Unlock! Heroic Adventures (Space Cowboys)


Fakta:
Antal spelare: 1-6 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 60 minuter/äventyr
Innehåll: Regler, 10 spelkort som övningsfall, 180 spelkort till totalt 3 olika äventyr, ett pappersark samt ett litet häfte.
Konstruktörer: Mathieu Casnin skapade det första äventyet, Dave Neale det andra. Herrna Thomas Cauët och Vincent Goyat ligger bakom det sista och svåraste...

De tre heroiska äventyren kommer i den femte utgivna Unlock-lådan och som tidigare är det en blandad kompott som erbjuds. Tre helt olika teman, tre olika svårighetsgrader och minst tre nya sätt att använda appen och de medföljande spelkorten. Den här gången medföljer tillbehör till två av äventyren. (Är du inte redan bekant med Unlock-serien läs gärna mina ord om den första spellådan Unlock! Escape Adventures här på hemsidan innan du fortsätter).

Först ut (med angiven svårighetsgrad 1 av 3, dvs. enklast) är Insert Coin, ett rätt festligt spel som med både tema och utseende påminner starkt om forna tiders dataspel. Ja, här skall du på bästa sätt spela dig igenom alla nivåer av ett typiskt plattformsspel för att vinna, hitta dolda vägar vidare när banan ser stängd ut. Akta dig för gorillan, laserstrålar och den mekaniska hunden, rädda prinsessan, gör blixtrande knapptryckningar i rätt ordning på handkontrollen och använd kamerafunktionen i appen för att avslöja dold information på somliga kort... För den som växt upp med arkadspel och tidiga Super Mario är detta riktigt underhållande. Ja, det kan vara kul för alla andra också!

Äventyr nummer två är en riktig liten pärla. Äventyret Sherlock Holmes – The Scarlet Thread of Murder har svårighetsgrad medel (dvs. 2 av 3) och tvingar spelarna att använda sina små grå celler... Det hela bygger på att man försöker hjälpa den store detektiven med ett mordfall, hitta och utvärdera alla tänkbara ledtrådar för att sedan, om möjligt, stå är med tre misstänkta. Därefter skall man såklart klura ut vem av dem som begick mordet.

Ja, besök olika inrättningar i London. Förhör folk, samla information, ställ rätt frågor, få fram svaren. Det här är en riktig deckargåta som kräver god uppmärksamhet och slutledningsförmåga. Ett pappersark medföljer som tillägg till korten.

Därefter hittar vi askens utan tvekan tuffaste utmaning. Svårighetsgrad 3 av 3. Frågar du mig hade jag gärna påstått att svårighetsgraden nog mer korrekt skulle ha klassats som 4 eller 5, av 3. Speläventyret är sin originalförlaga väldigt trogen, så allt blir kanske både bättre och något enklare om du är bekant med den. Ja, jag snackar här om Lewis Carrols klassiska saga Alice i Underlandet, här i form av ett spel med titeln In Pursuit of the White Rabbit.

Här är du Alice som behöver ändra storlek, bli både stor och liten. Hon träffar den galne Hattmakaren, en mystisk katt och spelkortsfigurer. Hon skall dricka magiska drycker, gå på tebjudning, röra sig i en labyrint, prova nycklar, spela krocket och mer.

Det här är ett riktigt krävande nytt äventyr, ett svårt mysterium. Jag kan glädjas åt, och imponeras av, nya sätt att använda både app och spelkort på. En del saker är verkligen fiffiga. Tyvärr är annat så väldigt svårt och långsökt att jag nästan blir förbannad. Nöjet med att spela detta förbyts i frustration. Man måste inte bara tänka utanför boxen, utan i nya banor till de nya banorna... Och när då lösningen ibland känns påklistrad, föga logisk eller tematiskt vettig, utan bara som ett framtvingat nytt sätt att göra allt annorlunda på, surar jag till och känner att det här i sanning var askens minst välkomna bidrag. Somliga kort skall staplas på hög, andra skall du noga, noga studera både fram- och baksida på. Ett litet sagohäfte med olika kapitel driver äventyret framåt... kanske. Men för den som inte räds den tuffaste av Unlock-utmaningar kan detta vara en riktig godbit!

Men Unlock är Unlock, ett i mitt tycke trevligt spelkoncept, mest lämpat för spel på 1-2 personer. Visst är det spel man bara spelar en gång men det är ju ändå gott om varierad underhållning en hygglig stund för en rimlig peng!