Trivial Pursuit Steal


Fakta:
Antal spelare: 2+ deltagare
Ålder: 16+ år
Speltid: 20 minuter
Innehåll: 110 kort samt regler

Det är så här Trivial Pursuit skall spelas, utan spelbräde, tidsödande tärningskast och plockandet med små färgade plastbitar. Naturligtvis är dock själva kärnan vad gäller spelmomentet detsamma som i andra TP-spel – du skall besvara en mix av frågor och svara rätt på minst en fråga i respektive ämneskategori. Den som gör det först vinner!

Precis som tidigare är ämnen och färger säkerligen bekanta; blått står för geografi, rosa för underhållning, grönt för natur och vetenskap, gult för historia, lila för konst och litteratur samt orange för sport och fritid.

Det nya är alltså att spelplan och tärningar saknas. Den här gången genomförs allt spelande med vanliga kort.

I en draghög ligger vanliga frågekort av klassiskt snitt, att dra och läsa frågor och svar på. I TP Steal finns 330 helt nya frågor. I en annan hög blandas resterande spelkort där de allra flesta helt enkelt är olikfärgade kategorikort. Du börjar ett parti med fem sådana kort på handen och inleder sedan alltid din tur med att dra ett nytt innan du såklart väljer ett av dina kort att spela ut.

Spelar du ut det gula kortet får du en historiefråga, väljer du det blåa kortet kommer en fråga på geografi osv. Somliga kort är flerfärgade jokerkort som låter dig välja valfri ämneskategori. Besvarar du frågan rätt behåller du ditt färgade kort utlagt framför dig, och kan därmed anses ha fullgjort ditt uppdrag vad gäller just den kategorin. Med maximal flax med korten och skicklighet vad gäller svarandet kan du ha avslutat spelet efter bara sex raka frågor…

En liten extra nyhet är att det i den här korthögen med kategorikort även ligger några specialkort. En sorts kort låter dig, att istället för att besvara en fråga, ta valfritt kategorikort som en motspelare vunnit och lägga det till dina. En annan sorts kort tillåter stöld av två kategorikort, antingen två från en spelare eller ett kort vardera från två olika deltagare. De här korten är såklart riktigt bra att använda om det finns en ämneskategori som du tycker är särskilt svår eller om korten för det ämne du vill åt helt enkelt uteblir.

De är naturligtvis även riktigt användbara när du endast vunnit kort i fyra eller fem olika ämnen. Finns det eller de kategorikort du saknar hos en motspelare är det ju bara att sno dem, avsluta spelet och ta hem segern!

Tursamt nog, eller olyckligtvis, finns det även Blockeringskort som omedelbart häver ett fientligt övertagande. Flerfärgade jokerkort får aldrig stjälas och kan i slutsammanställningen såklart räknas i valfri färg, oavsett kategorifärgen du faktiskt vann kortet i.

Det må vara relativt få frågor som medföljer, men jag överser med det (och kan ju alltid fylla på med kort från andra TP-utgåvor) och ger ett toppbetyg. Trivial Pursuit Steal är snabbspelat och svängigt och fantastiskt portabelt. Du får också på ett smidigt sätt jakten på de klassiska små olikfärgade tårtbitarna, fast med spelkort! Perfekt!