Top Secret (Jumbo)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 10 år (tycker det funkar bra för yngre också)
Innehåll: Spelplan, 4 x 7 agenter, 4 x 4 väskor, 4 x 4 väskkort, 4 x 7 duelleringskort, 2 specialtärningar, regler
Konstruktör: Alex Randolph

Spelplanen är en världskarta med sammanbundna städer. I hörnen har spelarnas agenter sina hemliga startrutor. Nu skall de korsa brädet, resa från stad till stad och ta sig till sina respektive högkvarter, i diagonalt motsatta hörnet (dvs. i anslutning till en motståndares startplats).

Men det handlar inte bara om rask förflyttning, de hemliga agenterna måste också föra med sig minst 10 viktiga dokument till sitt högkvarter, dokument som göms i väskor, egna och andras...

Ja, varje spelare har fyra väskor på spelplanen (märkta A-D i sin spelfärg, antingen rött, grönt, gult eller blått). Tre av väskorna innehåller sådana viktiga dokument, den fjärde en bomb! En bomb vill du såklart inte föra in i ditt högkvarter, men visst gör det väl inget om just den väskan skulle falla i fiendens händer? De tre väskorna med dokument innehåller 1 dokument, 3 dokument och 5 dokument.

Med enkel matematik summerar du dessa siffror och kommer till 9. Ja, inte ens om du bär in alla dina egna dokumentväskor i boet är det tillräckligt, minst en dokumentväska från fienden måste du försöka få fatt på. Men vilken vågar du ta? Har du tur och kan hitta en väska med en mängd fiendedokument eller råkar du släpa in en bomb och spränga ihjäl dina agentkamrater?

Börja med att placera dina 4 olika väskkort på sina platser vid spelplanskanten. Bestäm dig för vilken av dina väskor som skall innehålla 5 dokument, 3 dokument, 1 dokument eller bomben. Se till att ingen annan ser hur du väljer. Allt eftersom spelet rullar på kommer det förvisso snart att bli uppenbart vilken av dina väskor du undviker, men redan från start kan ingen (mer än du!) vara helt säker på var bomben finns, eller de mest värdefulla dokumenten...

Sprid sedan ut era väskor i olika städer och ställ upp 7 agenter vardera i det lilla gömstället som utgör respektive startplats. Turas om att kasta de båda specialtärningarna (0-1-1-2-2-3). Låt sedan en pjäs gå samtliga steg eller fördela tärningarnas prickar mellan flera spelpjäser. Flytta runt på spelplanen, närma dig några väskor att plocka upp och färdas vidare mot högkvarteret.

Stöter du på en ledig väska får du ta upp den och ta den med dig (fäst den på din agentpjäs, så flyttar de sig tillsammans). Varje agent kan bara bära en väska i taget, och exakt vad innehållet i väskan du bär på är kommer att vara hemligt till dess att du kommit in på ditt högkvarter.

Råkar du få med dig en bomb dör tyvärr hälften av dina agenter, lite mystiskt nog oavsett var de finns på spelplanen just nu.

Kommer du till en stad där det står en fiendeagent måste ni duellera. Detsamma gäller även om du skulle ha förflyttningssteg nog för att kunna passera och gå vidare. Vid möte måste du stanna och fightas, om du inte helt enkelt väljer att använda din förflyttning till att ta en omväg.

Vid en duell plockar man fram sina sju duelleringskort med värden från 0-5. Angripare och den attackerade väljer varsina kort av de som står till buds. Använda kort läggs åt sidan och får åter komma i spel först när samtliga duelleringskort brukats en gång vardera.

Tja, välj ett kort, vänd upp dem. Högst kort är vinnaren, vid likaläge segrar angriparen. En segrande angripare belönas också med ett extradrag så kasta tärningarna på nytt. Förloraragenten utgår ur spelet. Dennes ev. väska lämnas på platsen och är möjlig för segraren att plocka upp och frakta vidare. Ja, genom att aktivt söka upp somliga agenter och försöka ha ihjäl dem kan man möjligen öka sina möjligheter till seger!

Ett parti Top Secret är slut när någon lyckats hitta och frakta hem väskor innehållande minst 10 viktiga dokument. Det kan ske så snabbt som med endast 2 väskor, om innehållet är det rätta, men det kräver i så fall att du haft riktig flax när du stulit av en motståndare. Senast den tredje väskan in i ditt högkvarter måste under alla omständigheter vara i en annan spelarfärg än din egen, dvs. tillhöra någon annan. Undvik bomben om du kan!

Top Secrets spelpjäser är rejäla figurer och väskor i kraftig plast, reglerna är enkla och speltiden kort. Jag ignorerar 10 års-rekommendationen och placerar detta i min barnspelskategori. Top Secret är främst något för de yngre men rätt skoj för alla, taget för det mycket lättsamma slumpspel som det ändå är.