Ticket to Ride Europe (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 min
Innehåll: Spelplan, 240 tågvagnar, 110 tågkort, 40 biljettkort med korta resrutter, 6 stycken med långa sträckor, 1 översiktskort, 1 bonuskort, 5 poängmarkörer, 1 regelhäfte och 15 tågstationer
Konstruktör: Alan R. Moon

Den här gången handlar det om att bygga tåglinjer genom Europa, men annars är sig mycket likt från första versionen av Ticket To Ride där det handlade om järnvägar i Nordamerika. Spelupplägget är i stort detsamma och allt det som gjorde förra utgåvan så fantastiskt bra finns med här också, och lite till. Det nya är tunnlar, färjor och tågstationer, men mer om dem längre fram.

Målet är som tidigare att samla flest poäng. Poäng erhålls genom att ta kontrollen över olika järnvägslinjer i Europa. På den stora spelplanen visas olika tåglinjer i olika färger och med varierande längd. För varje linje du vill äga måste du samla på dig tågkort, i rätt färger och i tillräckligt stort antal. Du kan bygga (dvs. placera ut dina tågvagnar och således ta kontrollen över en sträcka) där det är ledigt och ta en sträcka här och där och/eller dra färdiga biljettkort som visar en specifik sträcka mellan två städer på kartan. Bygger du den sträckan klar får du bonuspoäng i slutet. Klarar du inte av att bygga den avbildade rutten blir det istället minuspoäng, så dra biljettkort med viss försiktighet. Exakt vilka biljettkort varje spelare har, och vilken sträcka de således försöker bygga ihop kan vara ovisst in i det sista. Extrapoäng ges till den som bygger den längsta sammanhängande tågsträckan genom Europa, så försök om möjligt att bygga ihop dina olika korta tåglinjer till en enda riktigt lång. Grundreglerna är som i förra spelet att göra endera av följande saker varje gång det är din tur:

1. Dra nya tågkort för att samla ihop passande kort till en hel sträcka du vill kontrollera.
2. Muta in en komplett sträcka, dvs. spela ut rätt antal tågkort i rätt färg och placera ut dina tågvagnar på motsvarande sträcka.
3. Dra biljettkort som visar en färdig resrutt mellan två europeiska städer. Bygg denna och du får bonuspoäng, minuspoäng om du inte lyckas.

Den här gången finns det ett fjärde alternativ, och det är en av nyheterna med Europa-versionen. Du kan välja att placera ut en av dina tre tågstationer i valfri stad som ännu saknar en station. En utplacerad tågstation ger dig rätten att nyttja en motståndares tåglinje ut från eller in till den staden för att du skall lyckas sammanbinda två städer på ett biljettkort. Så har dina motståndare lagt rabarber på de linjer du vill åt kan ditt motdrag vara att bygga en station och få låna deras linjenät. Att placera ut stationer kostar tågkort, 1, 2 eller 3 stycken, och ju fler stationer du har kvar oanvända vid spelets slut desto bättre. Varje outnyttjad station ger dig 4 bonuspoäng. Ja, det var stationerna det.

Nytt är också tunnlar och färjor. Tunnlar förbinder somliga städer i Europa. Precis som med vanliga linjer krävs tågkort i ett visst antal och i en viss färg. Det lite speciella är att man inte riktigt vet på förhand hur lång sträckan är. Säg att tunneln på spelplanen ser ut att vara 3 rutor lång. Det borde alltså krävas 3 likadana tågkort för att kontrollera sträckan. Nu lyfter en annan spelare de 3 översta tågkorten i draghögen. För varje lok och tågkort i den färgen du just tänkte spela ut, förlängs tunneln med motsvarande antal. Så i bästa fall, när du tänkte ta över en tunnel, kostar den inget extra, i värsta fall kan det krävas hela 3 tågkort till i samma färg. Har du inte de här ev. extrakorten på handen är det bara att stå över draget och vänta på nästa.

Färjor: Färjelinjer är speciella sträckor som går genom vatten och binder samman två städer. Minst en av rutorna på sträckan avbildar ett lokomotiv och sträckan kräver alltså minst ett lokomotivkort utöver enhetliga tågkort i en lämplig färg.

Ticket To Ride Europe är minst lika bra som Amerika-utgåvan och ett spel man gärna spelar igen och igen.