Vem där? (Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Ålder: 6+ år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: 2 spelbräden, 4 stöd, 4 figurväljare, 2 poängräknare, 2 figurark (dubbelsidiga) samt instruktioner

Vem där? är ett klassiskt barnspel där det gäller att vara först med att identifiera en viss figur. Vem är egentligen motståndaren, eller vilken figur tänker hen på?

Vem där?-spelet kommer med två dubbelsidiga figurark. Det finns 24 olika människor på ena sidan och på den andra sidan hittar man 24 olika djur. Båda deltagarna måste såklart ha samma typ av utbud att utgå ifrån i varje givet spelparti. Ibland spelar man med människorna, ibland föredrar man kanske hellre djuren? Här erbjuds hyggligt goda möjligheter till variation. När man tröttnat på de här figurarken finns fler att ladda hem och skriva ut från Internet. Du kan rentav hitta en mall för att göra egna också, där du själv bestämmer text och bilder.

Nåväl, varje spelare väljer i hemlighet ut en karaktär som sin egen. Sedan gäller det för motståndaren att med frågor som kan besvaras med ja eller nej sakta men säkert utesluta andra personer (eller djur om man nu valt det temat). Spelarna turas om att ställa en fråga var och efter varje ställd fråga och erhållet svar kan någon förhoppningsvis stänga en lucka för en eller flera ”misstänkta” som man nu kan utesluta.

Luckor ja. Det sitter förstås 24 stycken på respektive spelares bräde. Dessa bräden av plast måste innan spelstart monteras ihop, förslagsvis av en vuxen. Bitar skall brytas loss, andra skall tryckas dit. Det är inte många bitar men det måste förstås bli rätt. Väl på plats sitter allt ihop till kommande partier. En spelare kan hålla sitt eget bräde i händerna, alternativt kan båda brädena enkelt tryckas ihop för att bli stående av egen kraft på ett plant underlag mellan spelarna.

Ovanifrån skjuter man sedan ned valda figurark i de båda hållarna/spelbrädena. En ny figur hamnar såklart bakom respektive lucka, luckor som alltså vid spelstart alla skall vara öppna, för att sedan alltså stängas en och en i takt med att bakomvarande figur uteslutits som vald av motspelaren.

När någon helt enkelt har endast en lucka öppen är det (troligen) den identiteten som motståndaren iklätt sig, eller valt att tänka på. Säg figurens namn högt. Har du rätt vinner du. Gissar du fel har du förlorat! Svårare än så är det inte…

Tricket till att snabbt få svaret på Vem där? är såklart att ställa rätt frågor. Titta noga på alla bilderna/personerna/djuren etc. och se vad de har gemensamt och vad som skiljer dem åt. Hur kan du enklast utesluta flest figurer?

Fråga om kön, hårfärg, ögonfärg, hudfärg, hårlängd, huvudbonad, glasögon, skägg, mustasch etc. Kolla om djuret har svans, spetsiga öron, är brun, svart, vit, är en hund, en katt osv.

Vem där? är ett snabbspelat och festligt spel men det kunde ha varit ännu bättre. Jag gillar möjligheten att kunna koppla ihop brädena och ha dem stående mitt emellan spelarna. Jag hade dock gärna sett att de där luckorna hade varit mindre ”fladdriga”, lite mer tröga att öppna och stänga. Som det nu är krävs bara en liten lätt knuff på spelbrädet för att en eller flera luckor plötsligt skall stängas eller öppnas för någon spelare. Det kan helt enkelt bli lite pilligt med det här luckmomentet, att öppna, stänga och att hålla dem kvar i den positionen spelet igenom. Lite synd.

Synd är det också att figurbilderna i respektive lucka är rätt små. De allra största bilderna på någon figur är endast knappt två centimeter höga. Du måste titta noga för att se detaljerna. Ibland kan det vara svårt att verkligen se huruvida djuret har ett halsband, om ögonen är blå, bruna eller svarta etc.

Det mest ledsamma är snålheten från storföretaget Hasbro. Att endast skicka med ett dubbelsidigt ark med spelfigurer är i fattigaste laget. Visst kunde det väl ha fått följa med ytterligare några pappark med andra karaktärer?

Okej, det blev mycket kritik mot slutet, men somligt är kanske petitesser. Som barnspel betraktat är detta ändå både roligt, snyggt och utmanande samtidigt som reglerna är busenkla. En stark trea blir betyget!