Visionary (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare
Ålder: Från 8 år
Speltid: Ca 60 minuter
Innehåll: 33 Visionary-kort, 2 byggset med vardera 12 träklossar, 2 ögonbindlar, 1 timglas, 1 specialtärning, regler
Konstruktör: Ron Dubren

Visionary är ett festligt partyspel. Dela bara upp er i två lag och placera er vid ett oömt bord eller på golvet så är ni snart igång. Reglerna är mycket enkla. En person i varje lag förses med ögonbindel och får en uppsättning träklossar, totalt 12 delar. Somliga har kvadratisk eller rektangulär form, några är cylinderformade eller trekantiga, en del är långa och smala, andra korta och smala, ja du fattar. Nu drar någon av de övriga deltagarna ett av de 33 Visionarykorten som föreställer en tredimensionell bild av en träfigur, och sedan går startskottet.

Med ögonbindlarna på skall de två lagens representanter så fort som möjligt bygga den figur som visas på kortet, allt medan övriga lagkamrater ger direktiv. De talar om vilken bit som skall väljas, var den ligger på bordet, var den skall placeras, försiktigt, försiktigt så att allt inte välter…..Det gäller för den med ögonbindeln att kunna känna efter vilken bit som är vilken och vara snabb och stadig på handen. Det gäller också att i kaoset som skapas när alla övriga vill prata och ge tips i munnen på varandra, lyssna på en enda person.

Med specialtärningen kan man få fram ett moment där ena laget bygger figuren ensamma fast på tid. Därefter läggs timglaset ned, och andra laget får försöka att bygga figuren på kortare tid. Det lag som bygger snabbast får respektive figurs Visionary-kort och vill ni tävla om att ha flest kort gör ni det, annars kan ni räkna poäng efter hur många byggbitar som ingår i varje skapelse. Tre till åtta träklossar är det i varje byggnadsverk. Detta är ett högljutt och tempofyllt spel. Det som hindrar ett högsta betyg är att det bara finns ett kort av varje figur som skall byggas. Det borde ha funnits en identisk kortlek för varje lag. Beroende på hur lagen samlas kring sina spelare och runt bordet eller på golvet kan det ju vara svårt för båda lagen samtidigt att se kortet och kunna ge tydliga instruktioner. På några kort kan det också vara lite lurigt att se vilken byggkloss som skall användas, men detta är petitesser egentligen. Visionary tar fram tävlingsmänniskan i deltagaren! Tänk bara på att inte sitta vid finaste glasbordet och spela när trätornet du försöker bygga rasar ihop……