Ticket to Ride Switzerland (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-3
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 min
Innehåll: Spelbräde huvudsakligen föreställande landet Schweiz med grannländer, regelhäfte samt 46 destinationskort
Konstruktör: Alan R. Moon

Denna lilla platta spelkartong rymmer en extra spelplan till favoritspelet Ticket To Ride och en bunt spelkort. Du behöver alltså en tidigare grundlåda av spelet Ticket To Ride för att ha nytta av detta tillbehör. Spelplanen visar förstås tåglinjer mellan olika städer i Schweiz och sträckor som går in i de olika grannländerna Frankrike, Tyskland, Österrike och Italien. Spelkorten är olika destinationskort som visar en viss sträcka mellan olika städer eller länder.

Denna expansion är designad för bara 2-3 spelare (det är synd och skam) och kartan rymmer mängder med mycket korta sträckor. Många av rutterna går genom tunnlar och det är till dessa sträckor man får nyttja jokrarna, dvs. lokomotivkorten. Till skillnad från tidigare utgåvor av spelet gäller inte lokomotivkorten på alla sträckor, utan här alltså specifikt i tunnlarna. Lokomotiv- och tågvagnskorten måste förresten tas från en annan utgåva av spelet, liksom poängtabellen och alla tågvagnarna du placerar ut på spelplanens olika sträckor.

Utöver regeländringen med lokomotivkorten finns här en nyhet till mot tidigare. Destinationskorten kan ibland visa sträckor till flera olika länder, t.ex. starten är i Italien, sedan får du välja valfri väg genom Schweiz för att ta dig till Frankrike, Österrike eller Tyskland. Det anges olika bonuspoäng för de olika sträckorna och du får om du vill bygga dem alla. Färdigställer du inget alls blir det som vanligt poängavdrag.

Bonuskortet ger 10 extra poäng till den som bygger den längsta sammanhängande tågförbindelsen över spelplanen. Gillar du Ticket To Ride i någon form är detta ett mycket trevligt tillskott i spelfamiljen.