Vinna eller försvinna (Användbart litet företag)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 12 år
Speltid: ca 20-30 min
Spelregler: Du kan börja spela inom 5 min
Typ av spel: Skadeglädje 8/10, Kreativitet 9/10, Spänning 8/10, Tidspress 10/10
Innehåll: Spelplan, spinner, 4 hållare till spelbrickorna, 128 spelbrickor, timer, spelpjäs, spelregler
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman

Innan spelet kan börja måste du veckla ut den runda spelplanen och sätta fast den snurrande pilen i mitten. (Det fungerar inte helt optimalt för mitt exemplar av spelplanen ligger inte helt plant efter att ha fällts upp så den snurrande pilen fastnar av och till). Därpå sätter du samman fyra böjda plastdelar till en stor rund cirkel som placeras utanför den runda skivan med snurrpilen. Cirkeln består av totalt 40 färgade fack/rutor, fördelat på 8 olika färger. Ställ spelpjäsen på en ruta. Snurra pilen. Nu är uppgiften i spelet att så snabbt som möjligt förflytta spelpjäsen från sin ruta medsols längs cirkeln med färgade fält till den ruta pilen pekar på. Utmaningen i detta består i att det skall ske på tid. En batteridriven tickande timer räknar ner 45 sekunder. Till en början tickar det i lagom takt, men snart allt snabbare. Efter 45 sekunder låter dosan, som har formen av en hockeypuck, som en explosion och då har spelaren misslyckats med uppgiften. Så var snabb med att desarmera bomben, dvs. stänga av timern. Du kommer att behöva vara snabbtänkt, kunna räkna och ha god uppmärksamhet. Bra färgseende är också viktigt.

Förflyttning sker medelst de 128 spelbrickorna. De finns som sagt i 8 olika färger och i varje färg finns brickor numrerade 1-4. Vänd siffrorna upp och ned på bordet och blanda dem. Därefter drar varje spelare 4 brickor i varje färg och placerar dem i 8 högar i sina respektive brickhållare som man har framför sig. De översta brickorna i varje färg och hög vänds upp så att siffrorna på dessa syns. Nu kan en spelare t.ex. ha en grön bricka #1, gul bricka #4, röd #2, vit #1, orange #2, lila #3, rosa #4 och blå #2 uppvända. Icke upplockade brickor läggs undan. Nu kommer en spelare i taget att spela under max 45 sekunder, de övriga tittar på. Så turas man om.

Timern startas och det stressande tickandet tar sin början. En spelare får bara använda sina uppvända 8 olikfärgade brickor vid förflyttning av spelpjäsen. Nu gäller det att hålla koll på hur de färgade fälten på spelplanen är placerade, var spelpjäsen står och vart man skall flytta denna. Använder du en gul bricka #4 flyttar du pjäsen framåt till det fjärde gula fältet. Därifrån kanske du fortsätter med vit #1. Då hoppar du framåt till den första vita rutan. Och sedan kanske pilen ni snurrat pekar på den första gröna rutan som finns efter den vita du kommit till, så då spelar du förstås ut din bricka med grön #1. Framme! Skynda dig att stänga av timern. På så sätt försöker du använda dina 8 brickor till att med olika långa steg hoppa dig framåt, hela tiden framåt, så att du skall landa på den avsedda rutan. Ibland kan det krävas att du rör dig flera varv innan du kommer rätt. Efter varje parti lägger du dina använda färgade brickor på den ruta du just lämnat i varje hopp, så att spelplanens färger hela tiden kastas om.

I de högar där du använt en bricka för förflyttning vänder du upp en ny och du är därmed redo för en ny omgång. Skulle bomben explodera och du inte hunnit fram mister du den översta brickan i varje hög. Får du slut på brickor i en viss färg blir det såklart mycket svårare att ta sig fram, och när brickorna (alla dina 32 stycken) är slut är du ute ur spelet.

Ja, så värst skoj var detta tyvärr inte. De färgade brickorna är av tunnaste papp, spelplanen inte alltid helt plan och de färgade brickorna har i vissa kulörer en nyans som skiljer sig åt från rutornas färg på spelplanen. Spelar du i dålig belysning eller bara blir stressad (vilket förstås är väldigt lätt hänt) kan man lätt förväxla orange och gul, lila och blå. Sällskapsspel som kräver batterier är också något jag inte är så förtjust i. Extra illa är det förstås sedan om spelet i sig inte är så festligt. Och så är det som alltid förstås väldigt trist att kanske bli utslagen tidigt av några exploderande bomber medan vännerna spelar vidare. Nej, Vinna eller försvinna är inget höjdarspel.