Uno Boomo (Mattel Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: Från: 7 år
Innehåll: Spelregler och 108 kort (24 st med tickande bomber, 10 fryskort, 20 femkort, 20 tiokort, 6 vändkort, 6 hoppa över-kort, 4 st 60-kort, 4 st 30-kort, 3 nollkort, 2 st alla drar +1-kort, 2 st alla drar +2-kort, 2 handbyteskort, 2 dubbelspelskort, 3 bombkort

I varje parti av Uno Boomo tickar en bomb mitt på bordet och det gäller att inte vara den spelare som får bomben att explodera. Målet är att först av alla deltagare lyckas bli av med korten på handen (utan att orsaka en Boom!). Många av korten du spelar ut är Tid-kort. Somliga avser +5 sekunder, andra +10 sekunder och det innebär förstås att spelarna ”skyndar på klockan”. När tiden passerat 60 sekunder anses bomben ha smällt och partiet är slut. För att det inte skall ske för snabbt finns förstås även kort som kan nollställa klockan, dvs. tickandet börjar om från 0 (noll), sätta ”räkneverket” på 30 sekunder, eller rentav direkt på 60 sekunder, där förstås nästa Tid-kort med +5/+10 sekunder omedelbart utlöser explosionen. Du börjar spelet med 7 kort på hand och allt eftersom spelet fortgår försöker du spela ut minst ett var gång det är din tur. Med somliga kort påskyndar du alltså smällen och spelets slut, med andra kort försöker du få spelet att vara lite längre. Till detta kommer Stopp-kort och Byt Riktning-kort som såklart innebär att du ibland kan bli snuvad på möjligheten att få spela ut kort samt +1 resp. +2-kort som tvingar dig och motståndarna att plocka upp extrakort på handen.

Och så finns det kort där du i ren desperation kan tvinga fram en smäll bums oavsett hur långt räkneverket har tickat. Då gäller det för motståndarna att de snabbt i tur och ordning kan spela ut ett Fryskort (som desarmerar bomben) för att de skall klara sig. Slänger alla fram Frys-kort är det du själv som riskerar att förlora, så har du själv Desarmeringskort? Ja du, här går det undan, spelet svänger friskt. När du sitter där med många kort kvar och en motspelare snart skall till att vinna spelar du förstås ut Handbytes-kortet. Då tar du emot en annan spelares få kort och lämnar glatt ifrån dig din rejäla bunt. Och så håller ni på tills någon lagt ett Tid-kort som får summan att överstiga 60 sekunder eller någon saknar ett Frys-kort när det behövs som bäst.

Framför varje spelare ligger vid spelstart 3 stycken Tickande Bomb-kort. Så fort du vunnit ett parti, och således alla andra varit med om en explosion, vänder förlorarna varsitt Tickande Bomb-kort. Efter 3 upplevda explosioner är man ute ur spelet, så även om ett parti kan gå rasande snabbt är alla deltagare garanterade minst 3 omgångar. Lite tråkigt kan det förstås bli om ni är många som spelar och du råkar vara den som åker ut först. Då blir det ju till att sitta och titta på….. Och sen har vi ju det här med lite otydliga regler; får och kan man egentligen vinna med vilket utspelat sistakort som helst? Det är ett litet minus i betyget när reglerna kan tolkas lite som man vill, men det ändrar inte det faktum att detta är ett helt okej kortspel för några minuters tidsfördriv.