Ubongo (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: Spelplan, 36 dubbelsidiga spelbrickor med pussel (72 pussel som kan lösas på 432 olika sätt), 48 pusselbitar (4 x 12 st), 4 spelpjäser, timglas, 72 ädelstenar, tärning, regler
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman

Ubongo fick (av Sveriges Leksakshandlare) utmärkelsen Årets Spel i Sverige 2009 och det hela är en rätt pinsam historia Visst är Ubongo ett festligt spel, inget snack om det, men det var ingen egentlig nyhet 2009. Leksakshandlarna hade redan korat det till Årets spel, fast då var året 2003 och namnet Pyramidens portar! (Se information om och recension av detta spel på annan plats på min hemsida).

Så sex år senare återuppstår det med annat namn, några kosmetiska justeringar och exakt samma spelupplägg och blir en superhit! Med alla nya spel som kommer är det förstås inget mindre än en skandal att samma spel vinner priset som Årets spel flera år…Det kan förstås bara tolkas som att denna jury inte kan så värst mycket om spel.

Nåväl, Ubongo ja. Det handlar framförallt om att med några olika pusselbitar vara snabbare än sina motståndare med att få aktuellt pussel färdigt. I varje spelrunda skall alla lägga färdigt varsitt pussel, samtidigt. Det kan tyckas enkelt då varje pussel bara består av tre eller fyra bitar men det kan vara nog så svårt att få bitarna på plats, särskilt 4-bitarspusslen, och dessutom så skall det hela göras på tid, ca 1 minut. Först färdig har bäst möjligheter att få ta del av belöningen i form av juveler eftersom upplägget också innebär att du också skall hinna plocka upp dina juveler på den där minuten… Ubongo är således ett rätt stressigt spel.

Alla spelare har 12 olikformade och olikfärgade pusselbitar till sitt förfogande. De kan väl mest liknas vid Tetris-liknande block i och med att de kommer i form av olika långa raka stavar, som en kvadrat, i L-form, T-form osv. För varje pussel anges vilken kombination av 3 eller 4 pusselbitar du skall använda och sedan är det bara att vända timglaset och sätta igång. Sanden rinner snabbt iväg. Det blir ett fasligt vridande och vändande på bitarna för att kunna lägga pusslet så snabbt som möjligt.

På en avlång spelyta ligger juvelerna som man tävlar om i sex långa parallella rader. Skatterna, som finns i sex olika färger, ligger slumpvis utlagda och vinnaren blir den som efter ett antal spelade pussel har samlat flest juveler i en viss färg. Man får bara plocka dem i tur och ordning längs endera raden och alltid bara två juveler åt gången. Det är givetvis så att man ofta får plocka juveler man egentligen inte samlar på men det kan vara nog så betydelsefullt ändå. I sluträkningen kan alla stenar vara värdefulla och man får helt enkelt plocka det man kan för att hindra motståndarna från att vinna framgång.

Äger du redan Pyramidens portar är Ubongo såklart ett helt meningslöst köp. Speluppläggen är som sagt identiska. Det som skiljer är såklart temat. Där Pyramidens portar var illustrerat med ett egyptiskt tema (hieroglyfer, pyramider osv.) känns väl Ubongo mer afrikanskt eller kanske sydamerikanskt, indianskt. Ubongokartongen är naturligtvis lika sprängfylld med innehåll som sin föregångare men något mindre till storleken. Det är ett plus. Mindre är också spelbrädet för alla juvelerna och det är också ett plus. Å andra sidan är tre av färgerna på juvelerna väldigt lika varandra så i dålig eller fel belysning är det rätt lätt att förvillas och plocka fel skatter. Och ibland kan sanden i timglaset haka upp sig vilket tyvärr saboterar upplevelsen och spänningen. Spela förslagsvis med en digital kökstimer…