UFO Attack (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 6+ år
Speltid: 10-15 minuter
Innehåll: Byggbar tärning, 1 Lego-mikrofigur, 86 Legobitar, regler samt bygginstruktioner


Rymdvarelser anfaller och du kan rädda dig genom att sända iväg en raket mot dem, upp i rymden eller whatever… Ja, bygg ihop en raket innehållande minst 7 runda Legobitar mellan basen och nosen och flyg iväg. Förste spelaren som får sin raket att lyfta vinner detta lättsamma, snabbspelade spel.

I tur och ordning kastar spelarna tärningen. På fyra av de sex sidorna avbildas två av spelets fyra färger, svart, beige, mörkblå samt ljusblå i olika par). De två andra sidorna avbildar röda cirklar som tecken på en UFO-invasion.

Nåväl, kommer en 2-färgad sida upp väljer spelaren endera färgen och tar helt enkelt en matchande byggbit och sätter den på sin raket. Spelet innehåller 6 bitar av respektive färg, så finns det inga lediga bitar kvar måste spelaren ta en i den andra färgen som tärningen visar. Skulle båda vara slut är ens tur såklart över utan att man fått något att bygga med.

Skulle man ha tur med tärningskasten och kunna plocka bitar och bygga upp sin raket av exakt tre likfärgade bitar i rad får man genast valfri tillgänglig bit från lagret som bonus. Sakta men säkert blir kanske spelarnas raketer allt högre…

När någon slår fram den röda cirkeln på tärningen (en chans på tre, två på sex) vaknar rymdskeppet mitt på spelplanen till liv. Aktiv spelare riktar in farkostens laserstråle mot en motståndares raket och kastar tärningen igen. Med röd cirkel igen händer ingenting, draget är över. Kommer någon av de 2-färgade sidorna upp får spelaren genast stjäla samtliga raketbitar i en av dessa färger som finns i motståndarens raket, och sätta dem på sitt eget bygge. På detta sätt kan man alltså snabbt och enkelt komma över en eller många fler bitar så att ens raket plötsligt omfattar de nödvändiga sju bitarna. Har du otur visar kanske tärningen färger som inte alls finns representerade i din valda motspelares raket och då får du naturligtvis inte ta något!

När du fått dina (minst) sju bitar till raketen placerade på basen, sätter du dit raketens nos och gör dig redo för avfyrning. Nu bygger du inte vidare med nya bitar utan väntar bara på att få fram den röda färgen på en tärningssida. Lyckas du sticker din raket iväg mot skyn och du har spelat färdigt. Var din raket den första som lyfte har du vunnit.

En raket med minst sju bitar och nosen fastsatt kan dock fortfarande skadas av en laserattack och bli av med olika bitar om en fiende anfaller. Det går således att snubbla på målsnöret. Mycket snöpligt och plötsligt kan en färdig raket plockas ned och innebära att dina bitar gör en motståndares raket färdig istället.

Jag väntar fortfarande på ett Legospel som inte bygger på slumpvisa utfall på en tärning men då skulle de väl å andra sidan kanske inte fungera som barnspel. UFO Attack fungerar helt okej för vad det är; ett Lego-byggspel med enkla regler för yngre spelare. Speltiden är kort, spänningen måttlig och hela tiden kastas det tärning.