Under the Ground (Ravensburger)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 8 år
Innehåll: 4 spelplaner, en gyllene spade-bricka, 40 mullvadar (10 st i respective färg; röd, gul, grön, blå), 4 x 6 sifferbrickor, regler
Konstruktörer: Virginia Charves, Bertram Kaes

Under the Ground spelas i kartongen. I plastinsatsen placeras fyra pappskivor på olika nivåer och därmed kan spelarnas mullvadar gräva sig nedåt, ett skikt i taget, i ett successivt avsmalnande hål. Det översta lagret utgörs förstås av själva gräsmattan som man måste gräva hål i. Sedan fortsätter grävandet i jorden därunder.

Det gäller att vara den som tar sig ned till bottenskiktet och under spelets gång kommer olika mullvadar att slås ut, en i taget. Endast en pjäs kan vinna spelet. Blir det din?

De fyra lagren att ta sig igenom kommer i form av 6-kantiga kartongbitar vars ytor är indelade i triangulära fält. Alla lagren rymmer exakt lika många trianglar och därmed också lika många linjer och sträckor att förflytta sig längs men antalet hål i dem varierar. Det översta lagret (gräsmattan) rymmer 13 hål som leder vidare nedåt till nästa skikt. Skiva två har 8 hål, skiva tre bara 4 hål och det sista lagret såklart bara ett enda hål i mitten. Den spelare som placerar en mullvad där har vunnit spelet.

Utmaningen ligger såklart i ett få med så många egna mullvadar ned till de undre nivåerna som möjligt. Ju fler pjäser du kan spela med desto bättre odds för seger. Det är endast mullvadar som nått respektive lagers hål som får spela vidare. Pjäser som står någon annanstans på aktuell spelyta när hålen fyllts måste omedelbart utgå ur spelet.

På två spelare får varje deltagare sköta 10 mullvadar var, tre spelare får 7 mullvadar vardera och är det fyra deltagare i spelet ansvarar man för 6 pjäser var.

Mullvadarna rör sig alltså längs linjerna på ett skikt i taget, från en punkt till en annan, det vill säga hela tiden motsvarande sträckan längs en eller flera triangelsidor. Får man röra sig flera steg i samma drag sker det alltid i rak linje, man får aldrig svänga längs ett triangelhörn, bara fortsätta rakt fram. Det kan bara stå en pjäs på varje plats och en mullvad kan inte hoppa över en annan. Här gäller det att ha sina mullvadar utspridda så att de alla har goda chanser att kunna komma ned i de lediga hålen som finns här och var.

Förflyttning sker i varje drag i enlighet med respektive spelares förflyttningsbricka. Alla har likadana uppsättningar med sex runda brickor som var och en erbjuder förflyttning 1, 2, 2, 3, 3 samt 4 steg för en enda egen mullvad. Alla spelare blandar sina brickor och lägger dem i en rad med baksidan uppåt. Inför varje drag vänder så en spelare upp en bricka i raden i taget och flyttar en mullvad motsvarande antal steg. Efter 6 genomförda drag är ju alla förflyttningsbrickorna använda så då blandas de om och läggs upp i en ny rad, även nu såklart med baksidorna vända uppåt.

När hålen fyllts i ett visst lager plockas kvarvarande mullvadar på annan plats bort ur spel. Lagret lyfts bort ur insatsen och kvar står ett färre antal mullvadar utspridda på nästa nivå. Till slut finns alltså bara en enda mullvad kvar vinnarens!

Och då lyfter man bort det fjärde och sista lagret och se där! Vinnande mullvad har visst grävt fram en gyllene spade, haha, så knasigt.

Hur som helst, Under the Ground är lättsmält underhållning, ett ganska spännande tur- och skicklighetsspel. Det gäller att göra det mesta med de förflyttningssteg man får så att ens mullvadar inte tidigt slås ur spel. Då kan man få sitta och titta på andra som spelar vidare.

För riktiga spelproffs finns extraregler där vissa specialfält kan användas för bonusdrag. Utnämnt till Årets Barnspel i Sverige 1995 (därav min placering av spelet i kategorin Barnspel) men jag tycker nog att detta fungerar precis lika bra för hela familjen eller kompisgänget.