Ticket to Ride - The Card Game (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 min
Innehåll: 1 regelbok, 6 storstadsbonuskort, 46 biljettkort, 96 tågvagnskort (inkl. lokomotiv)
Konstruktör: Alan R. Moon

Efter framgångarna med de olika brädspelsversionerna av Ticket to Ride var det väl bara en tidsfråga innan det skulle komma som en enklare, portabel kortspelsversion. Och jodå, här är den men ett varningens ord är på sin plats. Den som förväntar sig ett lika suveränt spel som originalet kommer att bli besviken. Borta är såklart spelplanen och alla tågvagnarna och med dem också möjligheten att överblicka spelet och graden av framgång. Det här blir mest ett kom-ihåg-spel där man samlar på sig så många vagnskort som möjligt. Det enda som är sig likt är destinationskorten som binder samman olika orter i Nordamerika och vagnskorten som alla fortfarande är färgglatt eleganta.

Varje spelare börjar spelet med sex destinationskort. Man behåller minst ett. De visar alla två orter i Nordamerika mellan vilka man nu helt enkelt skall skapa en rutt, eller företa en symbolisk resa. Rutterna är olika långa och genererar olika många poäng när de är avklarade. Dessutom kräver de olika många vagnskort för att anses vara just avklarade/fullbordade. En kortare resa kräver kanske 1-2 vagnskort, en lång resa från kust till kust över kontinenten kanske 4 eller 5 kort. På varje destinationskort anges hur många vagnskort som krävs och vilken färg de skall ha. De flesta destinationskort kräver en kombination av olikfärgade vagnskort och det finns kort i 8 olika färger att samla, samt lokomotiv, dvs. jokrar.

Varje spelare startar med 7 vagnskort på handen. De spelas ut antingen som två eller fler kort i en och samma färg, ELLER som tre olikfärgade kort. Lokomotiven, jokrarna, får bara spelas i den enfärgade sviten. Dessa kort är dina och du lägger ut dem framför dig, väl synliga och med färgsidan uppåt.

Nästa spelare som vill spela ut sina kort, får nu göra på samma sätt, välja att spela en enfärgad serie om minst två kort eller en trio med olikfärgade kort. Nu säger reglerna att du inte får spela ut en färg som någon annan redan har lagt ut på bordet, om du inte spelar ut fler kort än vad som ligger i den färgen framför motståndaren. Så välj en eller flera andra färger eller se till att spela ett rejält antal kort i din enfärgade svit, tillräckligt många för att trumfa över din motståndare. Med fler kort tvingar du motståndaren att kasta alla sina utlagda kort i samma färg! Och detta gäller för alla spelare i omgång efter omgång. Är ni fler än två spelare så måste du se över alla spelares utlagda kort och dessas antal och färger innan du vet vad du kan och får spela ut.

När ni spelat ett varv och det är din tur igen, ser du först över din bangård, dvs. utrymmet för dina spelade kort. Du tar upp ett kort i varje färg du har utlagd och vänder undan dessa i en så kallad på-spåret-hög. Det är dina insamlade på-spåret-kort som du sedan två gånger under spelet försöker få att både räcka till i antal och färgmässigt passa ihop med kraven för dina destinationskort. Och det är detta som blir lite av ett kom-ihåg-spel. Du sitter med dina destinationskort i handen och ser de vagnskort som behövs för poäng. Spelet löper på och du vänder, om möjlighet ges, ned ett kort i varje färg (av dina utlagda) till din på-spåret-hög. När det sedan kommer till poängräkning halvvägs genom spelet, samt i slutet, har du då verkligen samlat på dig rätt färger i rätt antal? Ja, ibland har man så det räcker och passar, ibland saknas det kort och då blir destinationskortens poäng minuspoäng istället.

Varje gång i din tur väljer du mellan att dra nya tågvagnskort (från draghögen eller väljer av några uppvända kort) för att fylla på din hand, dra nya destinationskort/biljettkort eller att spela ut kort från din hand och lägga dem i din bangård. Spelar du ut kort får du alltså hoppas att dina motståndare inte spelar samma färg/färger för då får du kasta dina kort och börja om på nytt. Med andra färger är det du som i nästa drag först sparar ett kort i varje färg till dina biljettkort.

Jag saknar spelbrädet, kartan och vagnarna från brädspelsversionen. Det kändes så elakt när man byggt upp en rutt och tvingade motspelarna till omvägar. Här och nu i kortspelet kan du förvisso också vara lite elak genom att spela fler kort i motspelarnas färger och tvinga dem att kassera sina kort, men det är inte riktigt samma sak. Ticket to Ride The Card Game är ett tjusigt kortspel och ett bra kortspel men det är inte riktigt i samma klass som brädspelsversionerna. Som kortspel betraktat kräver det ändå en hel del utrymme att spelas på och det är synd och skam att spelet inte designats för upp till 5 spelare.

I kortspelsversionen ges bonuspoäng till den spelare som har flest biljetter till storstäderna Seattle, Dallas, Miami, Chicago, New York respektive Los Angeles.