Village Port (Pegasus Spiele/eggertspiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Innehåll: Litet spelbräde med sjöfartslinjer och öar, 5 träskepp, 5 skeppsbräden, 6 kakaobrickor, 6 tebalar, 6 skattkistor, 4 setup-kort, 15 kaptenskort, 12 träkuber, 17 livsuppdragskort (8 silver, 9 guld, värda 5 resp. 8 poäng), 4 nya Village-kort (för kombination med Village Inn-expansionen), regelhäfte.
Konstruktörer: Inga & Markus Brand

De tre rosa träkuberna i min utgåva är i mitt tycke mer ljust lila än just rosa och hade jag inte haft expansionen Village Inn, så hade jag här fått 6 stycken kort jag inte kunnat använda, men bortsett från de petitesserna finns här egentligen ingenting att anmärka på. Village Port gör ett redan utmärkt sällskapsspel ännu bättre!

Med det sagt får du här två nya sätt att variera och bygga ut ett parti Village på, nya saker att använda var för sig eller tillsammans, och därtill enbart i kombination med grundspelet eller även tillsammans med den första utbyggnadsboxen Village Inn. Vilka möjligheter…

Det största och mesta här handlar såklart om byns hamn, Village Port. Du får ett extra spelbräde som du lägger ovanpå det övre högra området på den vanliga spelplanen. Därmed tar du bort möjligheten för en arbetare (spelpjäs) att resa med vagn ut i vida världen till olika andra orter, men du kan å andra sidan istället färdas med båt till olika öar. Och det blir minsann något helt annat det!

För en resa med båt måste du hyra dig en kapten som assisterar dig vad gäller förflyttningen. Förflyttning mellan öarna kostar tid och små träkuber men ju dyrare kapten du investerar i desto färre små kuber krävs sedan för förflyttningen. De dyrare kaptenerna ger dig dock endast extra förflyttning för en viss specifik kubfärg, så du måste sedan samla dessa i en motsvarande färg för att komma extra långt. Ja, att välja rätt kapten är en sak i sig. Och när en kapten fört dig till sjöss och tillbaka är dennes uppdrag avslutat. En eventuell ny resa kräver sedan en ny kapten!

Sedan är det frågan om vad, om något, du skall ta med dig på färden. Din båt har plats för max tre föremål och alla skall i så fall vara olika. Skapa din egen mix av familjemedlemmar, oxar, hästar, plogar, säckar med spannmål osv. Ja, du kan också resa runt med de nya sakerna som du kan finna på olika öar; te, kakao eller varför inte en skattkista med mynt...? Te och kakao kan du sedan förresten sälja dyrt hemma i byn under marknadsdagarna.

På olika öar kan du plocka på dig somligt att ta med hem eller rentav lämna in något hemifrån i utbyte mot poäng. Och på några platser kan du lämna kvar en familjemedlem som en missionär, även det för åtråvärda och viktiga poäng. Spelpjäser som avlider som en missionär (eller till sjöss) hamnar i krönikornas gröna fält på spelplanen alternativt får en begravning till sjöss. Även det kan vara värt en del poäng. Att tre pjäser fått en havsbegravning är också ett sätt att ta in spelet i sin sista spelrunda!

Vid sidan av det här kryssandet mellan olika öar är i princip allt annat från grundspelet bekant och som vanligt. Det är som sagt endast marknadsdagen som förändras något. Du får alltså sälja även te och kakao numera.

Del två av den här expansionen är så kallade livsuppdrag. En samling kort av vilka man inför spelstart kan dra ett par av och som du sedan kan lösa in i utbyte mot extra poäng när relevant situation inträffat. Korten ger dig alltså en möjlighet till några extra poäng om vissa specifika situationer uppkommer någon gång under spelet. Du bestraffas inte om du inte fixar ”uppdragen” så dessa blir just bara en bonus. Fast något lite kan de ju också peka ut en riktning för dig, vad skall du satsa lite extra på när ni spelar?

Alla spelares kort kan alltid ge sin ägare 5 + 8 poäng extra, man har varsitt kort av respektive värde. Det som skiljer är det som krävs för att få dem. Du skall få ihop en viss summa pengar, samla vissa resursbrickor, en mix av brickor och kuber, äga startspelarbrickan och något mer etc.

För de 8 poängen skall oftast dina familjemedlemmar, en eller flera av dem, befinna sig på en viss specifik plats någon gång. Utspridda på olika spelområden eller vara samlade bland hantverkslokalerna, ha nått sista steget i rådhuset eller kyrkan, finnas som en liten grupp i kyrkan etc. Några andra kort kan kräva att du samlat 6 marknadsbrickor eller har sänt iväg några i familjen för att bli missionärer. Kopplat till expansionen Village Inn finns sedan ytterligare ett par kort som rör olika uppdragsmöjligheter med de spelkomponenterna.

Livsuppdragen adderar förstås lite extra slump, men för endast max 13 poäng extra är detta ett kul inslag som nog inte blir för avgörande. Eller? Somliga uppdrag är förvisso kanske något lättare än andra att lyckas med, men du vinner samtidigt inte Village på att bara satsa på en enda sak, så de här korten passar bra in i spelet och kräver kanske lite mer av sin spelare, lite mer planering, både strategi och taktik. Kul i alla fall att ändå ha möjligheten att lägga till detta som extra krydda!

Gillar du att spela Village i sin grundform skadar det absolut inte att lägga till något skoj från den här boxen!