The T-Shirt Game (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3+ spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: 70 bildkort, 160 slogankort, 70 poängkort, regler

De blå korten är märkta ”T-Shirt Card”. Här finns 70 olika. Den som är Domaren och utser vinnaren i en spelrunda drar ett blått kort och vänder upp bilden. Med kortet mitt på bordet så att alla andra deltagare kan se det visar alla kort olika saker, personer och situationer.

Vi har en man som petar näsan, en kille som glatt flinande höjer en pokal och en trollkarl som blir både skrämd och överraskad när det dyker upp en orm ur hatten. Andra kort kan visa en man som läser en bok han håller upp och ned, en struts med huvudet dolt under marken, en ishockeyspelare som får en puck i huvudet, en kvinnlig bodybuilder, en man ridande på en mekanisk tjur, en smältande snögubbe, en man som tappat huvudet, ett gift par, en kvinna som ilsken hoppar sönder ett tangentbord etc.

Nu gäller det för spelarna (alla utom Domaren) att hitta en rolig text som kan pryda den där T-shirten, passa ihop på ett fyndigt sätt med den där bilden på kortet.

Samtliga spelare granskar sina 5 olika Slogan-kort och väljer varsitt som de tycker passar utmärkt, bra eller i alla fall minst illa av de tillgängliga förslagen.

Allas olika förslag samlas ihop och blandas så att Domaren inte kan se vem som lämnat vilket kort. Domaren läser upp samtliga korta fraser och väljer helt enkelt det förslag som Domaren själv tycker passar bäst, är roligast, mest knasigt eller vad som… Några helt rätta svar finns förstås inte.

De 160 gröna korten är märkta ”Slogan Card” och bär alla en kort mening på svenska eller engelska!

Nä, nu får det vara nog! God dag yxskaft! Det känns bra att vara kung. Blondes have more fun. Born in the USA. Är det du eller jag som bestämmer? Jag kan inte leva utan dig. Är du trög eller? Störst, bäst och vackrast.

Eller så står det Ballar av stål, I´m lonely tonight, Ensam mamma sökes, Så här blir du av med oönskade gäster, Allvarligt? This party stinks! Det var precis dig jag inte ville se idag. Du har fått sparken. Pucko! Jag har en överraskning till dig… Eller så står det något helt annat.

Överraskande ofta verkar ändå några kort fungera bra till vilken bild som helst. Domaren bestämmer vilken slogan som är bäst i sammanhanget och spelaren vars bidrag just vunnit drar sedan ett rött kort.

De 70 röda, Hot or Not-korten berättar vad som hänt med det vinnande bidraget och vad det är värt.

T.ex. H&M tar upp din t-shirt i sin vårkollektion, värde 500 poäng. Laila Bagge använde din T-shirt i Let´s Dance. Kan det bli bättre? Värde 850 poäng. Zlatan gömmer din T-shirt bakom målet. Är det bra eller dåligt? Värde 300 poäng. 8 av 10 brandmän är överens – din T-shirt är töntig. Värde 10 poäng. George Clooney använder din T-shirt, värde 1500 poäng.

En handfull kort i den röda leken är så kallade Yesss!-kort De ger dig 400 poäng vid seger eller används direkt för att istället dra ett slumpartat rött poängkort från en valfri motståndare.

Ja, det var hela T-shirtspelet det. Man turas förstås om att vara Domare och stå över ett kort. Detta kan vara skoj för en liten stund med rätt kamrater, men det kan mycket väl kännas som att man är klar med spelet för gott efter ett enda parti också.

Där en person vinner och belönas med 10 poäng, får nästa motspelare ett rött kort som bjussar på 1500 poäng. Knappast rättvist, men så är det här, riktigt knasigt och orättvist. Att använda ett Yesss!-kort för att sedan kanske dra någons 1500p-kort till sig själv är ett annat elakt inslag.

Egen erfarenhet visar att barn under den rekommenderade åldern gillar spelet mest, där verkar de knasiga bilderna och lite dumdryga meningarna gå hem som bäst. De lite äldre spelarna var kanske inte särdeles imponerade.

Bilderna på korten är förvisso kanske inte fula, men inte snygga heller. Svengelskan gör det hela kanske mindre lätt för de yngre och här far mängder med kändisar förbi i poängfasen som kanske inte alla känner till. Därtill något stavfel här och där.

Taget för vad det är så funkar det faktiskt, men skall jag som vuxen verkligen engagera mig i ett spel med barnen spelar jag gärna något annat istället. Tillsammans med vuxna gör jag det definitivt. Här kommer tre kortlekar och ett regelark med korta instruktioner. Speltiden anges till 30 minuter och reglerna ger som förslag att man spelar till dess att någon fått ihop 3000 poäng. Med lite flax kan man nå den gränsen med bara två segrar! Under alla omständigheter tar spelet sällan den där halvtimmen, vilket kanske får sägas vara tur.

Hade detta varit klassat som ett barnspel (med en åldersrekommendation under 12 år) hade jag kunnat vara snäll och utdelat medelbetyg, i en kortspelsgenre för vuxna räcker det här helt enkelt inte till… En betygstvåa blir min bedömning.