Vem sa så? (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6/8 spelare (omslaget säger 2-6, baksidan av förpackningen 2-8)
Ålder: Från 14 år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll; Spelplan, spelpjäs, tärning, 4 korthållare innehållande kort med frågor, 6 JA-kort, 6 NEJ-kort, anteckningsblock, poängsedlar, regelark
Konstruktör: Anders Jeppsson

Vem sa så? är en synnerligen missvisande titel på det här spelet för alldeles för ofta kommer man inte att få veta vem som sa just så där.

Vandra spelplanen runt och flytta till en viss ruta, tärningen tar dig 1-6 steg åt valfritt håll, medurs eller moturs. Här finns 4 olika tävlingsmoment.

I kategorin JA eller NEJ hittar vi 275 frågor om huruvida ett visst citat kommer från personen X. Har X sagt.... JA eller NEJ? Inte sällan står där bara NEJ. Källan är okänd. Jaha ja, kanske inte så skoj.

Inför det här momentet skall man visst kasta tärning också, 1-3 så svarar en ensam spelare, 4-6 så får alla frågan och svarar var och en för sig medelst två svarskort passande nog märkta med JA och NEJ. Rätt svar ger visst 20 poäng och rådande poängställning håller du reda på med en samling löjligt små och tunna papperspengar i olika valörer. (Om man sen ändå måste leta fram pennor för andra moment, varför kan man inte lika gärna notera poängställningen på ett papper?)

Ja, ett annat spelinslag är Betta på svaret där alla alltid är med och avger sitt svar och tävlar. Alla måste skriva ned svaret på dessa 275 frågorna (eller hur många som nu används i ett parti) och sen skall alla rösta på den de tror har svarat rätt. 20 poäng ger en korrekt gissning. Svarar man själv fel men får andras röster ger de 10p/styck. Frågorna här handlar ofta om att knyta en specifik person eller ett land till svaret.

Det tredje momentet heter Duellen och här väljer aktiv spelare en annan motståndare att tävla emot. En tredje spelare läser en mening (ca 440 olika) som saknar ett viktigt ord i början, mitten eller slutet. Vilket? Den som snabbast ropar ut det högt vinner 20 poäng.

Ex. Kärt (...) har många namn. Lagt (...) ligger. Kläderna gör (...). Hellre lite skit i hörnen än ett rent (...) och andra bevingade meningar.

Det fjärde och sista spelmomentet blir alltså Vem sa så? Här kommer över 300 frågor där en spelare skall nämna vilken person som sagt en viss sak, eller kanske bara svara ja eller nej; har Camilla Läckberg sagt...? Har Isabella Löwengrip sagt...? Har Madonna sagt...? osv. Som ja/nej-fråga betraktad blir det här momentet nästan exakt detsamma som spelmomentet med samma namn JA eller NEJ, beskrivet ovan. Skillnaden är att du vid rätt svar kan vinna hela 30 poäng på en 50/50-chans den här gången. Och det är fortfarande en massa svar som lyder ”NEJ. Källan är okänd”. Så även om det inte var Camilla Läckberg eller Isabella Löwengrip som sagt just så där får du inte alltid veta vem det var... Trist kan jag tycka, och inte mycket till citat på ett sätt, om det bara är sagt av någon vem som helst som ingen vet vem det är.

Nåväl, efter en Vem sa så-fråga får man, oavsett rätt eller fel svar, faktiskt ytterligare en fråga värd 10 poäng (till). De allra flesta av de drygt 300 extra frågorna verkar dock inte ha något med citat eller kända personer att göra. Här får du nu istället svara på: Hur många kort har en kortlek? Vilken del av kroppen angriper sjukdomen grå starr? Är späckhuggaren ett däggdjur? Från vilket land kommer en Mingvas? Är rättika en rotfrukt?

Har du varit uppmärksam tidigare inser du att det är Vem sa så? -kategorin du skall satsa på. Du spelar ensam och riskerar inte att poäng går till motståndarna, rätt svar på en fråga ger mer poäng här, av oförklarlig anledning, än för något annat spelmoment, och du får två frågor att kanske vinna poäng på. Dessutom har du chans till två ja/nej-frågor, kan det bli bättre?

Som citatspel betraktat lovar asken över 1600 citat och välkända texter. Det är inte helt sant, majoriteten av de 300 extrafrågorna handlar ju enligt ovan om kortlekar, djur, sjukdomar etc. Ytterligare en rätt stor mängd uttalanden har okänt ursprung och då är det kanske inte konstigt om man aldrig hört talas om dem...

Duellens ca 440 mer eller mindre välkända texter; När man talar om trollen, står de i (...), Tomma tunnor skramlar (...) etc. får man såklart inte heller veta vem som först uttalat eller från vilken trakt de kommer.

Tja, vad skall helhetsbetyget bli? Temat lät lockande men höll inte hela vägen. Att blanda in rena kunskapsfrågor om allt mellan himmel och jord är väl ändå inte riktigt okej? Citat utan källa, orättvis poängfördelning, massor med slump och massor med 50 %-chans att gissa rätt frågor, tycker jag drar ned betyget. Sen gillar jag som sagt inte alla dessa små papperspengar för poängräkningen. Och varför sedlar i valörer 10, 20 och 50? Om du kan vinna 10, 20, 30 eller 40 (30+10) i din spelomgång? Det blir onödigt mycket plockande med tunna papplappar.

Nja, okej med viss tvekan. Det blev trots allt en liten besvikelse. Men komponenterna håller god kvalitet, färg och form och reglerna är enkla. Spela en viss tid där den med mest poäng vinner, eller sätt en vinnande poängnivå att nå före alla andra!