rödaktig färg med olika antal vattenreservoarer, 1-3 st) eller vatten (wadi, tillfälliga floder i öknen) skall du använda 49 stycken (7x7) för att bygga upp en spelyta avbildande olika landområden med vattendrag, allt i en egyptisk öken. Det finns ett rekommenderat startförslag och några alternativa varianter på utformning. Fler färdiga förslag och tips på hur du utformar egna spelplaner kan du visst få på en hemsida.

Tre av wadirutorna förses med totalt 21 vattenpjäser (runda blå träbrickor) och hela spelet är färdigt och avslutat när dessa lämnat spelytans vattenrutor, antingen genom att spelarna flyttat dem till landrutor eller de under spelets gång färdats nedströms och helt enkelt fått utgå ur spel.

Ja, efter alla spelarnas drag i varje runda finns ett moment där vattnet så att säga flyter fritt och flyttar på sig.

Utmaningen gäller såklart att hinna anlägga sina vattenpumpar inom räckhåll för de blå vattenbrickorna, för naturligtvis finns här olika avstånds- och placeringsregler för pumparna. Kan du bygga pumpar och föra ut vattnet från wadibrickorna till landbrickorna med de flesta vattenreservoarsymbolerna? Såklart att du kan! Kan du göra det effektivare än dina motspelare? Ja, det är en annan fråga.

Spelreglerna är hyggligt enkla. Du får utföra max två handlingar i din tur. Välj mellan att bygga en pump och pumpa upp en vattenpjäs (eller i omvänd ordning om du redan har en pump på brädet) eller att pumpa upp två vattenbrickor. I spel med bara två deltagare får man pumpa en extra gång, så du förstår att spelet kan gå rätt raskt att avsluta.

Har du ett par bra placerade pumpar och lediga landområden i närheten pumpar du upp kanske 4-5 av 21 vattenbrickor i en enda speltur. Gör din motspelare detsamma är redan halva spelet avklarat. Ja, ibland kan det nästan ta längre tid att bygga upp spelplanen än att spela, och då kan jag tycka att det är något som blivit fel i designen. Men det är kanske mest känslan, för det tar såklart inte en halvtimma att sortera brickorna och bygga spelplanen.

Du behöver dock inte alltid enbart pumpa vattenpjäser från wadibrickor, nej du kan såklart också pumpa bort vatten från olika vattenbrickor till ett nytt ställe, kanske bort från en motspelares räckvidd så att poängen istället blir dina...

Trots ett vattentema är detta ett rätt torrt och lite trist spel. Det är lätt att missa någon placerings- eller förflyttningsregel och spelbrickorna är faktiskt inte speciellt snygga. Det här kunde absolut ha fått ett mer tjusigt och tilltalande utseende. Den halvstora plasttalismanen som skall flyttas runt utgör bara ett komihåg för aktuell startspelare i omgången och passar i mitt tycke inte alls in med resten av spelkomponenterna, vad gäller färg, form och material. Här har du små träpjäser för vatten och pumpar och så får du en stor plastblaffa också. Jaja. Kartongens omslag är rätt fult också, men visst funkar spelet som sådant, även om det bara är halvkul. Betyget blir en svag trea.