Tribune: Primus Inter Pares (Fantasy Flight Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 1-2 timmar
Innehåll: Spelbräde, 100 gruppkort, 26 segerkort, 10 referenskort, 5 stora lathundar, 14 brickor för gudar, tribun, skriftrullar, 40 lagerkransar, 60 mynt, 30 militärbrickor, 42 gruppbrickor, 30 spelpjäser, 1 neutral pjäs, startspelarmynt, 2 häst- och vagnekipage, regler.
Konstruktör: Karl-Heinz Schmiel.

Tribune är ett worker placement- och set-collectionspel. Du skall med andra ord placera dina pjäser på olika platser på ett spelbräde för att få olika saker att hända samtidigt som du samlar spelkort med lika utseende.

Vi befinner oss i Rom och du som spelare försöker ta makten över sju olika grupperingar; Gladiatorer, Legates, Praetorians, Plebeians, Patricians, Vestal Virgins och Senators.

Kontrollen fås medelst spelkort med matchande namn (men kanske olika värde) och för att samla dessa kort, bege dig till upp till åtta olika ställen i staden; Thermae, Forum Romanum, Latrine, Curia, Atrium Auctionorum, Catacombs, Pantheon och Field of Mars.

Så, på enklaste sätt, ställ en pjäs på en av dessa platser för att där om möjligt få ett eller flera kort, placera en annan pjäs vid en av de sju grupperna för ett försök till maktövertagande. Gå till en helt annan plats för att få ett pengatillskott. Sprid ut dina pjäser som du behagar...

Spela spelet ett visst antal omgångar till dess att en spelare uppfyllt kriterierna på det valda (eller framslumpade) segerkortet för partiet. Spela omgången till dess slut så har även andra spelare en chans att komma ifatt (och kanske vinna?). Segerkorten listar alltid sex saker som man kan tävla om, men beroende på spelarnas antal kanske inte alla sex måste vara uppfyllda. Ibland är några tvingande, ibland kan man kanske välja 3-4-5 stycken som man finner lämpliga och lättare än andra att klara av.

Det handlar om att komma över olika brickor för gudarnas gunst, få politisk makt, militär styrka, vinna lagerkransar, pengar, dominans både här och där över olika grupper...

Allra först i en spelomgång förses brädet med spelkort, en blandad mix av kort för de sju olika grupperingarna (Gladiatorer, Legates osv...). Kort läggs ut i olika antal på de åtta platserna runtom i staden, somliga uppvända, andra nedvända och okända. Dessa kort vill man alltså åt för att kunna samla dem i olika serier, serier som överensstämmer med de grupper man vill använda dem i (för ett maktövertagande för att vinna olika fördelar...). Kort med Gladiatorer används alltså för en kamp i Gladiatorrutan, kort med Legates används enbart hos Legates etc.

Med korten utlagda är det dags att turas om att ställa ut sina pjäser, varje spelare sköter 4-6 stycken. En i taget hamnar de enligt ovan på ett av tre ställen, i en grupp (av 7), på en plats i staden (av 8) eller i den gemensamma inkomstrutan.

Naturligtvis är antalet platser för pjäser begränsat på olika håll. Dessutom får du inte alls gå till en grupp du redan kontrollerar eller själv ta upp båda platserna vid en grupp du inte har makten över. I övrigt är det först till kvarn och t.ex. på inkomstrutan finns där mer att hämta för omgångens förste besökare!

Spelets tredje fas handlar om att utvärdera de åtta regionerna, de åtta olika platserna i staden, i nummerordning. Spelare med pjäsrepresenation på platserna vill åt ett eller flera av korten som finns där. Somliga kort kan kosta en slant, priset varierar mellan platserna liksom antalet kort man kan få. Ibland måste man betala genom att först kasta egna kort, ibland kan man strunta i ett visst kort för att istället ta pengar... Ja, de här olika priserna och sätten att få korten och/eller annat måste man lära sig å det snaraste.

Fas fyra handlar om att granska de sju grupperna och se om någon vill göra ett försök att ta makten (och därmed vinna någon fördel...) Man granskar grupperna en i taget (Gladiatorer, Legates osv.) där det finns spelpjäser utställda.

Maktövertagandet sker alltså genom att spelaren spelar ut (minst) ett par namn- och färgmatchade spelkort. Att ta över efter någon annan senare kräver antingen fler kort i samma serie än den spelaren, eller lika många kort men då med högre sammanlagt värde!

Ett övertagande ger spelaren bums det som ens använda kort anger som bonus!

Den direkt därpå följande fasen (den femte) ger sedan ytterligare bonusar till aktuell härskare för respektive grupp. Den belöningen är densamma hela tiden spelet igenom, men varierar såklart mellan grupperna. En grupp ger ut gudabrickor, en annan pengar, en tredje arm├ęstyrka, en fjärde lagerkransar osv. Kort sagt, att kontrollera de där grupperna ger spelaren lite av det som behövs för att avsluta spelet och kunna segra...

Spelets sista fas i en viss omgång blir en auktion för ett häst- och vagnekipage. Spelarna placerar ett valfritt antal mynt i handen och högste budgivare (dvs. vinnaren) till ekipaget kan placera pjäsen bredvid spelplanen (och därmed se till att den inte används!) eller på en grupp man själv kontrollerar för att för ett spelvarv skydda denna mot övertaganden (dvs. förhindra pjäsplacering på platsen).

Sådär ja, nu vet du det mesta om spelet Tribune, ett välfungerande och lagom typiskt medelmåttigt worker-placementspel. Det är lagom snyggt, lagom komplicerat, inte så värst påverkat av slumpen. Kanske att speltiden kan dra iväg något om spelarna vill sitta och klura lite, men samtidigt finns här inte så värst mycket att klura på. Vad vill du samla på? Gå till ställen där sådant finns och möjliggörs då! Så mycket krångligare än så är det faktiskt inte.

Och det är ju både bra och dåligt. Ditt familjeark (en rejäl lathund) upplyser på ett föredömligt sätt om vad priset är på olika platser och vad som kan fås genom makten över olika grupper. Den typen av information framgår annars inte av spelbrädet utan syns endast i reglerna.

Tribune funkar okej på bara två spelare men nog tycker jag att t.ex. auktionsmomentet (den hemliga budgivningen om ekipaget i fas 6) blir mer spännande med fler deltagare. På samma sätt växer även olika maktövertaganden med många deltagare. På bara två spelare blir det kanske väl mycket fram och tillbaka vad gäller ledarskapet över grupperna...