The Urban Jungle (Missimalukki AB)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 personer eller lag
Ålder: Från 14 år
Speltid: ca 60 minuter
Innehåll: Spelplan, tärning, regelark, 144 frågekort (576 frågor), 3 x 6 Mitt val-kort, 6 pjäser

Förpackningen är utsmyckad med rosett och handtag. Ställd på högkant ser spelkartongen ut som en väska eller en elegant kasse. Annorlunda visst, rentav snyggt, men egentligen föga funktionellt. Visst kan du bära asken i handtagen men varför skulle du? Den är dessutom liggande ned med sitt sluttande lock/omslag inte speciellt lämplig att stapla annat på, så ett udda kartongformat vill jag också sätta upp på minuskontot.

Spelplanen är onödigt stor för vad den erbjuder, en slinga att förflytta sig längs, runt, runt, i en slumpartad jakt på de fält som ger en spelare en fråga i just den kategori man gillar allra bäst eller finner nödvändig. Kasta en tärning och gå motsvarande antal steg framåt.

Frågekategorierna är fyra till antalet; Film & TV och Musik är väl de mest allmängiltiga ämnena, Mode och Design & Livsstil är de kategorier som gör spelet unikt och något för alla som går igång på just sådant som klädmärken, parfymer, modeskapare och lyxartiklar. Somligt i Design & Livsstil rör berömda hotell, klassiska sevärdheter, kända restauranger, ja platser där de rika och berömda glider runt.

Landar din spelpjäs (i form av en shoppingkasse) på en grön ruta blir det en Film & TV-fråga, lila färg innebär Mode, gult Musik och rött Design & Livsstil. Nu är de lila och röda kategorierna långt ifrån några favoritämnen för mig men jag uppfattar dem ändå som vansinnigt svåra och inte för vem som helst. Du måste vara riktigt, riktigt intresserad av allt som har med Mode etc. att göra för att ha en sportslig chans på de här frågorna och det sänker helhetsbetyget. Alla måste vara rätt insatta i ämnet och gilla Mode i alla dess former, annars kommer det att vara många frågor som man inte kan besvara. Här handlar det om en djupdykning i ett för frågespel ganska ovanligt ämnesområde. Kul för den som är med på noterna, inte fullt så skoj för normalsvensken, för många av frågorna ligger på en riktig nördnivå, allmänbildning kommer inte att ta dig långt i Urban Jungle.

Lyckligtvis kan du vinna utan att vara speciellt bra på t.ex. Mode, se bara till att få fler frågor i exempelvis Musik- eller Film-kategorin som du kanske är mer bekväm med. Eller satsa bara högre… Satsa? Ja, så till vida att alla frågor i en viss kategori ligger på en viss poängnivå eller kalla det svårighetsnivå.

Du kan för varje fråga välja att få en fråga värd 50 poäng, eller en värd 100, 300 eller 500 poäng. Visst bör lämpligen en 500-fråga vara svårare än en värd 50 poäng, men kanske inte alltid tio gånger svårare, och beroende på dina kunskaper kan du ju mycket väl gå bet på en 50-poängsfråga men veta rätt svar på 500-nivån!

Trots indelning i fyra olika nivåer finns således rätt mycket slump här i poängfördelningen och egentligen ingen riktig rim och reson i de valda poängnivåerna. Det göms enkla och svåra frågor överallt. Och hur skulle man egentligen säkerställa att frågorna på högre nivåer verkligen blir svårare än på lägre?

Nåväl, mest poäng vinner hela spelet men när då, undrar du? Ja, spelet är slut när en ensam spelare samlat ihop frågekort med specifika symboler. Du skall få fatt på en kjol, en byxa, en klänning, en accessoar, en top/tröja, en teknikpryl, en jacka/kappa, en inredningsprodukt och ett par skor/stövlar. Du behöver således bara svara rätt på nio frågor för att vinna spelet, förutsatt att du har sådan tur att just de rätta symbolerna finns på de nio frågekort du vinner.

Och det är väl inte speciellt troligt. Vilken tur ändå att samtliga symboler finns hos korten som hör till 50-poängsnivån, liksom bland de för 100, 300 och 500 poäng. Så oavsett frågekategori och vald nivå du spelar i och på finns ändå alltid chansen att få ihop just den symbolen du behöver allra mest, om inte alla de där korten med t.ex. tröjor eller skor redan tagit slut!

Så det infinner sig ett visst mått av strategi i spelet i alla fall. När du skall få din fråga i ett visst ämne, skall du ta 50-poängsnivån där du kan vinna en kjol, 100-poängsnivån som just nu är en klänning, 300 som är en teknikpryl eller 500 som också är en klänning?

Ja, tror du att du redan har mest poäng av alla och har chansen att avsluta spelet om du bara får ett kort med en kjol skall du såklart satsa på en (lättare?) 50-poängsfråga. Har du missat de flesta teknikprylskorten som dykt upp och saknar ett sådant bör du naturligtvis välja 300-frågan. Har du redan en klänning kan det ju vara svårighetsgraden eller behovet av fler poäng som avgör om du går för 100- eller 500-nivån.

Mitt val-korten finns i tre olika versioner, ett kort ger möjlighet att byta frågekategori, ett annat innebär att du och bara du skall svara som vanligt på frågan, medan det tredje och sista Mitt val-kortet innebär att alla spelare eller lag tävlar samtidigt om en viss fråga, först med rätt svar vinner!

Välj endera kort att spela när du sett vilken kategori du skall besvara och ta alltså frågan själv, tävla med de andra eller byt den… Ja, så funkar Mitt val-korten.

The Urban Jungle är väl ett hyggligt okej kunskapsspel med frågor inom ett par ganska ovanliga kategorier. Det var förvisso inget som direkt föll mig i smaken, men visst kan det fungera utmärkt för någon annan… Fast bara 576 frågor är ju inte jättemånga och frågorna i denna utgåva är från 2008/2009. Fler frågor skall kunna inhandlas via www.missimalukki.com säger reglerna men den sajten verkar ligga nere och bolaget bakom spelet finns nog inte mer…