Ticket to Ride Nordic Countries (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-3
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 min
Innehåll: 1 spelplan, 135 tågvagnar, 110 tågvagnskort inkl. lokomotiv, 46 biljetter, 1 globetrotter-kort, 3 poängmarkörer och regelhäfte
Konstruktör: Alan R. Moon

Alla utgåvor av Ticket to Ride-spelen är bra spel, enkla att förstå och spännande att spela. I denna den fjärde fullversionen är spelplanen en karta över de nordiska länderna och här handlar det om att binda ihop resrutter över Sverige, Norge, Danmark, Finland samt Estland och även Murmansk i Ryssland.

Spelets regler är i grunden desamma som i tidigare utgåvor. Man drar kort för att få ihop tillräckligt många sådana i olika färger för att få kontroll över specifika sträckor på spelplanen. Somliga sträckor kräver 4 gula kort, andra 2 gröna eller 6 röda kort. Du får dra 2 kort i taget var gång det är din tur.

När du fått rätt kort väljer du sedan att (istället för att dra kort) placera ut dina tågvagnar på motsvarande sträcka på spelplanen och får poäng. Du får bygga precis var du vill förutsatt att sträckan är ledig, så det är först till kvarn som gäller. Om du vill till en specifik ort kan det ibland krävas rejäla omvägar om motståndarna hunnit före dig på viktiga sträckor.

Vill du ha extrapoäng drar du biljettkort. De visar en specifik sträcka på brädet och bygger du just denna får du utöver vanliga poäng för utställda tågvagnar även en bonus i slutet av spelet (håll dina biljetter hemliga för motspelarna till slutet!). Drar du ett biljettkort och sedan inte hinner, kan eller vill bygga färdigt sträckan får du vara beredd på poängavdrag i slutet av spelpartiet.

Regeländringar och nyheter jämfört med tidigare Ticket To Ride-spel är följande:
Lokomotivkorten som jokrar kan bara användas på sträckor som går genom tunnlar eller utgör färjelinjer
Färjelinjerna kräver (undantag se nedan) 1-2 lokomotivkort vardera
Ett alternativ till ett lokomotivkort på en färjesträcka är att ersätta det med 3 valfria tågvagnskort
Sträckan Murmansk-Lieksa är låååång, hela 9 rutor och ger 27 poäng. Här får lokomotiv faktiskt användas som jokrar, och vilka 4 kort som helst får användas som ersättning för ett kort i en specifik färg. För det är ju fortfarande så att varje sträcka måste vara enhetlig och i en och samma färg!
Globetrotter-kortet ger 10 bonuspoäng till den som färdigställt flest rutter på biljettkorten.

Ja, spelet är som sagt egentligen precis lika bra som de tidigare versionerna. Men, och det här är ett stort men... Spelet innehåller alltså bara tågvagnar och spelpjäser för upp till 3 deltagare och det kostar minst lika mycket som de andra utgåvorna (som skänker spelglädje till upp till 5 spelare). Så varför blev inte Norden-versionen bara en extraspelplan med biljettkort såsom tilläggsboxen med Schweiz-spelplanen?