Trivial Pursuit Disney utgåva (Parker/Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: För 2-36
Ålder: Från 8 år och uppåt
Innehåll: Spelplan, 200 kort med frågor och svar (1200 frågor/svar), en korthållare, 6 Disney-spelpjäser, 36 tårtbitar i olika färger, två tärningar, en trollkarlshatt-pjäs samt regler

TP-frågespelen brukar andas kvalitet rakt igenom och den här Disney-utgåvan är inget undantag. Spelpjäser, frågekort och spelplan håller hög klass. Spelplanen är den gamla bekanta cirkeln med ekrar in mot centrum men rutorna är utsmyckade med mängder med bilder på Disneykaraktärer och hela brädet är en ren och skär färgexplosion. Över dessa rutor skall förstås spelpjäserna flyttas runt i jakten på lätta frågor i olika kategorier. Kategorierna den här gången är Hjältar & Hjältinnor (vad hände med din favoritfigur i filmen?), Det var en gång (fakta om sagorna, Disney-detaljer), Monster & Skurkar (allt om bovar, illdåd och olyckor), Birollsstjärnor (Vad hände i bakgrunden? Hur mycket kan du om alla små karaktärer som far förbi i berättelsen?), Prylar & Platser (Var utspelas sagan, vilken bil kördes, vad hölls i handen?), samt Disneys fantastiska värld (Fakta från bakom kulisserna, rösten bakom figuren?).

Spelpjäserna är de gamla vanliga färgade små plasttårtbitarna, men de runda hållarna för 6 st tårtbitar vardera har här utökats med utväxter á la Musse Pigg-öron. Det är ju lite festligt. Trollkarlshatten är med som en hjälp för yngre spelare. Trollkarlshatten gör att den som svarat fel på en fråga genast får dra ett nytt kort.
För den som vill lyxa till det lite extra medföljer en korthållare i form av en uppslagen sagobok i röd och gul plast i vilken man i två fack kan stoppa ned frågekorten. Nåja, lyxa till det var kanske för mycket sagt, detta ställ är väl mest lite lull-lull, lite extra plockgodis i spellådan för inte tusan rymmer den alla frågekorten som medföljer……
Tanken är kanske främst att skilja några kort med vuxenfrågor från de med barnfrågor, för här finns de uppdelade med blå respektive röd ram. Nu vet jag inte vad uppdelningen i ålderskategorier spelar för roll för frågorna verkar ha samma svårighetsgrad i alla fall. De allra flesta frågorna är banne mig supersvåra!

Frågekorten ja, de är på ena sidan tjusigt illustrerade med en färgbild ur en Disneyfilm. På andra sidan finns sedan sex frågor, en i varje kategori, relaterade till just den film som avbildats på kortet ifråga. Så innan man kan svara på en fråga gäller det såklart att ha identifierat filmen det handlar om……..
Och det kan ibland vara svårt som bara den. Visst känner man igen de gamla klassiska filmerna Snövit, Robin Hood, Djungelboken m.fl. men hur påläst är man på de mindre kända Disneyrullarna såsom Mary Poppins, Sängknoppar & Kvastskaft eller Musse Piggs första kortfilm? Sen är det så att Disneyföretaget varit inblandade i mängder med andra filmer så här finns frågor om rena spelfilmer som t.ex. pirattrilogin Pirates of the Caribbean och de om den pratande bilen Herbie. Därtill kommer Pixar Studios animerade filmer med bland annat Hitta Nemo, Superhjältarna, Bilar, Toy Story och Monsters Inc. Ja, här gäller det att känna till en rejäl räcka med filmer. Kom sedan ihåg att det säkert även gjorts en del 2 eller ännu flera efterföljare till somliga gamla favoriter.

Innehållet är omfattande och av hög kvalitet vilket såklart är ett stort plus. Allt det här sammantaget leder dock ofrånkomligen till ett betyg strax under medel. Tyvärr blir bara rena detaljfrågor på Disney-filmer snart rätt tjatigt i längden och frågorna är oftast så skitsvåra att spelet kan hålla på i evigheter utan att någon vinner några tårtbitspjäser. Här räcker det inte med att ha sett en film en gång på svenska, nej, tyvärr inte. En viss film bör man ha sett många gånger, lagt hela storyn, varje bildruta och karaktär på minnet och dessutom bör man ha sett den i både engelsk originalversion och svensk översättning. För hur skall man annars kunna svara på frågor som rör skådespelaren som är rösten bakom en viss figur i den engelska filmversionen…..?
Jag ser gärna tecknade filmer men granskar dem inte så ingående att jag klarar av de här frågorna……Underhållande för en liten stund men väl svårt och enformigt i längden (om du inte ser dina Disneyfavoriter om och om igen).