Unlock! Timeless Adventures (Space Cowboys)


Fakta:
Antal spelare: 1-6 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 60 minuter/äventyr
Innehåll: Regler, 10 spelkort som övningsfall, 180 spelkort till totalt 3 olika äventyr samt ett cirkusprogram, en Pariskarta och ett pappersark föreställande ett vardagsrum.
Konstruktörer: Yohan Servais skapade det första äventyet, Aristide Bruyant det andra och Guillaume Montiage det tredje.

(Är du inte redan bekant med Unlock-serien läs gärna mina ord om den första spellådan Unlock! Escape Adventures här på hemsidan innan du fortsätter). Den sjätte installationen av Unlock-konceptet ger mig gott om finfin underhållning. Jag tycker att mixen av analoga spelkort och en digital app fungerar rätt väl, även om jag bland kan tycka att appen är väl snål med förklaringar i samband med ledtrådsgivandet. Visst får man till slut alltid det rätta svaret om man kört riktigt fast, men varför är svaret 34, 0456 eller något annat? Ja, det är tyvärr inte alltid helt självklart utan något man får klura vidare på... (eller fusktitta på lösningen online?)

Men som helhet är alltså Timeless-paketet inte alls så dumt, kanske rentav bättre än somliga föregående.

Första fallet är The Noside Show. Japp, professor Noside är tillbaka och ställer till elände för jag vet inte vilken gång i ordningen, den här gången på en cirkus. På Diosens cirkus stiftar man bekantskap med jonglörer, akrobater, clownen, knivkastaren och många fler. En samling djur måste man också interagera med. Som tillbehör vid sidan av kortleken medföljer ett cirkusprogram i vilket vissa specifika kort skall placeras för att skapa ytterligare en gåta och ett svar. I mitt tycke blev det här askens svagaste bidrag. Den angivna svårighetsgraden var lägsta tänkbara (1 av 3) men jag tycker nog att detta faktiskt var krångligare än så, kanske för att en del inslag inte alls kändes logiska. Men sen blev det bättre.

I mysteriet Arsene Lupin And The Great White Diamond är man i Paris och deltar i en skattjakt. Man springer runt i den franska huvudstaden, rusar från en sevärdhet till en annan på jakt efter ledtrådar, i tävlan med ett annat gäng föräldralösa barn...

Se Eiffeltornet, Louvren, Notre Dame och många fler ställen. Slösa inte tid på att springa till fel ställe bara! Som tillbehör till detta äventyr medföljer en stadskarta med ett drygt dussin platser utmärkta. Detta tycker jag är en riktigt festlig gåta med ett starkt tema för extra känsla... Svårighetsgraden anges till 2 av 3 och det kan väl kännas rimligt. Gåtorna är precis lagom kluriga.

Sist och slutligen paketets svåraste gåta, i alla fall utifrån den angivna graderingen (3/3). Jag kan väl tycka att sanningen ligger nånstans mellan en 2:a och en 3:a, för mycket var bara fiffigt om man tänker lite, kanske inte galet svårt som i långsökt. Det här är ett äventyr om tidsresor, och bara det i sig kan ju förvirra. Ja, hoppa mellan nutid, dåtid och framtid. Håll reda på när i tiden du befinner dig och exakt vilken släkting som lever då, så skall nog allt gå bra. Tänk på att saker du gör i dåtid kan få påverkan på framtiden... Ja, äventyret Lost In The Time Warp är klurigt, men ett starkt tema bidrar till att gåtorna ändå faller sig rätt logiska trots allt. Det extra tillbehöret till detta mysterium är ett pappersark föreställande en professors vardagsrum. Spara och placera somliga kort rätt för en bättre överblick och för att få fram lösningen på den avslutande gåtan...

Timeless Adventures rekommenderas starkt. Inledande The Noside Show med sitt cirkusäventyr var väl som bäst medelmåttigt men de båda andra utmaningarna var riktigt godis. Kanske rentav seriens allra bästa paket sett till hela askens innehåll. Som (nästan) alltid tycker jag att Unlockäventyren funkar som bäst för 1-2 personer, men visst, smaken är som baken.

Jag ser fram emot nästa äventyrslåda. Unlock är ett festligt och i hög grad varierat tidsfördriv.