Trans Europa (Winning Moves)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Från 8 år
Speltid: ca 30 min
Innehåll: Spelplan, 83 rälsbitar, 35 stadskort, 6 startpjäser, 6 lokomotiv, 1 startspelarkort samt spelregler
Konstruktör: Franz-Benno Delonge

Trans Europa kommer i en föredömligt smidig förpackning med superenkla regler och rejäla träpjäser. Spelbrädet är en översiktlig karta över Europa och de viktigaste städerna finns utmärkta och är sammanbundna med varandra med en uppsjö av korta linjer som delar hela spelbrädet i hundratals små triangulära fält. Oftast är det en enkellinje längs kanten på ett fält men där det finns t.ex. vattendrag eller berg att passera är det dubbla linjer på kartan.

Här handlar det om att vara först med att binda samman fem olika städer med små svarta rälsbitar (svarta trästavar) som du placerar ut i din tur. Du drar ett stadskort från respektive hög vid spelstart. Den gröna korthögen representerar framförallt städer i Ryssland eller Östeuropa. Blåa städer ligger i Sydeuropa runt Medelhavet, röda i Västeuropa, gula oftast i Norden och slutligen de orangea som finns i Centraleuropa. Ja, du drar dina kort och nu så vet bara du vilka orter du skall bygga samman. Byggandet kan börja!

Du väljer en skärningspunkt för linjerna på spelbrädet och placerar din startpjäs där. I dina kommande drag ställer du sedan alltid ut en eller två bitar räls på spelplanen, utgående från din startpjäs och/eller den räls du själv redan byggt. Svårare än så är det inte. Du får bygga två bitar räls i din tur om färden går över land, dvs. enkeldragna linjer på kartans fält, endast ett stycke räls om fältet visar dubbeldragna linjer över vatten/berg.

När någon sedan placerar ut den rälsbit som binder samman två (eller fler) spelares linjer blir det fritt fram för dessa inblandade personer i det fortsatta spelet att bygga vidare inte bara från sin egen startpunkt eller den egna tåglinjen utan också ifrån hela det nya expanderade nätverket.

Först att alltså ha räls mellan alla sina fem orter på kartan vinner ett parti och då blir det straffpoäng till de spelare som fortfarande saknar räls mellan sina städer, en poäng per fält med enkellinje, två poäng per fält med dubbla streck. Man spelar ett antal snabba partier (med nya blandade stadskort såklart) och korar vinnaren med minst straffpoäng när någon annan deltagare hamnat i fältet för 12 (minus) poäng med sitt lokomotiv (poängpjäsen).

Det hade gärna fått finnas något mer taktiskt- eller spänningsmoment att ta i beaktande för ett bättre betyg men det finns ju andra tågspel också. I den här formen är Trans Europa jätteenkelt att lära sig och lagom roande för hela familjen. De tre, fyra, fem partierna som oftast krävs för att kora en vinnare spelar man gärna i rask följd. Stark trea i betyg.