Trivial Pursuit Master (Hasbro/Parker)


Fakta:
Antal spelare: 2+ spelare
Ålder: 16+ år
Innehåll: Spelplan, 6 pjäser, 36 tårtbitar, timer, 500 kort med 3000 frågor, tärning, regler

Trivial Pursuit i Master-utgåva, vad är egentligen nytt? Tja, kanske inte så värst mycket. Spelplanen är det gamla bekanta hjulet med en massa olikfärgade fält för de olika frågekategorierna och även dessa är kända från tidigare utgåvor; blått för frågor rörande Geografi, rosa för Underhållning, gult för Historia, orange för Sport och lek, grönt för Naturvetenskap och en lila nyans för Konst och litteratur.

Speldelarna att packa upp vid sidan av spelplanen är ett par lådor med frågekort, en tärning och cirkelrunda behållare för de plasttårtbitar man skall samla för seger. Nyheten på den här fronten är en batteridriven timer för hålla koll på, och begränsa, betänketiden och kanske stressa den tävlande… En timer känns väl i mitt tycke inte helt nödvändig. Batterier medföljer såklart inte och väl igångsatt låter den som en hel speldosa med ett synnerligen störande plinkeplonk hela betänketiden. Att fundera över frågans rätta svar blir såklart helt omöjligt med det här oljudet. Man kan bli galen för mindre…

Frågorna, som är totalt 3000 till antalet, känns lagom svåra och somligt är nytt fram till och med år 2011. Att den här versionen som heter TP Master skulle vara mer krävande, eller för den delen mer omfattande eller exklusiv jämfört med andra utgåvor kan jag inte direkt känna. Det lite nya, utöver timern, kan väl vara att somliga frågor numera är bildfrågor som skall förklaras.

Olyckligtvis är bilderna pyttesmå så att klart se vad de skall föreställa är inte helt lätt alla gånger. Detsamma kan sägas gälla även trycket vid somliga spelplansfält där man kan vinna tårtbitar. Vid en snabb blick eller spel i dålig belysning går det faktiskt att förväxla gult/orange/rosa. Ah, inte bra och ett överraskande (löjligt litet, men besvärande) misstag för ett spel av den här typen.

Spelet spelas såklart precis som vanligt. Kasta tärningen och flytta din spelpjäs motsvarande antal steg med- eller moturs i hjulet. Besvara en fråga i den kategori på vars fält du hamnar. Fortsätt slå och flytta så länge du svarar rätt, ge turen till nästa deltagare vid fel svar. En rätt besvarad fråga när du står på ett tårtbitsfält ger dig naturligtvis motsvarande lilla tårtbit att stoppa i din spelpjäs. När denna så är fylld med en färgad bit för respektive frågekategori gäller det att rusa in mot spelplanens mitt och där besvara en sista fråga korrekt för att ta hem hela partiet!

Trivial Pursuit Master är precis så snyggt och innehållsrikt som man kan förvänta sig av ett nytt spel i TP-serien, men är ändå inte utan skönhetsfläckar. Det nya som skiljer mot föregående versioner är inte vare sig märkvärdigt mycket eller exceptionellt annorlunda eller spännande och namnet i sig är något missvisande. Det finns väl egentligen inget som är Master med det här?

TP Master är dock, hur som helst, ett mycket underhållande frågespel/kunskapsspel som erbjuder många utmaningar, mycket samlad kunskap och lång livslängd. Fast har du redan ett äldre TP-spel eller kanske NE-spelet, Bezzerwizzer eller liknande vete sjutton om du behöver detta?