Ticket to Ride - India + Switzerland: Map Collection 2 (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Dubbelsidig spelplan över Indien/Schweiz, biljetter och regler för spel i respektive land Konstruktörer: Alan R. Moon & Jan Vincent

Den andra kartsamlingen till Ticket to Ride låter spelarna resa runt i två nya länder, nämligen Indien och Schweiz. Resandet i Schweiz skall man dock kanske inte anse som något nytt då den delen av den här expansionen faktiskt varit utgiven tidigare. (Se Ticket to Ride Switzerland)

Spelplanen för Schweiz är designad för spel med 2-3 deltagare och rymmer många korta sträckor i det lilla landet. Det är sparsamt med dubbelsträckor att använda vid 3 spelare och här finns flera tåglinjer som löper genom berg. Att resa i tunnlar blir ett litet osäkert moment, vem vet på förhand exakt hur länge du måste färdas i mörker? Hur många tågvagnskort kommer sträckan att kräva? Det kan bli allt mellan 0-5 stycken extra utöver vad som spelplanen anger…

Utöver resande till olika orter inom landets gränser finns biljetter som kan låta dig resa till angränsande länder också. Somliga biljetter anger en schweizisk stad och olika poäng för resa därifrån till olika grannländer. Vart du reser vidare bestämmer du själv. Till ett land, två, alla som anges?

En del biljetter rör nästan inte Schweiz alls utan fokuserar desto mer på grannländerna. Du kan få i uppdrag att resa igenom det lilla alplandet för att färdas t.ex. från Tyskland till Österrike, Italien eller Frankrike, då på något sätt via valfri ort i Schweiz.

Tågnätet på Indien-kartan är på samma sätt som på Schweiz-spelplanen främst bestående av väldigt många och ganska korta sträckor. Indien må vara ett stort land, men orterna är också många och ligger rätt tätt. En sträcka är 8 fält lång, två sträckor 6 fält vardera, resten omfattar 4 rutor eller färre. Det finns dessutom förstås alternativa vägar till de här långa sträckorna… Ja, det gäller förstås samtliga linjer. Ofta kan man ta sig vidare, men det kan krävas många kort i olika färger och ta tid att komma fram på dessa omvägar…

I Schweiz-delen får lokomotivkort endast användas som jokrar i tunnlar, aldrig på vanliga sträckor ute i det fria. I Indien-varianten utdelas en Indian Express-bonus om man lyckas förbinda ett biljettkorts två orter på två olika sätt. Ja, istället för att dra nya biljettkort när du sammanbundit två orter på ett kort, kan du alltså satsa på att bygga ytterligare en tåglinje mellan de angivna städerna, då via andra orter förstås.

Med alla dessa förhållandevis korta sträckor som spretar ut åt alla håll från nästan varje ort på kartan skall det väl inte vara omöjligt att lyckas?! Grejar du t.ex. dubbla linjer för 5 olika biljetter belönas du med hela 40 (!) extra poäng. Det är inte dåligt det.

Nej, det är inte mycket som är dåligt med Map Collection 2, allt är som tidigare i Ticket to Ride-serien snyggt och av god kvalitet. Möjligen kan jag tycka att det är lite trist att Schweiz-kartan kommer åter, särskilt när jag redan skaffat den som enskild expansion, men visst, dubbelsidiga spelplaner är att föredra, inget snack om det.

Sen är det förstås synd att Schweiz-versionen inte lämpar sig för 4 spelare. Så precis som med Map Collection1 blir det ofta någon del av lådans innehåll som kanske inte kommer att nyttjas så flitigt på grund av att spelgänget har en deltagare för mycket eller för lite.

Bortsett från bonuspoängen för att binda samman två orter på två olika sätt i Indien-varianten är det väl om sanningen skall fram inte så värst mycket unikt med just den här samlingen. Det är traditionellt Ticket to Ride-spel det handlar om, men den här gången antingen i tunnelrika trakter i alperna eller i helt tunnelfria områden i Indien.