Trivial Pursuit: Bet You Know It (Hasbro/Parker)


Fakta:
Antal spelare: 2+ deltagare
Ålder: 16+ år
Innehåll: Spelplan, 6 pjäser, 36 tårtbitar, 80 marker, blandningskuvert, 1800 frågor, tärning, regler

I alla Trivial Pursuit-spel gäller det att veta i alla fall något om ett eller flera ämnen. Den här gången har spelupplägget kryddats med ett vadslagningsmoment.

Mycket är sig likt. Spelkvaliteten, en mängd varierade frågor och samlandet av små plasttårtbitar, en från varje frågekategori. Först att lyckas med detta vinner spelet om man också svarar rätt på en sista avslutande fråga.

Det nya är följande:

-Vadslagning:
Japp, du spelar med rejäla plastmarker i bästa pokerstil och kan satsa dem på att dina motståndare skall svara rätt eller fel på sina frågor. Om den tävlande svarar precis som du satsat får du tillbaka insatsen och lika mycket till från banken.

Om din satsning inte överensstämmer med det svar som avgetts förlorar du såklart insatsen. Antingen så går den till banken eller också till den tävlande om denne svarat rätt på sin fråga när du gissat på motsatsen.

Belöningen vid rätt svar: Den som svarar rätt på en fråga vinner alltid direkt en tårtbit i en färg som motsvarar aktuell frågekategori. Har du redan tårtbiten får du istället 5 poäng i marker. Dessutom kan du alltså med ett rätt svar och felaktiga bud från konkurrenterna vinna deras marker.

-Frågorna förstås:
De 1800 frågorna fördelas på de sex klassiska TP-kategorierna: Geografi, Underhållning, Historia, Konst och litteratur, Natur och vetenskap, Sport och fritid men det är också så att varje kort med frågor bär en övergripande rubrik.

Varje kort bär en fråga i var och en av de sex frågeklasserna men samtliga frågor är alltså på något sätt knutet till den beskrivande rubriken; Frukt, Pengar, Stjärnor, Berg osv.

Geografifrågan kan röra var en viss frukt odlas. När det gäller Underhållning kan det handla om bandnamn med koppling till frukter. Historia: person med fruktrelaterat namn. Konst och litteratur: Roman med koppling till frukt. Natur och vetenskap: Fruktklassifikation. Sport och fritid: spelautomaten fruit machine, vad är det?

På motsvarande sätt får man associera fritt och tänka sig hur Vulkaner, Randigt, 60-tal osv. kan ge upphov till en fråga i respektive kategori.

Alltid finns 4 kort/4 olika ämnen tillgängliga att välja bland när du skall få din fråga, så välj en rubrik så läser någon annan det kortets geografi-, eller underhållningsfråga (eller annan vald kategori förstås).

Det sämsta med det här spelet är det ständiga plockandet med kort som måste stoppas in i den medföljande korthållaren för att frågorna och deras svar inte skall synas. Det är heller inte särskilt enkelt att skjuta in korten på sina platser, något verkar ta emot i hållaren som känns lite felkonstruerad. En tajt hållare med limmade pappbitar känns onödigt simpelt när allt annat håller sådan god kvalitet. Men man kan väl inte få allt.

-Köp eller slå-rutorna:
Var fjärde ruta på spelplanen ger dig en möjlighet att köpa dig en tårtbit i valfri kategori, utan att behöva svara på någon fråga. Använd helt enkelt dina intjänade marker för att inhandla tårtbitar i de ämnen du finner svårast!

-Avslutningen:
När du samlat de sex olika bitarna och det är din tur igen är det dags för den allra sista frågan (förutsatt att du svarar rätt såklart). Motståndarna väljer rubrik och ämne åt dig om du inte kan påverka detta med dina brickor.

För 15 poäng får du välja antingen kategori eller ämne, för 30 poäng får du välja båda. Svarar du rätt vinner du spelet, svarar du fel fördubblas insatsen för alla som satsat på just fel och spelet fortsätter ett tag till.

Skulle dina marker ta slut kan du alltid välja att ta 5 nya poäng istället för en vunnen tårtbit.

Jaha, det var TP Bet You Know It det, ett frågespel med vadslagningsmoment och ett helt okej sådant. Fast jag föredrar nog originalet med enbart frågor att tävla om och med. Att t.ex. vinna storkovan på andras okunskap är inte speciellt trevligt och med enorma satsningar på spelplanen kan det ibland vara frestande att avsiktligt svara fel för att de andra inte skall belönas för rikligt.

En vunnen tårtbit för varje rätt svar är lite väl generöst och att enkelt kunna köpa sig tårtbitar känns inte rätt det heller. Hela TP-spelkonceptet handlar ju först och främst om att kunna besvara frågor korrekt och att då kunna köpa sig fri… nja. Frågorna kan dock förstås vara nog så svåra även om det går att få en ledtråd i och med kortens ämnesrubriker. Det känns som en ganska kort speltid för den här utgåvan, på gott och ont.