Ticket to Ride - United Kingdom + Pennsylvania: Map Collection 5 (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare (nja, inte helt och fullt)
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Dubbelsidigt spelbräde, 50 biljettkort för Pennsylvania, 60 aktiebrev, 57 biljettkort för UK, 116 tågkort, 47 teknologikort, 2 regelhäften.
Konstruktör: Alan R. Moon

Vi är framme vid kartsamling nummer fem och nu kan man spela på en yta föreställande United Kingdom eller Pennsylvania. Med dessa två nya kartor (dubbelsidigt spelbräde) kommer lika många nya spelsätt och det är både roligt och imponerande hur nya saker som funkar riktigt väl kan läggas till samtidigt som grundspelet är sig likt och i princip oförändrat.

Den här expansionen till Ticket to Ride är som alla föregående både snygg och underhållande att spela så ur just det perspektivet kanske inget nytt under solen. Från Days of Wonder skall man förvänta sig bra kvalitet på ett trevligt spel och Ticket to Ride-serien är ju verkligen äkta spelgodis!

Ett par små saker snuvar paketet på allra högsta betyg. Kartan över Pennsylvania saknar poängskalan för olika tåglängder så den måste du hålla i huvudet eller plocka fram på annat sätt, och ett spelparti över United Kingdom är enbart för 2-4 deltagare, även om förpackningen säger 2-5 spelare.

Ja, den spelhalva som utgör UK-brädet med sitt tillhörande sätt att spela innehåller enbart spelkort för upp till fyra spelare. Kanske har speldesignern och hans testpatrull kommit fram till att det blir svårt att spela med fem över Storbritannien, men vill man ändå försöka så kan något extra behöva göras, man kan få göra ett eller flera extrakort eller motsvarande lilla insats.

På United Kingdom-brädet skall ni främst binda samman olika orter i England, Wales, Skottland och på Irland. Ja, ett par rutter går dessutom till Frankrike och en lång sträcka faktiskt hela vägen till New York! Så långt allt bekant kanske.

Det nya involverar frivilliga inköp av specialkort innan du tar din tur som vanligt, dvs. väljer mellan att dra tågkort, nya biljetter eller bygga en linje. De där specialkorten ligger i ett tiotal högar bredvid spelplanen och kostar alla minst ett lokomotivkort (eller 4 valfria tågkort) per styck (upp till 4 lokomotiv/16 tågkort). De flesta korten finns i fyra exemplar, ett till varje spelare.

Det festliga här är nu specialkortens funktion. Du måste skaffa ett visst kort för att överhuvudtaget få bygga sträckor med längden 3, ett annat kort för att få bygga än längre sträckor (4+). Ett annat specialkort måste till om du vill lämna England för att bygga i Wales, ett annat kort för Skottland, ett tredje för Irland osv. Ett kort tillåter byggande över vatten, ett annat kort kan innebära rabatt på inväxling av tågkort mot ett lokomotiv, ytterligare kort ger olika poängbonusar.

De här specialkorten kostar alltså lokomotiv så du vill gärna dra kort för att komma åt dem. Den medföljande tågkortsleken för United Kingdom är preparerad med lite fler lokomotiv än vanligt. Å andra sidan, om du drar många kort och inte får lokomotiv, kan du ju lösa in dem som jokrar, 4 kort tillsammans. En lång resa från t.ex. England till Irland kan alltså komma att kräva 3-4 specialkort innan du kan anlägga en tåglinje över vattnet.

Du behöver ju kortet för Irland, för vattenpassage, för en 3-sträcka etc... Å andra sidan, somliga biljetter listar bara korta sträckor i England så du behöver kanske inte alls skaffa specialkort för Irland, Wales, Skottland osv., det beror ju lite på dina biljetter och vilka du väljer att använda.

Det här blir ett annorlunda inslag i Ticket to Ride-serien, att skaffa olika tillstånd för att få ställa ut sina tåg på brädet där man vill. Man drar en massa kort och det är kanske inte det allra festligaste spelmomentet, men ändå. Kom bara ihåg att kontrollera att alla verkligen samlat alla nödvändiga specialkort för sina resor, det är lätt hänt att någon glömt tillståndet för t.ex. Wales men ändå rest in i regionen.

Pennsylvania:

I den här delstaten är det anläggning av olika järnvägslinjer och aktiesamlande i fokus. Aktier, säger du, i Ticket to Ride! Åh, nej. Du, de funkar faktiskt riktigt bra och överraskande smidigt.

Bygg tåglinjer precis som vanligt, från en ort till en annan. Men tag också ett enda aktiebrev när sträckan är färdig.

Ja, för de allra flesta linjer på spelplanen anges en eller flera små symboler för ett eller flera olika tågbolag (här finns 9 olika). Du får välja ett aktiebrev i ett av de angivna tågbolagen.

När spelet är slut ger de här aktiebreven bonuspoäng till spelarna, mest förstås till den med flest aktiebrev i respektive bolag, sedan allt färre poäng ju färre antal aktiebrev du har. I händelse av likaläge i antal vinner den som har aktiebrevet med lägst nummer i sin ägo. Varje aktiebrev i respektive bolag sorteras inför spelstart i sifferordning 1, 2, 3 osv... Den som alltså tar det första brevet i varje bolag har därmed en möjlig fördel om man skulle få konkurrens om tätpositionen vad gäller aktieinnehav för ett visst bolag.

Ja, mer är det inte men det hela blir ändå oerhört fiffigt och spännande. Enkelt också. Bygg din sträcka och tag genast ett extra kort. Oftast har du alltså ett val mellan olika bolag och det kan vara knivigt att välja det bästa. Vill du samla många i ett och samma bolag eller tjänar du mer på att sprida ut dina investeringar? Ja, det kan bero på exakt vilka företag du väljer och antalet aktier du har.

Du ser ju alltid hur många aktier som finns kvar i varje bolag, men exakt vad var och en samlat på sig måste du dock hålla i huvudet själv eftersom aktiebreven såklart förvaras nedvända framför deltagarna under spelets gång.

Detta spelsätt funkar faktiskt lika bra på två spelare. Då introduceras förvisso en fiktiv tredje spelare men det yttrar sig endast på så sätt att en spelare som tar ett aktiebrev också alltid väljer ett till dummy-personen. Så båda spelarna samlar alltså aktier gemensamt till denne och i spelets slut blandas dummy-deltagarens aktiebrev, hälften (avrundat uppåt) används och påverkar placeringen i respektive bolag.

Visst är det en hel del slump i detta momentet (en spelare försöker t.ex. konsekvent ta aktier till dummyn i ett och samma bolag och så kanske merparten av dessa inte ens kommer med i poängräkningen) men det fungerar så okomplicerat att man måste kunna ha överseende med det. Dessutom är väl allt kortdragande i Ticket to Ride i allra högsta grad slumpstyrt...

Spelsätten för United Kingdom & Pennsylvania adderar alltså båda mer kort till ett spelparti, kort som måste finnas på spelbordet och ta extra plats. Det tar dock minimalt med tid att preparera dessa extra högar och väl igång funkar allt synnerligen smidigt. Pennsylvania var överraskande underhållande även om UK-delen bjöd på den största förändringen, mest nya inslag.

Vad man tycker om dessa varianter är en smaksak men ingendera var dålig utan helt klart välkomna inslag för variation i Ticket to Ride-världen. Kartsamling nummer 5 kan absolut rekommenderas den också. I mitt tycke är dock United Kingdom en möjligen lite väl tillkrånglad variant som bromsar byggandet och sätter ned tempot en del. Jo, aktiehandeln i Pennsylvania flyter på betydligt smidigare, mer likt ett vanligt parti och är den del jag föredrar.