Village Inn (Pegasus Spiele/eggertspiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: Från 12 år
Speltid: 60-120 minuter
Innehåll: 30 kort, spelbräden för taverna, ölbryggeri och kyrkogård samt krönikeböcker, bondgårdsbräde, 11 figurer, ark med klistermärken, 20 träkuber, 8 runda brickor, 12 ölbrickor, 5 säckar spannmål, 6 mynt, 4 handelsbrickor för marknadsdagen, 3 setup-kort, regelhäfte
Konstruktörer: Inga & Markus Brand

Plötsligt lär sig folk i Byn att brygga öl och strax därefter öppnar den första tavernan. Här finns således två nya ställen att gå till på spelplanen och alla de gamla finns kvar. Ölbryggeriet blir ett av många produktionsställen i det gula området i staden, tavernan blir något helt eget. Båda platserna representeras av pappskivor som läggs på spelplanen, bryggeriet täcker kyrkogården och tavernan döljer Byns krönikebok. Dessa båda ställen kommer nu som egna pappskivor och utgör extraområden att lägga bredvid spelplanen för att göra den större. Så spelet Village med expansionen Inn blir alltså mer utrymmeskrävande.

Till bryggeriet går man för att samla nya resursbrickor med öltunnor, till tavernan går man för att spendera tid, mynt och nämnda brickor med öltunnor för att få höra traktens skvaller. Skvallret består i unika tips för hur man skall kunna få fler poäng i slutet av spelet, alternativt någon omedelbar förmån! Köp dig ett av tre uppvända (av totalt i spelet 30 unika personkort) och lös in det vid lämpligt tillfälle eller spar det till slutet.

Här kan nu visa sig att en viss typ av resursbrickor (till skillnad från i grundspelet) faktiskt är värda något i slutet, att extra många samlade kuber i viss färg ger bonuspoäng, att resande ut i världen belönas bättre etc. Du kan få mer spannmål, extra hästar, oxar, plogar, textrullar, vagnar osv. eller någon annan alldeles egen förmåga som bara gäller just dig. Och med det här digra utbudet av olika kort erbjuds god variation och livslängd på det här inslaget. Så vill du alltså ha ännu mer att välja bland och fundera kring i ett parti Village så kan expansionen Inn vara värt att addera.

Spelmomenten i sig och platserna att gå till gillar jag, ett bryggeri och en taverna passar utan tvekan bra in i byn. Fast de där extra kartongbitarna att lägga ovanpå och intill den vanliga spelplanen... nja. Jag hade förstås mycket hellre velat ha ett nytt utökat spelbräde med allt på plats. Fast då hade väl Village Inn-boxen blivit större och allt mycket dyrare.

Det kommer också med spelbräden, pjäser och annat extra material för att Village (grundspelet med eller utan Inn-expansionen) skall kunna spelas av fem personer.