Toutankamon (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 9 år
Speltid: ca 30 min
Innehåll: 69 spelbrickor, 1 Toutankamon-bricka, 6 stora och 6 små spelpjäser, poängbricka, pyramid samt regler
Konstruktör: Reiner Knizia

Mitt exemplar av spelet är franskt, därav den lite ovanliga stavningen av den egyptiske faraons namn. (Tyska originalet heter Tutanchamun, den engelska översättningen Tutankhamen.) Här gäller det att samla på sig brickor som föreställer olika artefakter, vanliga och ovanliga arkeologiska ting såsom masker, knivar, broscher, stavar, statyetter och annat. Somliga brickor finns i endast ett exemplar vardera och är värda en poäng styck, andra serier med t.ex. knivar, kors och annat finns i två exemplar vardera och där blir serien värd två poäng. I serien med lampor finns det t.ex. fyra identiska brickor av varje sort, så där blir serierna värda fyra poäng styck osv. Högst värde (8p) betingar serierna föreställande faraons tron, stentavlor etc. I dessa serier finns det alltså åtta likadana brickor.

Tricket här är att samla på sig så många brickor i varje serie för att säkerställa poängen. Seriens värde, dvs. högsta poängen, ges nämligen till den som ensamt har samlat flest brickor i densamma. Finns det åtta brickor och du t.ex. samlat 5 stycken utav dem är seriens 8p dina. Har du tre av fyra brickor med lamporna är de fyra poängen dina osv. Mindre poäng kan utdelas till den med näst mest brickor i serien eller om två spelare delar majoriteten. Så vilka brickor vill du satsa på att samla? Flera identiska i den längsta, mest värdefulla serien eller bara ett par brickor i alla de kortare serierna? Ja, det är frågan det. Vad är enklast och lönar sig mest? Vilka brickor har tagits av deltagarna och vilka finns kvar? Vad är poängställningen just nu?

I Toutankamon gäller det att vara uppmärksam. Alla brickorna blandas och läggs med bildsidan uppåt i en enda lång snirklande formering. I slutet finns pyramiden med Toutankamons bonusbricka, men vägen dit är lång. Och eftersom brickorna blandas och spelplanen så att säga byggs upp inför spelet blir det en ny unik utmaning för varje parti. Pyramiden väntar i brickradens ena ände, i den andra placeras spelpjäserna. (Nåja, några ställs som poängmarkörer på poängbrickan också.)

Nåväl, förste spelaren rör sig framåt... I sitt drag flyttar man sin pjäs framåt så långt man vill. Den bricka man stannar på får man ta upp och lägga framför sig. Samlandet har börjat! Näste spelare tar sin pjäs och flyttar sig framåt. Och så vidare. Det är inte först fram som vinner, utan den med mest poäng, så att bara rusa framåt kan visa sig dumt. Man får nämligen aldrig backa, så det gäller att hålla ögonen på vad man passerar för brickor. Alla brickor som ligger kvar när spelarpjäserna passerat utgår ur spelet och är så att säga döda. Se bara till så att ni noterar när den sista brickan i en viss serie är upplockad eller passerad för då skall den serien omedelbart poängräknas enligt ovan, dvs. mest poäng till den som har majoriteten av seriens brickor.

Några få brickor avbildar 3 mynt och dessa tillhör ingen egen specifik serie. Med en sådan bricka får innehavaren omedelbart stjäla ett objekt, en bricka, från valfri motspelare. Brickan måste dock tillhöra en serie man själv redan har minst en egen bricka i. I utbyte mot den just stulna brickan får den bestulna genast ett poäng på poängbrickan. Så för stunden för man motståndaren framåt i poängligan i hopp om att själv vinna mer poäng i serien längre fram. Ytterligare 3 brickor är jokrar och avbildar faraons mask. En sådan bricka kan nyttjas en gång och adderas till valfri serie för att utjämna eller skapa majoritet.

Toutankamon är ett ganska enkelt strategispel. Eller ja, reglerna är enkla i alla fall. Det gäller att hela tiden vara riktigt uppmärksam på vilka brickor som ligger var och vem som tar vad om man skall kunna bestämma sig för att samla en viss serie. Det mest pyssliga är att lägga ut alla brickorna inför spelstarten….