Trivial Pursuit Globetrotter (Parker/Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: För 2-36
Ålder: Från 15 år och uppåt
Innehåll: 1 spelplan, 300 kort med frågor och svar, 18 utmaningskort, 1 korthållare, 1 tärning, 6 spelpjäser, 6 x 6 poängpjäser, regler

Här har vi ytterligare en TP-utgåva och i likhet med de föregående står TP för elegant design och en högkvalitativ produkt. Här finns en rejäl, tjusig och färgglad spelplan, om än bekant och väldigt lik den hos alla andra TP-spel. Vi har 1800 mycket varierande frågor och svar, en korthållare samt spelpjäser till 6 deltagare eller lag. Dessa pjäser föreställer en jordglob på fot och denna skall under spelets gång fyllas med 6 olikfärgade trekantsformade plastbitar. Det innebär såklart att man stått på rätt rutor på spelplanen och svarat rätt på frågor ur samtliga kategorier och när det inträffat är man inte långt ifrån segern. Kvickt in till mitten av spelplanen för förhoppningsvis ett sista frågekort.

Det som skiljer Globetrotter-utgåvan från andra versioner av Trivial Pursuit är främst att de 6 olika kategorierna på frågor är indelade efter världsdelar. Blå färg innebär en fråga kring Nordamerika, gult en fråga om Oceanien, brunt om Afrika, rosa om Syd- och Mellanamerika, orange om Asien och grönt om Europa. Så här finns en geografisk indelning men inom varje världsdel kan frågan sedan handla om såväl konst eller geografi som historia, mat och dryck, sevärdheter, religion eller något helt annat. Detta upplägg tycker jag känns rätt fräscht och annorlunda. Så vilken världsdel känner du dig mest hemma i?

En annan sak i spelet är att det nu finns utmaningskort med vanliga Pass, Boardingpass och Första Klass-biljetter. Dessa kan alla användas för att snabba upp spelet lite och/eller göra det hela mer spännande. Utmaningskorten kan spelas ut när det handlar om trekantsrutor och dessas frågor. Boardingpassen ger dig omedelbar förflyttning till en trekantsruta (inom 2 steg) om tärningen inte skulle rulla din väg. Första Klass-biljetten ger dig nya frågor om du skulle misslyckas med en fråga och med ett Pass kan du vinna en trekantspjäs i en annan deltagares speltur om denne motståndare inte skulle kunna svaret på en fråga som du kan. Fiffiga nyheter bra att ta till om man vill öka på sin ledning, komma ifatt motståndare eller bara spela på ett nytt sätt. Trivial Pursuit Globetrotter är inget enkelt frågespel, men ett mycket kul sådant.