Ticket to Ride - Europa 1912 (Days of Wonder)


Fakta:
Innehåll: 5 lagerbyggnader, 5 x 5 vagnstall, originalbiljettkorten från Ticket To Ride Europe (46 kort), 55 nya biljettkort för Europa, regler
Konstruktör: Alan R. Moon.

Boxen är inriktad på två huvudsakliga teman; biljetter samt regler och utrustning för att spela med vagnstallar och lagerbyggnader. Ingendera känns väl kanske så där riktigt nödvändig i Ticket to Ride-världen även om nya biljetter visst kan vara skoj.

Biljetterna rör såklart Europa-spelplanen och är 101 stycken till antalet. Av någon outgrundlig anledning kommer dock grundlådans 46 biljetter här om igen, i samma storlek och med exakt samma städer och poäng avbildade. Korten är förvisso något tjusigare illustrerade den här gången, men ändå.. Hälften av korten har man ju troligtvis redan när man köper detta, så detta är på gränsen till lurendrejeri. De 55 andra korten är dock helt nya biljettkort där olika Europeiska städer binds samman till rutter värda allt mellan 5 och 25 poäng vardera. Minst 6 stycken av dessa får väl anses som riktigt långa sträckor.

Vagnstallarna nyttjas ihop med lagerbyggnaderna och de sistnämnda utgörs av tunna pappark på 11 x 8 cm att placera bredvid respektive spelare, en lagerbyggnad till var och en. Vagnstallarna är olikfärgade träpjäser att ha på spelplanen. Alla deltagare får fem stycken vagnstall var och man ställer innan spelstart ut ett vardera någonstans på brädet, i valfri ledig stad och förslagsvis i en stad dit man räknar med att själv bygga en rutt. Resterande fyra pjäser placerar man bredvid sig.

När spelet sedan startar innebär de nya reglerna att för varje gång någon spelare tänker nyttja sitt drag till att plocka på sig ett eller två nya tågkort, skall det översta tågkortet i högen osett läggas i någon spelares lagerbyggnad. Först därefter drar/plockar man sina egna tågkort upp på handen.

Tågkortet som skall in i lagret får läggas i spelarens egen lagerbyggnad eller valfri annan spelares. Mest troligt är att man ger dem till sig själv. Sakta men säkert blir det troligtvis fler och fler kort i alla deltagares lagerbyggnader eftersom en rätt stor del av spelet ändå ägnas åt att dra nya tågkort.

När någon sedan under spelets gång byggt en sträcka som leder till en stad där det finns ett vagnstall dyker möjligheten upp att helt enkelt plocka på sig alla de kort som just nu finns i aktuellt lager. Ja, man får såklart bara plocka ur den spelares lager till vars vagnstall man kommit och om man vill betala priset.

För att få ta upp samtliga kort i ett lager, ett eget eller en motspelares (beroende på vems vagnstall man anlänt till), betalar man med ett av sina kvarvarande vagnstall. Man har ju fyra stycken bredvid sig vid spelstart. Det går alltså att maximalt länsa lager fyra gånger under ett parti men till och med i ett enda lager kan det ju ha lagrats en väldig massa kort, så här finns möjligheten till en rejäl och förhållandevis billig bunt nya blandade tågkort.

Det delas annars ut 10 bonuspoäng vid spelets slut till den som har flest vagnstall kvar outnyttjade. Känner man att man snabbt behöver plocka upp sina egna lagerkort men redan har byggt till det egna vagnstallet en gång tidigare, kan man gratis i ett drag spela ut ett nytt vagnstall i en annan ledig stad dit man är på väg

Ja, det roligaste med dessa nya regler är såklart att få länsa en motspelare på alla dennes ihopsamlade kort, men annars är det bara en massa extra kortdragande. Det fylls snabbt på i lagren och nyttjade tågkort måste blandas om igen och igen eftersom leken snabbt tar slut. Spelar du Europa-utgåvan med sina stationer får vagnstallarna inte stå i samma städer, men ärligt talat, att spela med båda blir bara för mycket och rörigt. Faktum är att då lagerbyggnaderna och vagnstallarna bara är neutrala pappersbitar och målade träpjäser är de faktiskt spel-obundna. Vill du kan du ha dessa tillbehör i bruk till andra Ticket To Ride-utgåvor, t.ex. USA, Nordic Countries eller Märklin-versionen.

Tja, detta var alltså sådär som tillbehör till Europa-utgåvan. Jag får det inte riktigt att gå ihop. Att bara lägga till detta och spela med grundregler + det nya här blir rörigt. Hälften av biljetterna som följer med har man redan i grundlådan. Allt rörande lager och vagnstall passar även till de andra spelen, men köper man detta för lite nytt till de andra spelen får man biljettkort man kanske inte har någon nytta av Ja, mycket märkligt.

Kvaliteten kan man annars inte klaga på, allt är snyggt och färgglatt. Framförallt för de nya biljettkorten kan jag tänka mig ett medelbetyg på detta speltillbehör.