Tribond (Alga)


Fakta:
Antal spelare: För två eller fler spelare/lag
Ålder: Från 15 år
Innehåll: Spelplan, symboltärning, pricktärning, 15 spelpjäser, regler, korthållare samt 300 kort med frågor (4 st på varje kort)

Tribond är spelet där du måste vinna inte bara en gång utan tre för att segra. Nja, det är inte så märkvärdigt som det låter. Till skillnad från många andra spel där du flyttar din pjäs en lång sträcka från start till mål skall du i Tribond istället flytta fler pjäser kortare sträckor.

Varje spelare eller lag har 3 pjäser vardera att sköta och dessa flyttas runt på rutor i 3 små trianglar. Du får själv välja vilken av dem du vill flytta när du fått poäng och den spelare eller det lag som först fått alla sina tre pjäser i mål vinner spelet.

Här handlar det om att kunna lista ut den gemensamma nämnaren. Någon tar ett kort och läser upp 3 ord i lämplig kategori. Det kan röra sig om t.ex. tre namn på personer, orter, musikgrupper eller länder, sporter, matvaror osv. Det kan också dyka upp tre saker som till synes inte verkar ha något gemensamt vid en första anblick; ”En dykare, en präst, en fågel” eller varför inte ”Centrifugen, Fifflaren, Förolämpningen”.

Somligt är ganska lätt och självklart, en hel del är normalsvårt men så dyker det upp de där sakerna som gör en lite sur eftersom det handlar om en klurig ordvits, ja, lite mer om att märka ord än att de har något konkret gemensamt. Och så har vi sakerna man inte direkt har en aning om, som till exempel det där ovan om ”Centrifugen…”, där svaret skall vara: ”Finter i bordshockeyspel” eller varför inte ”Röta, Bråka, Häckla” – med rätt svar: ”Linberedning”.
Vem tusan känner till sådan? Ja, somligt är bara galet udda. Och så har vi allt det som verkligen känns gammalt och ute med svar som: ”De ingick i det svenska landslag som 1996 vann VM i innebandy”, ”Har spelat kaptener i Rederiet”, ”Låtar med Lisa Ekdahl/Olle Ljungström/Eric Gadd etc.” Eller för den delen sportatleter som sedan spelet gjordes faktiskt vunnit fler ännu fler titlar och kanske med andra lag.

Här finns fyra olika kategorier; Underhållning, Sport & Fritid, Fakta, samt Blandat och i framförallt de båda förstnämnda märks det att spelet är från 1997. Det är naturligtvis tyvärr inget bra.

Nåväl, den aktive spelaren eller laget slår två tärningar i sin tur, en för att bestämma frågekategorin (du kan få fram endera av de fyra kategorierna ovan, få välja kategori själv eller få flytta framåt utan att besvara en fråga), och en annan tärning för att se hur många poäng frågan är värd. Poängtärningen är en vanlig 6-sidig tärning så här kan en tursam jäkel få 6 steg framåt med ett enda rätt svar när en annan spelare eller ett lag måste svara rätt på 6 frågor för att få motsvarande förflyttning (för att de bara slagit ettor….). Det känns inte riktigt rättvist, men det kanske jämnar ut sig i långa loppet….

Vid rätt svar flyttar man en av sina pjäser framåt och får chansen på ett nytt kort. Man spelar vidare tills man svarat fel då turen går över till nästa deltagare/lag. Kommer man ifatt en annan spelares pjäs (eller om ett kort så visar) blir det omedelbart UTMANING. Då är det spelare från två olika lag som gör upp om poängen genom att tävla mot varandra. Om den utmanande vinner poängen tar denne över platsen från den andra spelaren (laget) på spelplanen, vars pjäs nu istället flyttas tillbaka lika många steg som varifrån utmanaren kommit. Gissar utmanaren fel får man backa tillbaka dit varifrån man kom.

Tribond tyckte mitt spelgäng inte var ett speciellt festligt spel.