Uno Dice (Mattel)


Fakta:
Antal spelare: 2 deltagare
Ålder: 7+ år
Innehåll: 11 UNO-tärningar samt regler

Klassiska kortspelet UNO som tärningsspel… Kan det vara något att ha? Tja, visst funkar det, men ärligt talat, detta är bara något överväga om du är UNO-sugen och kortspelet inte finns att tillgå. 11 tärningar och ett regelark är i snålaste laget, och den här utgåvan fungerar bara för 2 spelare. Det är tur att det anges på förpackningen för hade jag missat det hade jag blivit gruvligt besviken, det kunde gott ha varit några extra tärningar med för att möjliggöra spel för fler deltagare, det finns mycket luft i förpackningen.

Förpackningen ja, den är kanske det allra häftigaste med Uno Dice. Spelet kommer i en klarröd plåtburk, tillsynes väldigt lik en 33cl läskburk. Lite häftigt kan jag tycka men det har ju inget med själva spelupplevelsen att göra.

De elva tärningarna har 4-5 sidor med olika färger och siffror, ex. blå1, grön2, gul3 etc. (Färgerna kan vara röd, blå, gul och grön, siffrorna är 1-5). En eller två sidor på varje tärning visar olika specialsituationer, antingen +1 eller +2 i någon färg, alternativt jokersymbol, dvs. att tärningen passar på valfri färg.

En tärning kastas och utgör starten på ett parti. Det skall vara en färg och en siffra att utgå ifrån. Hädanefter är uppgiften att turas om att spela ut varsin tärning i en allt längre sammanhängande serie, där färger och/eller valörer passar ihop med varandra. Är starten Grön4, passar således valfri grön tärning, Jokertärningen eller en 4:a i vilken färg som helst, som nästa tärning.

När starttärningen ligger på bordet slår båda spelarna samtliga sina respektive tärningar en gång. Nu är detta de möjliga drag du har och deltagarna spelar Uno Dice med öppna, fullt synliga tärningar framför sig. Observera att du endast får lägga ut en tärning i din tur även om flera skulle passa ihop. Här gäller det nu att lägga den där tärningen som motståndaren sedan inte direkt kan bygga vidare på.

Det är när du inte har ett tärningsutfall som passar in som du måste plocka upp en extra tärning och slå om den och samtliga kvarvarande du spelar med. Den där extra tärningen du måste ta upp (ibland kan det bli två) plockar du bort från tärningsradens början. Ja, ni fyller på i radens ena ände, plockar bort i den andra om det skulle behövas. Kan du lägga en tärning, gör så, kan du inte så ta upp en extra och slå om den och alla övriga du har en gång. Kan du lägga nu så gör det om du vill, annars är det motståndarens tur.

Reglerna är okej men kunde ha varit något mer fylliga och klargörande kring olika situationer som kan uppstå. Det hade som sagt gärna fått vara fler tärningar med i burken men det går inte att klaga på kvaliteten, tärningarna är helt ok. Glöm inte att ropa Uno! när du bara har en tärning kvar. Du vinner när du blivit av med alla dina tärningar. Vill du hellre räkna poäng för att istället tävla över flera partier är det också möjligt. Det kan utdelas poäng för olika tärningar som motspelaren har kvar när någon lagt ut sin sista tärning.