Ticket to Ride Märklin (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 min
Innehåll: Spelplan, 240 tågvagnar, 15 passagerare, 118 vagnskort, 46 destinationskort, 5 poängmarkörer, 74 poängbrickor, 1 regelhäfte, 1 kort för on-line access till Days Of Wonder-hemsida, reklambroschyr+cd från Märklin
Konstruktör: Alan R. Moon

Den tredje fristående fullversionen av succéspelet är här och det är roligt att se att serien kan utvecklas ytterligare. Spelet bjuder på nya utmaningar, fullständigt annorlunda mot tidigare, samtidigt som spelets grundprincip finns kvar. Det handlar fortfarande om att samla flest poäng genom att ta kontroll över många och långa tåglinjer mellan olika städer på spelplanen och den här gången föreställer spelkartan Tyskland med vissa sträckor som leder in i grannländerna.

För att få kontroll över en viss tåglinje behövs lok- och vagnskort. De drar du osedda från draghögen eller också väljer du ett par från de 5 uppvända korten som hela tiden finns bredvid spelplanen. Olika sträckor har olika färg och längd så korten du behöver samla skall förstås ha motsvarande färg och finnas i tillräckligt stort antal, annars får du inte ställa ut dina små vagnar på spelplanen. Eller också får du satsa på att bygga någon annanstans. Byggandet sker på valfri ledig plats, eller också väljer du att då och då dra några destinationskort. Dessa beskriver en fast rutt mellan två städer på kartan och om du bygger just denna finns bonuspoäng att hämta i slutet utöver de du får för vanligt byggande efter sträckans längd. Drar du destinationskort och sedan inte bygger sträckan får du dock bonuspoängen i avdrag istället! Eftersom allt byggande sker enligt principen först till kvarn kan det ibland vara så att en motspelare just byggt din sträcka och då får du förstås bygga omvägar eller byta sträcka. Det finns ju inte hur många järnvägslinjer som helst till varje stad.

Så i varje drag finns samma valmöjligheter som i tidigare Ticket To Ride-spel; du får välja mellan att dra lok- och vagnskort för att senare kunna bygga din sträcka, du kan dra några destinationskort för att bygga en specifik sträcka och senare få bonuspoäng, eller du har samlat rätt typ och antal kort och bygger helt enkelt en sträcka och får poäng! Ja, det är Ticket to Ride i ett nötskal.

Det nya i Märklinutgåvan, då? Jo, det nya märks direkt vid uppackning av spelet. Det är en herrans massa små runda sifferbrickor med i spelet. Dessa är bonuspoäng och nu finns möjligheten att verkligen få flytta sin poängmarkör långt runt spelplanen. Det läggs minst en bonusbricka på varje stad i Tyskland. I många städer finns fler brickor och då bildas en liten stapel om t.ex. 1-2-3 poäng, eller 2-3-4 poäng, eller rentav 4-5-6-7 poäng. Den högsta poängbrickan läggs överst, så den som tar den första får mest poäng, tvåan något poäng mindre osv……Så först till kvarn alltså.

Men det handlar inte bara om att bygga en tåglinje till staden för att få stadens bonuspoäng, nej det är svårare än så. När du byggt en rutt mellan två städer får du i samma drag möjligheten att ställa ut en passagerare i endera orten. Du har 3 passagerare till ditt förfogande och väl utställd står han still på spelbrädet tills du i ett senare drag väljer att varken dra några kort eller bygga något, nej nu vill du att din passagerare skall få resa! Och resandet går till så att passageraren färdas så långt han kan längs en sammanhängande byggd rutt i din färg mellan olika poänggivande städer. Så ju längre sammanhängande tågsträcka du byggt och kontrollerar desto fler bonuspoäng samlar du. Du får ju poäng i varje stad (om ingen annan tagit alla före dig!). Du färdas gratis på dina egna sträckor. Skulle dina motspelare ha byggt en sträcka där du vill åka till en stad för att hämta bonuspoäng så är det faktiskt möjligt, men då måste du ha ett passagerarkort för varje sådan sträcka. Passagerarkorten finns inblandade med lok- och vagnskorten.

Lokkorten finns i två versioner, en vanlig där de fungerar som jokrar, dvs. vagnskort i valfri färg och sedan lokomotiv (+4)-kort. Dessa sistnämnda jokerkort får förstås bara användas på sträckor som är minst fyra enheter långa.

Destinationskorten delas upp i högar med långa och korta sträckor, värda 12-22 poäng resp. 5-11.

Det tyska företaget Märklin som tillverkar leksakståg sponsrar utgåvan och har fått sätta sina olika lok och vagnar som illustrationer på spelkorten.

Märklinversionen är en tuff utmaning. Att bygga egna sträckor kan ge många poäng, att låta en passagerare färdas runt på egna och andras sträckor kan ge minst lika mycket. Det ges 10 bonuspoäng till den som slutfört byggandet på flest destinationskort. Detta är såklart inget mindre än ett kanonspel det också!