Vem vill bli miljonär? (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: Från 10 år
Innehåll: 400 kort (380 frågekort, 20 A, B, C, D-kort), 1 penna, 1 korthållare, protokollblock, regler

Visst vill man bli miljonär men kanske inte i låtsaspengar. Det är bara att konstatera att TV-succén inte fungerar lika bra som sällskapsspel trots att själva upplägget är detsamma. Det handlar förstås fortfarande om att besvara frågor, en i taget och här är det 15 stycken du skall ha rätt på i tur och ordning för att alla prispengarna skall bli dina.

Anser du dig vara hyggligt normalbegåvad och lagom allmänbildad kan man kanske säga att det blir stigande svårighetsgrad på frågorna men naturligtvis kan även den till synes enklaste fråga ställa till problem och erbjuda en rejäl utmaning. Fråga nummer 1 är värd 1000 någonting (kronor?) och den femtonde och sista hela 3 miljoner. Fråga 5 och 10, värda 10.000 respektive 100.000, är på så kallade säkerhetsnivåer. Har du rätt på dessa frågor är det dittills vunna beloppet säkrat annars säger reglerna att du såklart förlorar allt du skrapat ihop så fort du svarar fel på en fråga.

Varje fråga har fyra svarsalternativ och självklart är bara ett rätt. Frågorna kan handla om precis vad som helst och om de upplevs som för svåra har du några olika möjligheter att få lite hjälp. Du har rätt till tre livlinor; 50:50, Fråga publiken och Ring en vän. I 50:50 plockas två av de felaktiga svaren bort och den tävlande får välja mellan de båda resterande, där det ena såklart är det rätta. Fråga publiken handlar om att spelaren får se sina motspelares svar på samma fråga innan denne svarar själv. Ring en vän handlar om att välja en motspelare till hjälp (eller att faktiskt ringa någon på riktigt!).

Det som gör att spelet inte riktigt fungerar är allt pyssel med spelkorten och det faktum att en deltagare måste fungera som spelledare hela partiet och själv inte besvarar några frågor. Frågekorten skall hela tiden stoppas in i en plastig korthållare. Svarskorten visar A, B, C, D för respektive svarsalternativ och alla spelare har varsin uppsättning kort att välja från. När spelledaren läst frågan väljer samtliga övriga spelare alltså det kort som motsvarar lämpligt svar och så vänds de fram. Så snart någon vill nyttja en livlina blir det lite extra pyssel med att hämta in olika svar, dölja svarskort osv.

Här finns ett litet protokollblock i vilket varje spelares rätta svar eller fel skall noteras på respektive frågenivå så att man hela tiden vet vem som tjänat ihop vilket belopp och använt olika livlinor.

Eftersom en spelare bara läser frågor och svar och sköter protokollet en hel omgång måste man såklart spela lika många omgångar som antalet deltagare om allt skall bli rättvist. Det är frågan om man tycker detta är tillräckligt roligt för att vilja göra det. Frågorna på de lägsta nivåerna är dessutom ofta så löjligt enkla att det hela bara blir transportsträcka till de svårare, mer värdefulla frågorna.

Min spelutgåva kommer i en cylinderformad plåtbox med totalt 380 frågekort dvs. bara 760 frågor. Här finns ca 30 kort för var och en av de lägre nivåerna men frågekorten för de allra högsta beloppen är dock relativt få så livslängden på spelet blir begränsad. Allt sammantaget finns det roligare frågespel som erbjuder en större utmaning med ett mer smidigt flytande spelupplägg.