Värsta språket (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-8 deltagare
Ålder: Från 14 år
Innehåll: Spelplan, 4 spelpjäser, tärning, 4 skärmar, timglas, block, tygpåse med 136 bokstavsbrickor, 2 korthållare, spelkort med ord, meningar, frågor för speluppgifterna Gissa yrket, Gissa dialekten, Ordskaparen, Värsta examen samt Duellen, regler

Värsta språket handlar om att samla bokstäver så enas om en lämplig summa att spela till. Man får i princip en bokstav för varje rätt svar oavsett uppgift men man kan i somliga spelmoment vinna ytterligare någon bokstav beroende på hur bra du övertygat dina motspelare. Ja, bestäm er också för om ni tävlar var och en för sig själv eller i lag.

Här finns sex olika språkliga uppgifter att hantera, att tävla i, och när en person eller ett lag vunnit det överenskomna antalet bokstäver är det dags för finalspelet och en vinnare skall koras. Värsta språket vinns alltså inte nödvändigtvis av den som fått flest bokstäver, men mer om finalspelet längre fram.

Kasta tärningen och flytta din spelpjäs 1-6 steg till ett av brädets sju olika fält. Hamnar du på Värsta språket befinner du dig på en hörnruta och förutom att dessa utgör startrutor händer senare inget mer här, förutom att du förlorar din omgång och det genast blir nästa spelares tur. Lite retsamt att så lätt minska sin chans till fler bokstäver, även om du alltid (nåja, ibland i alla fall) kan få vinna en när någon annan utför sin uppgift.

Gissa yrket: välj siffra 1-5 för att få rätt yrke att åskådliggöra. Du skall nu läsa upp en mening och härma det tonfall eller röstläge som karaktäriserar angivet yrke. Motståndarna skall nu gissa vilket yrke du försöker låta som. Är du en Sportkommentator, en Bilförsäljare, en Lärare, Lantbrukare, Nyhetsuppläsare, Militär, Flygkapten eller något annat? Alla som gissar rätt får varsin bokstav och i så fall får även imitatören 1-2 bokstäver beroende på om en eller flera motståndare varit lyckosamma.

Gissa dialekten: går till på liknande sätt. Nu säger du en mening med skånsk, östgötsk eller värmländsk dialekt. Eller på stockholmska, göteborgska, gotländska, norrländska eller småländska. Eller försöker i alla fall. Om du vägrar eller ger upp direkt blir det till att böta en bokstav, i övrigt går poängräkningen till som vid Gissa yrket.

Värsta examen: är en ren kunskapsfråga. Ofta om något språkrelaterat, men inte alltid. Du får en bokstav om du kan rätt svar.

Duellen: blir en kamp för två spelare, du själv och en motståndare du får välja. Ni har varsitt duellkort i handen, vart och ett med 6 kluriga ord. Turas nu om att läsa dem för varandra, motståndaren skall snabbt förklara vad ordet betyder. Den som först svarar fel eller inte kan svaret alls är förloraren och måste ge den andre spelaren en av sina bokstäver.

Ordskaparen: säg en siffra 1-6 eller slå fram en med tärningen. Titta på ett kort för att få fram det ord uppgiften handlar om. Vänd timglaset. Du har nu 30 sekunder på dig att förklara Ordet med ett annat, beskrivande likvärdigt ord, ett enda ord. Reglerna säger t.ex. att du kan förklara ”Tandborste” med ”munskrubbare”, ”munrengörare” eller nåt liknande. Alla motståndare gissar fritt under tiden som är kvar och den som först får fram rätt svar (Ordet på kortet) vinner en bokstav. Lyckas någon får förklararen också en bokstav.

Ordstress: blir något mer komplicerat men måste också ske på 30 sekunder. Här måste ni först dra slumpvisa bokstäver ur en påse (precis som när ni vinner en bokstav) och lägga ut 16 av dem på spelplanen i en 4 x 4-formering. Samtliga spelare måste nu greppa sina pennor och skapa så många ord som möjligt av de befintliga, genom att följa de utlagda bokstäverna i ordning, upp, ned, till höger, vänster, i raka eller diagonala linjer... Detta är en kreativ och i mitt tycke rolig uppgift, men på bara 30 sekunder blir det såklart panik och svårt att hitta så många ord som där säkert finns.

Ja, det var de olika uppgifterna; gissa yrket, gissa dialekten, värsta examen, duellen, ordskaparen och ordstress. Läs, beskriv, förklara, skriv ned, gissa, vinn bokstäver.

Bokstäverna ligger som små pappkvadrater i en tygpåse. 130 med bokstäver, ytterligare 6 stycken benämnda som jokrar och kan fungera som valfri bokstav. Det är 3-9 exemplar av varje bokstav i alfabetet, undantaget Q, W, X och Y som helt saknas.

När så en person eller ett lag tillsammans samlat det på förhand uppgjorda antalet bokstavbrickor är det dags för finalspelet, en vinnare skall koras.

Plocka fram papper och penna och timglaset igen. På 30 sekunder skall nu respektive enskild tävlare eller en representant för laget använda de vunna bokstäverna (inkl. ev. joker) till att bilda så många ord som möjligt. Slutvinnarens totalpoäng utgörs av antalet vunna bokstavsbrickor plus 1 poäng per skapat ord. Det är ju troligen så att den spelare (eller det lag) som samlat flest bokstäver under spelets gång har bäst chans att hitta många ord i finalspelet. Å andra sidan kan man ju ha dragit bara en lång räcka vokaler eller endast konsonanter, många av samma etc. så det här momentet känns ju riktigt slumpartat och kanske inte så lite orättvist.

Hittar du några pratsamma kamrater, nyfikna på svenska språket, ord och dialekter, kan det här spelet säkert skänka en stunds underhållande förströelse. Poängutdelningen känns dock inte riktigt rättvis då somliga uppgifter kan ge mer än andra och bokstäverna kommer slumpvis upp ur påsen. Med andra ord finns det stora slumpinslag i Värsta språket-spelet och saker som helst borde funka lite bättre. Kvaliteten på spelkomponenterna kan man inte klaga på men ingenstans anges exakt vad och hur mycket som spelboxen skall innehålla. Ett pappersblock följer med men pennor får du hålla med själv.

Leta ord bland specifika bokstäver kan jag tycka är en festlig uppgift (Ordstress och finalspelet), men att sätta en tidsgräns på bara 30 sekunder är onödigt snävt. Momentet är över väl fort. Kunskapsmomentet Värsta examen kan jag också tycka är helt okej, Duellen likaså. Gissa yrket och Gissa dialekten är dock uppgifter jag personligen inte alls ställer mig positiv till, så typ en tredjedel av speluppgifterna ogillar jag och till det kommer det här med slumpen. Värsta språket är inget som kommer att plockas fram så värst ofta framöver, om alls igen. Jag såg aldrig ”succén från Sveriges television” 2002-2003 men spelet var i alla fall bara sådär... Det funkar absolut men var väl kanske ingen höjdare, jag bjussar på en svag betygstrea.