Tribune Expansion(Fantasy Flight Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 60-90 minuter
Innehåll: Spelbräde, regler, 23 mynt, 15 slavkort, 3 lönnmördarkort, 12 segerkort, 21 brickor för olika förmåner, samt material för Brutiivarianten: 12 Brutiikort, 6 Brutiibrickor, Brutii-lathund.
Konstruktör: Karl-Heinz Schmiel.

Expansionen till Tribune kommer med ett extra spelbräde med tre nya platser att gå till, utöver grundspelets åtta. Nummer nio, tio och elva är i tur och ordning Refugium, Basilica och Capitoleum. Dessa platser ger något slags brickor till spelaren, brickor som antingen behövs för att uppfylla ett segerkriterium alternativt ger något slags bonuseffekt (såsom t.ex. fler kort, mer pengar, placera extra pjäs, få andra brickor).

In i den gemensamma draghögen blandas nu även kort för tre olika typer av slavar samt lönnmördare. Lönnmördarna kan användas för att få bort ett kort vid ett maktövertagande vid någon av de sju grupperna, slavkorten måste användas och offras för att man skall få ta brickor vid plats 9, Refugium.

Kopplat till allt nytt ovanstående medföljer även två nya typer av segerkort, kort med nya förutsättningar för seger som involverar insamlandet av de nya brickorna i expansionen.

När sedan alla spelare kan anses vara vana Tribunespelare kan man plocka fram Brutii-varianten, förutsatt att gänget omfattar 5-6 spelare. Brutii är en ny familj i Rom som är med och slåss makten som de andra spelarna men på ett helt nytt sätt. Brutii har inga spelpjäser att placera på olika ställen utan spelar istället helt själv med några få brickor och ett dussin actionkort att välja bland.

Med det sagt kommer det en hel del nya regler in i spelet och det enbart för Brutiispelaren i dennes tur. Brutii är inget jag i skrivande stund har testat, men så har jag å andra sidan ingen riktig lust med det heller. Med 4-5 spelsugna kamrater tillgängliga är det inte Tribune jag plockar fram!

Men den andra delen av den här expansionen får väl ändå sägas vara okej. Några nya kort, några nya platser att besöka, visst, det funkar utan speciellt mycket krångel eller nya regler. Men är å andra sidan absolut ingenting som känns direkt nödvändigt. Det blir lite variation i spelet men inte så mycket mer, inte så till den grad att detta skulle vara någon expansion att verkligen rekommendera.

Expansionens förpackning säger speltid 60-90 minuter där redan grundspelets angavs vara 60-120. Inte en chans att spelet nu kan löpa snabbare med somligt av detta adderat. Med viss tvekan blir det ett medelbetyg på detta. Det är Brutii-upplägget och de många extra reglerna som skämmer...