Tomteland (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 6-99 år
Innehåll: Spelplan med fond, tärning 1-6, specialtärning 1-1-2-2-3-3, 5 spelpjäser med plastfötter, 5 önskelistor, 19 tomtekort, 10 blå paketkort, 30 röda paketkort, regler skrivna i förpackningens lock
Konstruktör: Dan Glimne

Ute breder novembermörkret ut sig och ett parti Tomteland sprider en rejäl julkänsla. Det här är mysigt, färgglatt, ja lagom kul på alla sätt och vis. Ett helt okej familjespel med olika önskelistor och en febril jakt på olika paket i Tomtens verkstad!

Det gäller att som liten tomtenisse gå runt i Tomtens hus, i verkstaden och lagret, och leta upp alla sakerna som står på ens personliga önskelista. Din lista omfattar 8 olika saker att samla ihop (docka, boll, kritor, nalle, cykel etc.).

Därefter måste du se till att få alla paketen inslagna i ett inslagningsrum för att sedan få ut dem till Tomtens släde. Den som först lagt alla sina inslagna paket ute på släden vinner!

Du rör dig ett steg i taget från ett rum till ett annat, om du vill, annars kan du stå kvar i flera drag i ett och samma utrymme och upprepa respektive rums specifika moment/regler. Förflyttning sker förstås i linje med avbildade dörrar på spelplanen, du kan alltså inte alltid gå direkt dit du vill…

I verkstaden slår du med specialtärningen (1-1-2-2-3-3) för att få se hur många röda paket (röda kort) du får plocka upp från draghögen. De kort som avbildar föremål du behöver behåller du uppvända framför dig, övriga vänder du upp för alla att se och lägger dem sedan bredvid den röda paket-draghögen, När du själv (eller en annan spelare) senare slår tärningen på nytt i verkstaden får man välja att plocka åt sig av de eventuellt uppvända röda paketen först innan man drar från draghögen… Det gör det såklart lite lättare att komma åt paket man vill ha.

I lagret finns också paket att samla ihop och kanske inte exakt samma som ligger i verkstaden. Här förvaras dock endast 10 paket, alla blåa. Tio blå paketkort ligger utlagda på bordet med baksidorna vända uppåt. För varje drag man tillbringar i lagret får spelaren vända på ett av de tio korten för att försöka samla ihop det man behöver. Här infinner sig ett litet memory-spel-moment. Avbildar kortet en sak på din önskelista tar du kortet och lägger det uppvänt framför dig, om inte visar du det för motspelarna och lägger tillbaka det. Nu måste motspelarna komma ihåg exakt vad det avbildar och var det ligger om de själva skulle vilja ha det senare.

I något av de båda inslagningsrummen får man slå in ett paket per omgång. Enkelt uttryckt går det till så att ett av ens uppvända paketkort (med bild och text) man har framför sig vänds och sedan istället visar ett inslaget paket (rött eller blått).

Går du sedan ut på gården till Tomtens släde kan du i ett och samma drag lämna ifrån dig alla paket du just nu har inslagna och således komma lite närmre segern. Har du lämnat alla dina paket är du klar, har du gjort det före alla andra är du vinnaren!

Utöver att bara gå mellan de olika rummen och samla paket, slå in dem och lämna dem på gården måste du sist i alla dina drag slå en vanlig tärning. Med resultatet 1-5 händer inget. Slår du en 6:a måste du dra ett Tomtekort och följa anvisningarna.

Tomtekorten kan ge dig ett extra drag eller rentav meddela att du stressat så mycket att du tappat ett paket eller två. Du kan få stå över eller genast flytta till verkstaden osv.