Vernissage (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-4 deltagare
Ålder: 12-99 år
Innehåll: Spelplan, 4 klot, 4 koner, 4 cylindrar, 4 rullar lera, 4 anteckningsblock med pennor, 13 svarta cylindrar, 13 pilar, tärning, regler
Konstruktör: Klaus Tauber

I spelet Vernissage skall du skulptera föremål med lera och det är ingen favoritsysselsättning för mig. När sedan spelplanen dessutom är en av de fulaste jag sett blir det ganska enkelt att sätta ett passande betyg. Det här tycker jag faktiskt inte är speciellt skojigt som sällskapsspel.

Målet är att komma långt på den konstnärliga banan, en av slingorna på spelplanen. För att få poäng skall du knåda ihop olika föremål i lera. Övriga spelare måste gissa på vad du skapat för något, och du gissar såklart på deras kreationer.

Varje deltagare skapar två eller tre föremål av sin lerklump. Antingen hittar man på en sak själv eller också väljer man något utifrån en bifogad lista på 500 olika föremål. Placera sedan era verk i utställningshallen. Nu kan spelarna låta sina spelpjäser vandra en annan slinga runt utställningshallen och således besöka Galleriet för att titta på vad som nu står där utställt.

Spelet börjar med att man har 12 intjänade poäng på Skalan, en tredje räcka fält på spelbrädet. Du kan plocka från dessa poäng istället för att kasta en vanlig tärning om du garanterat vill nå en speciell ruta i Galleriet. När (om) du förbrukat dessa 12 extrapoäng är du naturligtvis tvungen att slå med tärningen.

I Galleriet kan du landa på fem olika rutor. Tappar du pennan lägger du tid på att leta efter den och alla andra spelare får flytta ett steg framåt på den konstnärliga banan. Blir det risk för ett Pinsamt Möte gömmer du dig i utställningshallen och väntar på att någon skall ge sig av. Det kommer att innebära att alla andra spelare rusar ifrån dig med två steg på nämnda bana.

Får du uppmuntran i form av En klapp på axeln tjänar du ihop ett poäng på Skalan, ett poäng som du alltså kan använda istället för ett tärningskast. Får du en Privat pratstund med konstnären skriver denne ned en bokstav som ledtråd till vad dennes lerskulptur föreställer.

Sist och slutligen kan du nå rutorna för Presskonferens och det är där och då man får ställa frågor till varandra, ja målet är helt sonika att försöka lista ut vad allas skapade leralster skall vara för föremål. Här gäller det att nu ha skapat något lagom konstnärligt. Är någon av dina skulpturer så lätt eller svår att avslöja att den/de är den allra första och/eller sista som avslöjas (av alla i utställningshallen) får du minuspoäng och får gå bakåt på den konstnärliga banan. Och där vill du ju rusa framåt så att skapa något som är lagom svårt att identifiera är alltså bäst.

Under Presskonferensen får du ställa frågor i två omgångar. Svaren måste vara Ja, Nej, Eventuellt eller Det går inte att svara, och omgång ett är slut när du fått ditt första Nej.

I frågeomgång två får du gissa vidare till ett nytt Nej eller komma med en gissning på ett föremål, efter detta är din tur slut.

Gissar du rätt sätter man en vass kritikerpenna i identifierad skulptur. Upp till två spelare kan gissa rätt på varje lerpjäs och det innebär som du förstår att man gissar diskret, tyst genom att skriva ned sitt svar på en bit papper, och sedan får ett Rätt eller Fel tillbaka av konstnären ifråga. Ingen annan vet alltså vad du gissat på!

Japp, det är både lerskulpterande och en del skrivande och lappskickande fram och tillbaka i Vernissage-spelet. Man flyttar sedan framåt längs den så centrala konstnärliga banan mot mål utifrån en tabell över antalet kritikerpennor i skulpturerna. De första pennorna i lerklumparna ger således minuspoäng/bakåtsteg, liksom de allra sista. Framåt kommer man bara när 5-10 korrekta gissningar levererats, av en eller flera spelare tillsammans. Pilarna sitter ju kvar i konstverken spelet igenom.

Det finns såklart personer som kan gilla ett spel med upplägg enligt ovanstående och då är kanske Vernissage inte så dumt alls. Jag finner dock knådandet av lera mindre festligt och själva utfrågningsbiten fungerar smidigare i en del andra spel varför får jag inte gissa på föremålet direkt, i första frågefasen? Sen är ju som sagt spelplanen så hemsk att man nästan får huvudvärk av att titta på den. Men spelpjäserna är rejäla och av trä, alltid något, men jag sätter nog ändå ett lågt betyg på detta.