Tyck till! (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare
Ålder: Från 8 år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: 300 kort (240 ordkort, 60 färgkort), spelplan, regler och 6 spelpjäser.

Det här var verkligen inte mycket till spel egentligen, Tyck till! är i mitt tycke en rätt meningslös produkt. Dra ett kort, läs ordet högt och fundera på vilken färg du ser framför dig!

Ja, när du tänker på Advokat, vilken färg förknippar du med det ordet? Eller Maskerad? Eller Syster, Plast, Makt? Eller Leende, Lugn, Vacker, Segerviss eller Smaklös? Är det Röd, Blå, Grön, Gul, Brun, Svart, Vit, Orange eller Lila färg?

Det är såklart inte helt lätt att veta (och varför skulle man ens bry sig? Är det viktigt eller ens kul när man tänker efter?) så de övriga spelarna får lämna ifrån sig sina bästa gissningar, välja varsitt färgkort och avslöja vad de tror att du valt för färg.

Alla de som svarat rätt flyttar framåt på spelplanen, svarar ingen rätt flyttar också alla framåt. Den som först fått sin pjäs från start till mål, 19 steg framåt, vinner! Ni turas såklart om att vara det så kallade färgoraklet, dvs. den som drar kort och väljer sitt svar och tvingar de övriga att gissa... Ett parti kan vara över riktigt snabbt.

Somliga ord på korten är mer luriga än andra men det är väl ändå rätt troligt att de flesta tänker Blå färg när det gäller ordet Jeans, eller Röd för Ros? Papprets färg är troligen Vit, liksom kanske Sjukhusets? Och Zebran är väl Svart eller Vit, på samma sätt som Saft ofta är antingen Röd eller Gul?

Med ett tionde kort på handen märkt Fri, kan du vid ett tillfälle under spelets gång använda ett kort som motsvarar valfri färg, ett kort som alltid passar och garanterat ger dig rätt svar. Det kan såklart vara användbart i flera situationer. Nio olika färger att välja bland kan tyckas mycket nog, men ofta kommer jag på mig med att sakna t.ex. Grå eller Rosa, som i min värld inte alls är några ovanliga kulörer och ibland rentav mycket mer passande än de nu valbara.

En inte speciellt snygg spelplan, enklaste papp i spelkorten och små (förvisso personformade) plastpjäser är vad som kommer i lådan, allt förvisso okej men egentligen av rätt simpel standard. Spelet Tyck till! har jag inhandlat som nytt för 49:- och det är väl precis det högsta pris som bör betalas för den här boxen för så mycket mer kan det omöjligt vara värt. Lägg pengarna på ett riktigt partyspel istället.